Obavijesti

Sport

Komentari 126

Danci prijete napuštanjem Fife zbog zabrane LGBTQ traka: Tu odluku nismo donijeli sada...

Danci prijete napuštanjem Fife zbog zabrane LGBTQ traka: Tu odluku nismo donijeli sada...
2

O tome razmišljamo već neko vrijeme. Mi u Skandinaviji smo o svemu pričali još od kolovoza. Vjerujem da će biti izazovno ako se Danska isključi na svoju ruku, rekao je predsjednik saveza

VIDEO

Nakon što je najavljeno da će kapetani devet reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Kataru nositi traku "OneLove" sa srcemu duginim bojama, njihovi savezi su u posljednji trenutak promijenili odluku. 

Pokretanje videa...

Lidija Bačić 04:39

Naime, zbog pritiska domaćina na Fifu odlučeno je da će se kapetane koji tako postupe sankcionirati s žutim kartonima. Od inicijative su odustali Engleska, Wales, Nizozemska, Belgija, Njemačka, Švicarska i Danska koja je sada razmišlja o istupanju iz Fife i napuštanju Svjetskog prvenstva. 

Navedene reprezentacije ovom su gestom htjele podržati LGBTQ zajednicu s obzirom na to da se u zemlji domaćinu krše ljudska prava. 

Raspored i rezultati SP-a 2022. Argentina osvojila treći naslov
Raspored i rezultati SP-a 2022. Argentina osvojila treći naslov

Generalni direktor i predsjednik Danskog nogometnog saveza Jakub Jensen i Jesper Moller već su kontaktirali Uefu i tražili povlačenje iz članstva u Fifi s drugim reprezentacijama koje dijele isto mišljenje.

- Tu odluku nismo donijeli sada. O tome razmišljamo već neko vrijeme. Mi u Skandinaviji smo o svemu pričali još od kolovoza. Vjerujem da će biti izazovno ako se Danska isključi na svoju ruku. Moramo razmisliti i vratiti povjerenje u Fifu. Treba biti svjestan što se dogodilo i kreirati strategiju -  rekao je Moller pa dodao:

- Uskoro nas čekaju izbori u Fifi na kojima glasa 211 država. Gianni Infantino navodno ima 207 država koje ga podržavaju, no Danska nije i neće biti među njima.

Danski izbornik razočaran: To je bilo ispod naše razine, nismo se osjećali ugodno na terenu...
Danski izbornik razočaran:  To je bilo ispod naše razine, nismo se osjećali ugodno na terenu...

Na konferenciji za medije Jensen je jasno rekao stav saveza te je izjavio da je žuti karton bio minimalna kazna kojom je Fifa zaprijetila kapetanu Simonu Kjaeru. 

- Engleska je 21. studenog pozvala na hitan sastanak s Fifom, a predstavnici krovne organizacije svjetskog nogometa došli su u hotel engleske reprezentacije te tamo rekli da bi u najboljem slučaju kapetane kažnjavali žutim kartonom, ali i da postoji šansa da ih se uopće ne pusti na teren, kao i da ih se suspendira - rekao je Jensen pa dodao:

- Raspravljalo se o tome ima li Fifa zakonsko uporište za žuti karton te se ispostavilo da ima.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group D - Denmark v Tunisia
Eriksenova Danska nemoćna protiv Tunisa: Poništili dva gola
Eriksenova Danska nemoćna protiv Tunisa: Poništili dva gola

Jedan od kapetana koji je trebao igrati s tom trakom je i belgijski reprezentativac Jan Vertonghen koji je odustao uoči susreta s Kanadom.

- Ako dajete izjavu dok nosite traku kažnjavate sebe. Ne osjećam se ugodno i to govori dovoljno. Mi smo meta i bojim se da ako nešto kažem na ovu temu možda neću moći igrati. To nisam nikada iskusio u nogometu i nadam se da više ni neću jer nije dobro", rekao je kapetan Belgije pa dodao:

- Kontroliraju nas. Ne volim davati političke izjave. Ovdje smo da igramo nogomet i ako to ne možemo zbog normalnih izjava kao ‘ne diskriminaciji‘ ili ‘ne rasizmu‘ što ćemo onda? Ne želim više govoriti o ovome jer želim igrati u prvoj utakmici. Stat ću na ovome, to dovoljno govori - zaključio je Vertonghen.

Prognoziraj pobjednika SP-a i osvoji reprezentativni dres Luke Modrića! Klikni OVDJE.

POGLEDAJTE VIDEO: DALIĆ NAKON REMIJA S MAROKOM

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica