Obavijesti

Sport

Komentari 34

Ćorić prvi ima tu čast: Suci u tenisu odlaze u daleku prošlost

Ćorić prvi ima tu čast: Suci u tenisu odlaze u daleku prošlost
1

Za mjesec i pol dana priprema se potpuna revolucija sporta. Za otprilike mjesec i pol dana tenis će ponovno prvi krenuti mijenjati povijest. Uvodi se video tehnologija uživo

VIDEO

Tenis je prvi globalni sport koji je uveo revolucionarnu promjenu u pogledu korištenja video tehnologije. Tako je hawk eye 2006. godine donio pravu revoluciju u sportu, a isti model kompleksnog kompjuterskog sustava 2009. godine prihvatio je i kriket.

Usput, hawk eye je originalno bio namijenjen kriketu. I iako velika većina sportske publike misli kako je hawk eye sistem nazvan po engleskoj riječi za sokola (eng. hawk), činjenica je da je tvorac Paul Hawkins samo dobro svoje prezime uklopio u ideju proizvoda kojeg je plasirao na tržište. Marketinški trikovi.

Kako god, ostali sportovi su se polako počeli prilagođavati na neminovnu video revoluciju. Kriket, badminton, odbojka, galski nogomet... Danas ju svi koriste. U sezoni 2013/14 čak je i engleska Premier liga uvela hawk eye, preinačen u ono što mi danas zovemo "gol tehnologija".

A za mjesec i pol dana priprema se potpuna revolucija sporta. Za otprilike mjesec i pol dana tenis će ponovno prvi krenuti mijenjati povijest i djelomično zanemariti ljudski faktor u donošenju odluka. Tako će Borna Ćorić i sedmorica mladih tenisača u Milanu sudjelovati na turniru na kojem će se prvi put iskušati hawk eye uživo.

To znači da sudačka intervencija više neće biti potrebna pošto će momentalno biti jasno je li loptica izašla izvan granica terena ili nije. Tehnologija će odmah signalizirati da je loptica izašla iz igre i da treba prekinuti poen.

To ujedno znači i da pomoćni suci neće biti potrebni, a glavnom sucu će znatno biti olakšan posao.

- Igrači naporno rade i zaslužuju precizno suđenje koje im pokušavamo dati. Tehnologija je precizna i osjećamo da je sve spremno za testiranje na službenom turniru. Masters Next Gen je idealno mjesto da vidimo što će se dogoditi - rekao je potpredsjednik ATP-a Gayle David Bradshaw.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani