Obavijesti

Sport

Komentari 88

Dalićev brat: Ovo nije prilika, nego neprilika, ali Zlatko je jak

Dalićev brat: Ovo nije prilika, nego neprilika, ali Zlatko je jak
9

Nazvao ga je jedino Robert Markulin i pitao je li zainteresiran. To je bio jedini kontakt iako su mediji nagađali s njegovim imenom, otkrio nam je brat novog izbornika hrvatske nogometne reprezentacije

VIDEO

"Da nije Zlatka Dalića, veziste 'rođenih', neugodno bi bilo vraćati Veležov film 300 dana unazad. U sezoni protkanoj porazima i strepnjom, on je bio jedina svijetla točka. Potvrđuju to i brojke, koje rijetko lažu. U 25 nastupa skupio je od 28-orice igrača, koji su nosili crveni dres, daleko najbolji prosjek ocjena naših izvjestitelja", pisale su novine 1989. o tada 23-godišnjem veznom igraču Veleža u članku s naslovom "Jedina svijetla točka".

Pred novim hrvatskim izbornikom težak je zadatak. Mora pronaći svijetlu točku u hrvatskom nogometu, a za navijače je odavno nema.

Pokretanje videa...

01:31

 

- Bio je odličan, graditelj igre, dobra udarca, omiljen među navijačima - opisuju nam tadašnji navijači Veleža Dalića i upućuju nas na kroničara ovoga kluba Enesa Vukotića.

- Zlatko je u Velež došao u srpnju 1989. godine i igrao je do studenog 1990. U tih sezonu i pol odigrao je 49 prvenstvenih utakmica, a postigao je tri gola. Došao je iz Hajduka, a prije su igrači iz Livna išli u Hajduk. Prvi je bio Mladen Matijanić - kazao nam je Vukotić, koji je mirovinu dočekao u Veležu.

- Daj novine - govorilo se jutros u Livnu pri ulasku u kafić umjesto pozdrava.

Naravno, svi novine žele zbog njihova sugrađanina Dalića.

- Nema ih. Dan neovisnosti je u Hrvatskoj - ponavljaju već pomalo iznervirani konobari i nude novine iz Bosne i Hercegovine uz objašnjenje kako "u njima nema Dalića".

Zlatko Dalić u svom je rodnom gradu u drugi plan potisnuo priče o iseljavanju i druge svakidašnje jadikovke.

- Nazvao ga je jedino Robert Markulin i pitao je li zainteresiran. To je bio jedini kontakt iako su mediji nagađali s njegovim imenom. Bio je u Splitu zbog utakmica Varaždina protiv Dugopolja i Hajduka II, a tek se vratio iz Emirata gdje je opet dogovarao preuzimanje jednog kluba i planirao je doći do Livna. Oko 11:30 nazvao me i rekao da ide u Zagreb, da ga je zvao Šuker i da preuzima reprezentaciju - prenosi nam Miran Dalić, Zlatkov brat.

- Ovo nije prilika, nego neprilika - prenosi nam Miran riječi Ćire Blaževića, ali kao i njegov mlađi brat odmah dodaje kako se Hrvatska ne odbija.

Miran je deset godina stariji od brata Zlatka, bio je trener u livanjskom Troglavu, a prvi je trener u BiH koji je dobio Uefinu A-licenciju. S mlađim bratom često se čuje, a nogomet je uvijek tema.

- Konzultiramo se i analiziramo kad se čujemo, ali on je predan poslu, jak i siguran u svoje znanje pa ne sumnjam kako će uspjeti. Siguran sam da zna maknuti sve negativnosti od igrača. Može ih dovesti na potrebnu fizičku i psihičku razinu, ali ostaje upitnik na sve to zbog kratkoće vremena - kazao nam je Miran koji čak i ne gleda neke važne bratove utakmice jer ih teško proživljava uz TV, ali nam je prenio i očekivanja od ove, još jedne sudbonosne utakmice.

- Očekujem šahovsko taktiziranje. I jednima i drugima igra samo pobjeda. Bit će u početku kao u boksu, samo ispitivanje snaga, a onda će igrači kroz utakmicu osjetiti što se može napraviti. Hrvatska je puno kvalitetnija, ali u takvoj igri ne smije se izgubiti lopta u zoni šuta. Ne smije se napraviti nijedna neforsirana pogreška, ali opet jedna zalutala lopta sve može promijeniti - nabraja Miran Dalić i ograđuje se kako je to samo njegovo mišljenje.

Cijelo Livno strepit će uz svoga sugrađanina. To je sigurno, a Zlatko Dalić već je drugi izbornik iz Livna, nakon Nike Kovača, a i Davor Šuker je Livnjak.

Livno nije jedina poveznica Dalića i bivših izbornika, ima ih još. S bivšim izbornikom BiH Mehom Kodrom igrao je u Veležu, s bivšim izbornikom Hrvatske Igorom Štimcem poslan je iz Hajduka na posudbu u Cibaliju, a bivši izbornik i Hrvatske i BiH Ćiro Blažević Dalića je uzeo za svoga pomoćnika u Varteksu, što mu je bio prvi trenerski posao.

Braća Kovač, Niko Čeko, Mladen Matijanić i Davor Šuker neki su od nogometaša iz Livna. Osim njih, u Livnu koje je talentirano za sport izdvajaju i druge sportaše poput bacača kugle Filipa Mihaljevića, bivšeg rukometaša Zvonimira Bilića...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu