Obavijesti

Sport

Komentari 0

Dan u kojem se prvi put vijorila hrvatska zastava na Olimpijadi

Dan u kojem se prvi put vijorila hrvatska zastava na Olimpijadi
1

ZOI U ALBERTVILLEU Bilo je to samo 22 dana nakon što je MOO priznao HOO i samo 24 dana nakon međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Prvi put zaviorila se 'trobojnica' na Olimpijadi 1992. godine

VIDEO

Jučer je prošlo 25 godina otkako su hrvatski sportaši prvi put u povijesti u mimohodu delegacija na svečanom otvaranju Igara koračali pod vlastitom zastavom.

VIDEO

Bilo je to samo 22 dana nakon što je Međunarodni olimpijski odbor priznao HOO i samo 24 dana nakon međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Iako nismo osvojili medalju, ovaj povijesni događaj trajno ostaje zabilježen u povijesti hrvatskog olimpizma.

Ove ZOI koje su održane od 8. do 23. veljače 1992. posljednje su zimske Igre održane u istoj godini kad i ljetne (Barcelona 1992.). Sudjelovale su 64 zemlje s 1.801 sportašem (488 žena). Medijski ih je pratilo 5.894 novinara (2.271 iz pisanih i 3.623 iz elektroničkih medija). Volontiralo je 8.647 osoba.

Malu, no po značaju ogromnu olimpijsku delegaciju pod vodstvom šefice Misije Sande Dubravčić Šimunjak, činili su umjetnički klizači Željka i Tomislav Čižmešija, Vedran Pavlek, natjecatelj u alpskom skijanju, i Siniša Vukonić, natjecatelj u skijaškom trčanju. U njihovoj pratnji bili su liječnik Ivo Drinković i treneri Ozren Müller, Mladen Mumelaš i Darko Štimac.

- Nastupila sam na ZOI u Lake Placidu i Sarajevu, vodila sam kao šefica Misije hrvatske sportaše i u Lillehammeru 1994. godine, međutim Albertville je bio poseban. Nitko od nas nije bio ponosniji. Svi smo bili ushićeni. Bilo je neopisivo, svečano- kazala je ovom prigodom Dubravčić Šimunjak.

Tomislav Čižmešija bio je naš stjegonoša na svečanosti otvaranja.

- Bile su to moje prve olimpijske igre, prve za Hrvatsku, i još sam dobio veliku čast nositi zastavu na otvaranju. Iznimno sam ponosan, bili su to teško zaboravljivi trenuci. Interes medija je bio ogroman, odgovarali smo na pitanja novinara iz cijelog svijeta. Bilo je svakakvih pitanja, pa i provokacija. No, mi smo sve sjajno odradili. Kod svih nas je bio prisutan veliki emocionalni naboj - rekao je.

Borba za Albertville počela je u Splitu 1990. na Europskom prvenstvu u atletici.

- Naša borba za nastup u Albertvilleu je počela već na Europskom prvenstvu u atletici u Splitu 1990. godine na kojem je bio i predsjednik MOO-a Juan Antonio Samaranch. Nakon međunarodnog priznanja Hrvatske posjetili smo Samarancha u Lausannei. Tada nismo bili članica UN-a i bilo je teško očekivati primanje u MOO-u. Nismo imali niti adute za nastup na ZOI, ali smo naglasili kako nam je važna zastava. I uspjeli smo. To su mnogi sanjali, od Bučara do danas. I sada sam uzbuđen kada govorim o tome. Počeli smo od nule, ništa nismo znali, a danas imamo veliki sport. Od Albertvillea do 10 medalja na OI u Riju je prošlo 25 godina. Bio je to dugačak put i težak rad - rekao je počasni predsjednik HOO-a i počasni član MOO-a Antun Vrdoljak.

Svi rezultati naših olimpijaca:

Nordijsko skijanje

Siniša Vukonić
trčanje 10 km: 75. mjesto
trčanje 15 km: 69. mjesto
trčanje 50 km: 60. mjesto

Alpsko skijanje

Vedran Pavlek
super G: bez plasmana
veleslalom: bez plasmana
slalom: 36. mjesto

Umjetničko klizanje

Tomislav Čižmešija
muški, pojedinačno: 28. mjesto
Željka Čižmešija
žene, pojedinačno: 24. mjesto

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener