Obavijesti

Sport

Komentari 35

Članica Uprave Dinama: Radili su nam iza leđa, ovo se ne može dogoditi samo ovako preko noći

Članica Uprave Dinama: Radili su nam iza leđa, ovo se ne može dogoditi samo ovako preko noći
4

Dinamo bi se odlaskom brojnih klubova u Superligu sigurno popeo na Uefinoj ljestvici, a europska natjecanja su nam bitna za opstanak i daljnji razvoj kluba, kaže Amra Peternel, članica Uefinog udruženja klubova

VIDEO

Dinamo je, kao i pola nogometnog svijeta, ostao iznenađen stvaranjem snažne Superlige, natjecanja u kojem bi se trebalo naći 20 velikih europskih momčadi. Ne, nitko niti u Maksimiru o tome nije imao nikakva saznanja, a "Dinamova čvrsta veza" za odnose s Uefom je Amra Peternel, članica Uprave kluba, ali i članica Izvršnog odbora Europskog udruženja klubova (ECA). 

Pokretanje videa...

Trening Dinama uoči Villarreala 05:20

- Dinamo kao i drugi dionici u europskom nogometu (Uefa, Fifa, ECA, La liga, Premier liga, savezi, pa kako vidimo i brojni navijači) ne podržava osnivanje jedne takve lige, koja ne može donijeti dobrobit budućnosti nogometa. Stvaranje skupine prebogatih klubova prouzročit će veliki jaz u odnosu na druge. Osobito sad, u vremenima krize uzrokovane pandemijom, kad su nogometni klubovi pogođeni financijskim gubicima i kad je potrebno više solidarnosti nego ikada. Ovaj događaj ostavit će sigurno posljedice i na buduću komercijalnu vrijednost Lige prvaka i ostalih natjecanja, ali srećom sudjelovat će tu još jakih klubova i vidjet ćemo što će budućnost donijeti. Važno je da su klubovi iz Njemačke i Francuske izvršnom odboru ECA-e i Uefi potvrdili da se ne namjeravaju pridružiti novoosnovanom natjecanju, iako se kroz medije najavljuje i njihovo sudjelovanje - tvrdi Amra Peternel.

Dinamo i Hajduk nikad više na Real i Barcu?! Smrt nogometa mogu spriječiti samo navijači
Dinamo i Hajduk nikad više na Real i Barcu?! Smrt nogometa mogu spriječiti samo navijači

U kakvim ste kontaktima s Uefom na tu temu, i kao članica IO ECA-e i kao članica uprave Dinama?

- Kao članica Izvršnog odbora ECA-e aktivno sam uključena u sastanke odbora i trenutno vrlo intenzivnu komunikaciju s ostalim klubovima, pa i s Uefom. Nove informacije stižu gotovo iz sata u sat. Jučer i danas održali smo već dvije online sjednice Izvršnog odbora te smo najprije usvojili stav ECA-e prema kreiranju Superlige, a potom smo se pobrinuli za daljnji neometan rad udruge na svim razinama. Zaprimili smo ostavke članova Izvršnog odbora koji su sudjelovali u osnutku Superlige te smo usvojili izlazak njihovih klubova iz članstva u udruženju. U narednom skorom periodu organizirat ćemo izbor novih članova izvršnog odbora, koji za sada u smislu kvoruma može funkcionirati i u postojećem sastavu. Za sada je prioritet bio popuniti mjesto koje ECA ima u Uefinom Izvršnom odboru uz Nassera Al-Khelaifija (ECA ima dva mjesta), pa smo odlučili ponovo 'aktivirati' svog bivšeg, a sada počasnog predsjednika Karl-Heinza Rummeniggea. U sljedećih dan-dva imenovat ćemo i novog predsjednika ECA-e, a u narednim danima i održati sastanke s ostalim klubovima članovima udruge, kako bismo ih informirali o svim detaljima i daljnjim planovima.

Bipa fashion hr

Jeste li znali ili imali ikakvih naznaka da se sprema nešto ovakvo?

- Ne. Želja velikih klubova za osnivanje Superlige poznata je svima već dulje vrijeme. Ali nikad nije bila tema razgovora u ECA-i. Dapače, radilo se na tome da se potpiše novi Sporazum o suradnji između ECA-e i Uefe (Memorandum of Understanding), prema kojem bi klubovi dobili više utjecaja i ovlasti u upravljanju budućim natjecanjima i financijama koje bi ona donosila. Također se intenzivno radilo na 'brušenju' prijedloga Uefe za novi format sva tri natjecanja (Liga prvaka, Europska liga i Konferencijska liga) na način da bi se zadovoljilo i velike i male klubove. Oformljeno je nekoliko radnih grupa za pregovore s Uefom, kao i ona za novo unutarnje ustrojstvo udruženja. U svim tim grupama sudjelovali su predstavnici i velikih i srednjih i malih klubova - poručila je Amra Peternel, pa nastavila:

- Andrea Agnelli je kao predsjednik ECA-e isticao da udruženje tj. njegov Izvršni odbor mora donositi jednoglasne odluke te je uvijek cilj bio postići dogovor, a ne glasati. Posljednji pregovori bili su prošli tjedan kad je ECA trebala zauzeti stav spram Uefinog prijedloga o formatu natjecanja nakon 2024., gdje se najviše raspravljalo o tome hoće li jedno od četiri dodatna mjesta u Ligi prvaka pripasti prvaku s najvišim koeficijentom ili prvaku iz kvalifikacija (uz dosadašnja četiri). Dogovor je postignut i u konačnici Izvršni odbor je na svojoj sjednici u petak 16. travnja usvojio Uefin prijedlog natjecanja 2024. Ovo je bilo potrebno kako bi Uefa danas na svojem Izvršnom odboru predstavila i usvojila novi format.

Zagreb: Na svečanoj konferenciji za medije predstavljen "Dinamo budućnosti"

Amra Peternel je nastavila...

- Dakle proteklih mjeseci radili smo intenzivno na usklađivanju detalja novih Uefinih natjecanja, a onda nas je sve u nedjelju šokirala vijest da je nekoliko velikih klubova potpisalo nastup za potpuno novi projekt - Superligu. Osobito smo šokirani načinom kako su sve odradili. Osnivanje nove lige nije se moglo dogoditi preko noći, to je zasigurno proces koji je trajao neko vrijeme svima nama iza leđa, paralelno uz proces kreiranja novih Uefinih natjecanja, kojim smo svi bili zaokupljeni. Nismo dobili nikakvu pismenu niti usmenu obavijest, niti od predsjednika udruženja niti od ostalih kolega, sve smo saznali iz medija.

Što to donosi Dinamu u budućnosti?

Engleski navijači oštro protiv Superlige: To je krajnja izdaja!
Engleski navijači oštro protiv Superlige: To je krajnja izdaja!

- Vidjet ćemo kako će se rasplesti cijela ova situacija, teško je sada predviđati. Odlaskom velikog broja top klubova iz Uefinih natjecanja, sigurno ćemo se i mi popeti na Uefinoj ljestvici, što nam može u budućnosti donijeti možda lakši plasman u Ligu prvaka ili Europsku ligu. Pitanje je kakve će poteze protiv 'odmetnutih' klubova poduzeti njihove domaće lige i savezi, tj. hoće li one same ostati dio sustava Uefe s nekim drugim klubovima u Uefinom natjecanju. Puno će pravnih poteza biti potrebno, a kako vidimo, Uefa je svoj stav zauzela vrlo odlučno. U svakom slučaju, Dinamu je nastup u Uefinim natjecanjima bitan za opstanak i daljnji razvoj kluba, te će nam prioritet uvijek ostati osvajanje naslova prvaka Hrvatske i plasman u Uefina natjecanja - završila je Peternel.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...