Obavijesti

Sport

Komentari 38

Odabrali ste! Idealna skupina za Vatrene Brazil, Iran i Srbija

Odabrali ste! Idealna skupina za Vatrene Brazil, Iran i Srbija
1

Još su dva mjesta ostala upražnjena na ždrijebu Svjetskog prvenstva u Moskvi 1. prosinca, a čitatelji 24sata odabrali su najpoželjnije protivnike. Kako biste vi složili našu skupinu za Mundijal?

VIDEO

Svi sudionici Mundijala u Rusiji još nisu poznati jer se treba odigrati utakmica između Perua i Novog Zelanda (četvrtak, 3:15). Ipak, još smo prije nekoliko tjedana počeli kalkulirati s jakosnom skupinom u kojoj ćemo biti na ždrijebu 1. prosinca u Moskvi i potencijalnim protivnicima u fazi po skupinama na SP-u, pogotovo nakon što smo izbacili Grke u play-offu.

Hrvatska je, ispadanjem Talijana, upala u drugu jakosnu skupinu i imat će povoljniji ždrijeb nego kada bi bila u trećem "razredu". Jučer smo vam omogućili da sami složite idealnu skupinu za izabranike Zlatka Dalića, a ovo su rezultati ankete koju je ispunilo više od 10.000 ljudi.

Najviše vaših glasova, od protivnika iz prvog bubnja, dobila je Poljska, više od trećinu. To je i očekivano s obzirom na društvo u kojem se nalazi. Ipak, Poljaci imaju nekoliko fantastičnih igrača, prije svih Roberta Lewandowskog, koji je sa 16 golova bio najbolji strijelac kvalifikacija. Tu su i veznjaci Grzegorz Krychowiak i Piotr Zielinski, stoper Kamil Glik, iskusni golmani Łukasz Fabiański i Wojciech Szczęsny... Svakako nisu neopasni. U kvalifikacijama su bili su skupini E i na SP su se plasirali dominantno. U 10 utakmica imali su osam pobjeda, jedan remi i samo jedan poraz uz gol razliku 28-14. 

2018 World Cup Qualifications - Europe - Poland vs Montenegro

Dobar dio vaših glasova odnio je domaćin Rusija, a na trećem je mjestu europski prvak Portugal. Najmanje je poželjna, prema vašem mišljenju, europski viceprvak Francuska koja je uvijek spremna za najveće domete, ali i koja često na velikim turnirima ima problema u svlačionici i(li) na terenu. No, kako u skupini ne može biti više od dvije europske reprezentacije u idealnu skupinu za Hrvatsku po vašem izboru uvrstit ćemo prvu sljedeću neeuropsku reprezentaciju po broju glasova, a to je Brazil. Atraktivni su, izrazito jaki, imaju Neymara i jedan su od glavnih favorita za naslov. S njima smo igrali na SP-ima 2006. i 2014. te oba puta izgubili. Zašto ne probati još jednom i pobijediti ih iz trećeg pokušaja.

Što se tiče treće jakosne skupine, tu nikakve dvojbe nema: čitatelji 24sata najradije bi "vatrenima" dodijelili Iran. Azijci su u dosadašnja četiri nastupa na Mundijalima tek jednom pobijedili i nikad nisu prošli skupinu, a s klupe ih već šest godina vodi Carlos Queiroz, bivši trener Real Madrida i pomoćnik sir Alexa Fergusona u Manchester Unitedu. Reprezentacija je to koju jako dobro poznaju Ćiro Blažević i Branko Ivanković, koji ih je vodio i na Svjetskom prvenstvu 2006. godine.

Soccer - 2010 FIFA World Cup South Africa - Group G - Ivory Coast v Portugal - Nelson Mandela Bay Stadium

Na drugo i treće mjesto stavili ste afričke selekcije Tunis i Senegal, a najnepoželjniji protivnik bila bi Danska (koja ide u drugu jakosnu skupinu ispadne li Peru). Iako je Island završio ispred nas u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo te došao do četvrtfinala na Euru, ne smatrate ga toliko opasnim... Prva neeuropska selekcija s najmanjim brojem glasova, koja bi u tom slučaju upala u skupinu, je Egipat.

Pogled na rezultate ankete najidealnijeg protivnika Hrvatskoj iz četvrte jakosne skupine također je jasan: čitatelji 24sata u skupini žele ljutog rivala Srbiju (ide u treću jakosnu skupinu ispadne li Peru) koja je odnijela više od trećine svih glasova! Srbi su, nakon raspada Jugoslavije, izborili četvrti Mundijal od šest mogućih (1994. bili su suspendirani), a najbolji rezultat im je osmina finala iz Francuske 1998.

International Friendly - Wales vs Panama

Ipak, s obzirom na pravilo ždrijeba da u istoj skupini ne smiju biti više od dvije europske reprezentacije (u ovom slučaju, prema vašem izboru, Poljska i Hrvatska odlučimo li se da u skupini ostanu Poljaci, a ne Srbi), okrenut ćemo se sljedećem protivniku s najvećim brojem glasova - Panami. Zemlja koja je najpoznatija po najvažnijem pomorskom kanalu na svijetu u Rusiji će prvi put zaigrati na najvećoj smotri, a u kadru uglavnom ima igrače koji nastupaju za klubove u domaćoj ligi, SAD-u, Južnoj Americi..., s tek nekolicinom "Europljana".

U Top 3 najpoželjnijih protivnika iz najslabije jakosne skupine je još jedna azijska vrsta, Saudijska Arabija, a svega 1 posto vaših glasova, najmanje od svih, dobila je Nigerija koju će vjerojatno svi favoriti željeti izbjeći u ždrijebu. Najvrjedniji Nigerijci su trojac iz Leicestera Ahmed Musa, Kelechi Iheanacho i Wilfred Ndidi, a tu su i Arsenalov Alex Iwobi, bivši član Chelseaja John Obi Mikel... Respektabilno društvo, u svakom slučaju.

Kako bi se zadovoljio kontinentalni ključ, spomenimo kako najmanje glasova od neafričkih reprezentacija ima Australija, koja je izbacila Honduras. Australija je izborila četvrto uzastopno Svjetsko prvenstvo i peto ukupno, a najbolji joj je rezultat osmina finala iz Njemačke 2006., kad je u skupini završila upravo ispred Hrvatske.

Najpoželjniji protivnici po izboru čitatelja 24sata:

- 1. jakosna skupina: Poljska, Rusija, Portugal, Njemačka, Brazil
- 3. jakosna skupina: Iran, Tunis, Senegal, Kostarika
- 4. jakosna skupina: Srbija, Panama, Saudijska Arabija, Novi Zeland

Najnepoželjniji protivnici po izboru čitatelja 24sata:

- 1. jakosna skupina: Francuska, Belgija, Argentina
- 3. jakosna skupina: Danska, Švedska, Island, Egipat
- 4. jakosna skupina: Nigerija, Australija, Japan, Južna Koreja

 

Napomena: u zagradama je naveden plasman na Fifinoj ljestvici za listopad, prema kojoj se tvore jakosne skupine.
(?) - reprezentacija se još nije plasirala na Svjetsko prvenstvo
(*) - reprezentacija može napredovati u višu jakosnu skupinu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica