Obavijesti

Sport

Croatia National Pro Jui-Jitsu Championship u Zagrebu

Croatia National  Pro Jui-Jitsu Championship u Zagrebu
1

Jiu-Jitsu Federacija Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAEJJF) i Hrvatski Ju-Jitsu savez (HJJS) 1. listopada 2016. godine će organizirati dosad najkvalitetnije i nagradama najbogatije jiu-jitsu natjecanje

Natjecanje pod nazivom Croatia National Pro Jiu-Jitsu Championship održat će se u Domu odbojke ‘Bojan Stranić’, Sportski park Mladost, Jarunska 5, Zagreb. O samom natjecanju, razvoju jiu-jitsu sporta u Republici Hrvatskoj, strategiji HJJS-a za buduće razdoblje razgovarali smo s dopredsjednikom Saveza, gospodinom Dariom Plichtom.

Što je UAEJJF i koji im je značaj u svjetskim okvirima?

“UAJJF je krovna organizacija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima za Jiu-Jitsu sport osnovana od Njegovog Visočanstva Sheikha Mohammeda Bin Zayeda Al Nahyana, princa Abu Dhabija i zamjenika vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata. Pod njegovim vodstvom jiu-jitsu je postao sport broj jedan u UAE koji se predaje i uči u svim osnovnim školama. Sličan sustav poučavanja u školama preuzima i Bahrein. UAEJJF je najbrže rastuća jiu-jitsu organizacija na svijetu i kao takva izrazito je bitan čimbenik u Međunarodnoj ju-jitsu federaciji (JJIF), koja je krovna ju-jitsu federacija i jedina ju-jitsu federacija članica SportAccord-a. UAEJJF donosi logističku i financijsku pomoć razvoju jiu-jitsu sporta u svijetu. Treba napomenuti, za one koji ne znaju, da je sjedište JJIF-a u Abu Dhabi-ju, što samo po sebi govori o njhovoj snazi i utjecaju unutar krovne svjetske Jiu-Jitsu organizacije JJIF.”

Kako je došlo do suradnje između UAEJJF-a i HJJS-a?

“HJJS svojim dugogodišnjim djelovanjem dokazao da je najkvalitetnija jiu-jitsu organizacija u Republici Hrvatskoj, ali i u Srednjoj i Istočnoj europi. Natjecanja u organizaciji HJJS-a izrazito su posjećena i popularna među jiu-jitsu sportašima iz spomenutih djelova Europe i šire. Ove godine održan je jubilarno deseto Otvoreno Jiu-Jitsu Prvenstvo Hrvatske u Zagrebu. Natjecatelji dolaze iz svih djelova Europe, ne samo zbog dobre organizacije, već zbog izrazito jakog karaktera turnira i profesionalnog pristupa prema sportašima. Uzevši to sve u obzir kao i činjenicu da su nam ciljevi zajednički, suradnja između naših dviju organizacija dogodila se prirodno, budući da smo se pokazali kao najbolji partner u ovom djelu Europe za promicanje jiu-jitsu sporta.”

O kakvom je natjecanju riječ i koje su nagrade?

“Prije svega želio bih naglasiti da Izvršni odbor HJJS-a na čelu s predsjednikom gosp. Ilijom Ćavarovićem, a i ostala tijela Saveza cijelo vrijeme radi na tome da sportaše i kvalitetu sportskog natjecanja stavimo na prvo mjesto. S tim u vezi, izvršni odbor HJJS-a se izborio da iznos kotizacije za sudjelovanje na Croatia National Pro Jiu Jitsu Championship bude najniži od svih europskih National Pro prvenstava te jedan od najnižih u svijetu. Nadolazeće natjecanje će po značaju, kvaliteti natjecanja, organizacije i nagradama biti najveće dosad organizirano jiu-jitsu prvenstvo u povijesti Republike Hrvatske. Kako je natjecanje pod visokim pokroviteljstvom UAEJJF-a, nagrade za najbolje natjecatelje su zaista spektakularne, naime za ovogodišnji Croatia National Pro Jiu-Jitsu Championship UAEJJF je osigurao oko 50.000,00 američkih dolara za nagrade natjecateljima. Sustav UAEJJF natjecanja zamišljen je na način da se u suradnji s krovnim nacionalnim savezima organiziraju nacionalna profesionalna prvenstva tj. National Pro Championship-i kao dio kvalifikacijskog sustava na kojima je za pobjednike određenih težinskih kategorija osigurane nagrade u vidu plaćenih zrakoplovnih karata, smještaja, viza, kotizacija te plaćene prehane tijekom boravka na Svjetskom profesionalnom jiu jitsu prvenstvu 2017. godine koje se održava svake godine u Abu Dhabi-ju u mjesecu travnju. Prošlogodišnji World Professional Jiu-Jitsu Championship (WPJJC), kako je poznat u svijetu je po broju natjecatelja bilo jedno od najvećih jiu-jitsu natjecanja u povijesti sporta, a na njemu su sudjelovali natjecatelji iz preko 100 zemalja svijeta. Nagradni fond 2016. godine je iznosio 680.000 američkih dolara. Osim navedenog, UAEJJF je uveo sustav rangiranja kroz cijelu sezonu. Najbolje rangirani sportaši na kraju sezone osvajaju značajne financijske nagrade za svoje rezultate. Osim navednih nagrada, osvajači medalja na Croatia National Pro Jiu-Jitsu Championship-u ulaze u sustav rangiranja UAEJJF koji na kraju sezone najboljima na rang listi nudi značajne nagrade.”

Kakav je status jiu-jitsu sporta u Republici Hrvatskoj?

“Kao i u svijetu, jiu-jitsu je jedan od najbrže rastućih borilačkih sportova i u Republici Hrvatskoj. Svoju popularnost može zahvaliti između ostalih i Mirku Cro Copu Filipoviću i našim ostalim MMA borcima koji su kroz popularizaciju MMA u Hrvatskoj za sobom posljedično i povećali zanimanje i za jiu-jitsu kao sastavni dio ovog planetarno popularnog borilačkog sporta. Sve je više klubova i praktikanata ove prekrasne borilačke vještine. Nažalost, naš sport odnosno Hrvatski Ju-Jitsu savez kao krovna organizacija za ju-jitsu sport u Republici Hrvatskoj još uvijek nije primljen u Hrvatski olimpijski odbor kao neolimpijski sport. HJJS je 2012. godine predao zahtjev za učlanjenje u HOO, 2015. zahtjev smo ponovili, ali zbog određenih problema sa paralelnim organizacijama koje su se naknadno i pod čudnim okolnostima registrirale, trenutno nema priznate jiu-jitsu organizacije u RH od strane HOO. Nadamo se da će uskoro HOO prepoznati naš rad te da će nas u 2016 i primiti u HOO kao neolimpijski sport.”


2016. godina je bila bogata s turnirima, Croatian Open u Zagreb u svibnju, Mediterranean Open u Kastvu u lipnju, krajem kolovoza je Split Open, sad Croatia National Pro, u studenom državno prvenstvo, prosinac je predviđen za European Jiu Jitsu Challenge u Varaždinu. Koji su planovi HJJS-a u budućem razdoblju?

“Pozivamo sve jiu-jitsu klubove u Republici Hrvatskoj da se pridruže HJJS-ovim nastojanjima da dignemo naš prekrasni sport na razine koje zaslužuje. Sve što radimo, radimo u najboljem interesu sportaša i naših članova. Državno prvenstvo u svim disciplinama početkom 11 mjeseca poslužit će kao izlučne kvalifikacije za seniorsko JJIF svjetsko prvenstvo u Poljskoj. Turnire koje ste nabrojali ćemo ponoviti dogodine u približno istim terminima, a za sljedeću godinu u veljači ili ožujku u kalendar ju-jitsu natjecanja je u planu ubaciti i jedan jaki turnir u Slavoniji čime bi teritorijalno pokrili cijelu Republiku Hrvatsku, cijela godina bi bila ravnomjerno opterećena s jakim natjecanjima. Posebno ćemo se fokusirati na rad s mladima te formirati kvalitetan sustav natjecanja za najmlađe uzraste. Ostali prioritet Saveza su da u budućem radu stavimo težište na stručno osposobljavanje trenerskog kadra, osnaživanju sudačke organizacije te na informatizaciju Saveza i modernizaciju sustava natjecanja.”

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...
ON ĆE NASLIJEDITI JAKOBUŠIĆA?

Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...

Ivan Bilić trebao bi biti predsjednik Hajduka. Bivši torcidaš glavni je kandidat, a jedan je fan napisao: 'Nadam se da će uspostaviti normalnu atmosferu bez ikakvih prgavih familija, mitomanije i da neće dopustiti da igrače postrojava itko drugi osim trenera
'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu
TKO SU BRAĆA JOKIĆ

'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu

Braća Nikole Jokića ponovno su u središtu javnosti nakon što je najstariji brat Strahinja šakom udario navijača na NBA utakmici. I ranije su često izazivali incidente, svađali se s holivudskim glumcima i prijetili igračima