Obavijesti

Sport

Komentari 5

Dan kad je Dražen zadnji put digao Dom sportova na noge...

Dan kad je Dražen zadnji put digao Dom sportova na noge...
1

Bila je to ponajveća košarkaška momčad svih vremena, sedmorica od njih 12 kasnije su otišli u NBA ligu. Ali taj Eurobasket 1989. bio je najbolji Draženov turnir. Zabijao je 30 u prosjeku!

VIDEO

U Dom sportova više nije stala ni igla. Više od 10.000 ljudi natiskalo se na tribine, kao da su znali da će im to biti nezaboravna večer.

Ma bilo je i većih dominacija na europskim prvenstvima, pogotovo na svjetskima i OI kad su Amerikanci počeli slati NBA igrače. Ali mnogi će se svjedoci vremena složiti da nikad ni na jednom Eurobasketu jedna reprezentacija nije igrala tako.

Bila je to rapsodija košarke, talenta, poteza, atrakcije... to je bilo pet dana zbog kojih su tisuće djece htjele postati kao oni. Njihovi junaci.

Na današnji dan 1989., prije točno 30 godina, Jugoslavija je postala europski košarkaški prvak. U finalu turnira koji je organizirao Zagreb, razbila je Grčku 98-77.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U šest za ljubitelje košarke nezaboravnih dana domaća je reprezentacija ostvarila svih pet pobjeda, s prosječno 20 koševa prednosti! Nitko nikad dotad nije toliko dominantno postao europski prvak, ukupna je koš-razlika u pet susreta bila +101!

Branitelj naslova Grčka potopljen je u skupini sa 103-68, pa u finalu sa 98-77. Krcati Dom sportova uživao je, dvorana se zatresla na svaki atraktivni potez. A bilo ih je. Bilo ih je toliko da ste mogli pomisliti kako je riječ o nekoj ekshibiciji, a ne finalu Europskog prvenstva.

"Nikom nije lepše neg je nam, samo da je tako svaki dan", pjevali su navijači, dok je momčad predvođena maestralnim Draženom Petrovićem na trenutke i ponižavala suparnike.

Dražen se nakon godine dana vratio u svoju dvoranu, kao 24-godišnji igrač Reala bio je jedini u toj zastrašujućoj reprezentaciji koji nije igrao u domaćoj ligi. Kasnije su čak sedmorica od tih 12 igrača igrali u NBA ligi.

- Kad sam vidio tu momčad, osjećao sam se kao dijete koje je prvi put ušlo u trgovinu slatkiša - rekao je Gregg Popovich.

Dok su igrači veličali izbornika Dušana Ivkovića.

Ali Dražen... Dražen je bio neponovljiv. Mnogi će reći da mu je to bio najbolji turnir u karijeri. Imao je tri olimpijske medalje, bio svjetski prvak, ali nikad nigdje nije tako dominirao, blistao, oduševljavao kao na Eurobasketu u svom Zagrebu. U posljednjoj velikoj utakmici koju je odigrao u Domu sportova.

Najavljivao se veliki okršaj Dražena i Nikosa Galisa u finalu. Ako je bila ikakva utjeha Grku: zabio je više, 30. Dok je Dražen finale okončao s 28 koševa, uz nestvarnih 75 posto šuta! Ali je imao nebrojeno asistencija, dodavao iza leđa Rađi, u letu Daniloviću... Fenomenalno!

EP je završio s okruglih 30 koševa u prosjeku po utakmici! Neponovljivi Dražen i nezaboravni lipanj 1989.

Tko je igrao za Jugoslaviju na Eurobasketu 1989.

  • Dražen Petrović (24), Real Madrid
  • Zdravko Radulović (22), Bosna
  • Zoran Čutura (27), Cibona
  • Toni Kukoč (20), Jugoplastika
  • Žarko Paspalj (22), Partizan
  • Jure Zdovc (21), Olimpija
  • Zoran Radović (28), Crvena zvezda
  • Stojko Vranković (25), Zadar
  • Vlade Divac (21), Partizan
  • Predrag Daniloivć (19), Partizan
  • Dino Rađa (22), Jugoplastika
  • Mario Primorac (27), Bosna
  • Izbornik Dušan Ivković

Rezultati

  • Jugoslavija - Grčka 103-68
  • Jugoslavija - Bugarska 98-78
  • Jugoslavija - Francuska 106-89
  • polufinale: Jugoslavija - Italija 97-89
  • finale: Jugoslavija - Grčka 98-77
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...
PIŠU ŠPANJOLSKI MEDIJI

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...

Kroos i Modrić su ove sezone bili samo jednom starteri, protiv Atletica u prvenstvu, kada je Real izgubio. Njemački veznjak obično počinje, pogotovo u najvažnijim utakmicama, dok Modrić čeka šansu s klupe
Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi