Obavijesti

Sport

Komentari 7

Dinamu su se Englezi provlačili, a samo je jedan HNL klub slavio

Dinamu su se Englezi provlačili, a samo je jedan HNL klub slavio
17

Modrić je zadivio Engleze, Eduardo zabio prvi gol na Emiratesu, Mamić je u Ligi prvaka srušio Arsenal, Ardiles šokirao Old Trafford, ali Dinamo je samo 1967. bio uspješniji od engleskog kluba

VIDEO

Gareth Bale i tada je bio u Tottenhamu. Velška zvijezda u usponu. Igru je režirao maestro Luka Modrić u svojoj jedinoj utakmici protiv svoga Dinama, a 'killer' je bio Darren Bent, koji je zabio tri gola. Bila je to jedina natjecateljska utakmica Dinama i Tottenhama.

Pokretanje videa...

Dimano - Fontane 02:22

Igrala se Uefina liga, četiri kola, jednokružno, a Dinamo je u London otputovao nakon domaće pobjede nad NEC-om, pun vjere u europsko proljeće. Protiv Spursa nije imao šanse, te sezone osma engleska momčad 'natamburala' je hrvatskog prvaka 4-0. Redknappova je momčad prošla kao druga u skupini, a Dinamo je potom promijenio trenera (Vlak umjesto Ivankovića), izgubio i od Spartaka i Udinese te ispao. Iako su plavi dres nosili Mandžukić, Lovren, Bišćan, Sammir, Balaban...

Soccer - UEFA Cup - Group D - Tottenham Hotspur v Dinamo Zagreb - White Hart Lane

Pogled na ostale okršaje s Englezima otkriva da je Dinamo samo jednom u povijesti izbacio neki tamošnji klub. Bilo je to, dakako, nezaboravno finale Kupa velesajamskih gradova 1967., kada su Zambata i društvo pobijedili Leeds United (2-0, 0-0) i osvojili pehar.

Ali ako ćemo secirati kasnije okršaje - a hoćemo - dobar dio neuspjeha i poraza narednih godina donio je i velike muke i strepnje bogatim Englezima. Arsenal je u Ligi prvaka 2015. izgubio u Maksimiru 2-1, Newcastle je 1997. morao spašavati sretni gol Kecbaje u 120. minuti, Osvaldo Ardeiles šokirao je 1999. Alexa Fergusona na Old Traffordu, a Eduardo je 2006. postao prvi nogometaš koji je zabio gol na novom velebnom stadionu Emirates.

Ali, prolaza nema još od 1967.

Dinamo protiv Engleza

  • 1967. finale Kupa velesajamskih gradova: Dinamo - Leeds 2-0, 0-0
  • 1997. 2. pretkolo Lige prvaka: Newcastle - Dinamo 2-1, 2-2
  • 1999. Liga prvaka: Manchester United - Dinamo 0-0, 2-1
  • 2002. 2. kolo Kupa Uefe: Dinamo - Fulham 0-3, 1-2
  • 2006. 3. pretkolo Lige prvaka: Dinamo - Arsenal 0-3, 1-2
  • 2008. Uefina liga: Tottenham - Dinamo 4-0
  • 2015. Liga prvaka: Dinamo - Arsenal 2-1, 0-3
  • 2019. Liga prvaka: Manchester City - Dinamo 2-0, 4-1

Hajduk je imao tri pamtljiva okršaja s Tottenhamom, nažalost sva tri neuspješna. U Kupu kupova 1967. izgubio je u 1. kolu 2-0 i 4-3, a 1984. su Spursi strašnoj Hajdukovoj generaciji uskratili finale Kupa Uefe. U polufinalu je Hajduk kod kuće pobijedio 2-1 pa u Londonu izgubio 1-0.

Dok je ratne 1991. u 1. kolu Kupa kupova Hajduk ugostio Tottenham u Linzu i pobijedio 1-0, ali je u uzvratu izgubio 2-0.

U povijesti HNL-a, u 25 utakmica hrvatski su klubovi dvaput pobijedili engleske, uz pet remija i 18 poraza.

Newcastle je izbacio Dinamo 1997. West Ham Osijek 1999., Manchester United bio ispred Dinama u skupini Lige prvaka 1999., Fulham je 2002. u Kupu Uefe izbacio Hajduk pa Dinamo, Arsenal 2006. Dinamo iz Lige prvaka, Tottenham 2008. iz Uefine lige, 2011. je u Europskoj ligi Fulham izbacio Split, a Stoke Hajduk, Arsenal je bio ispred Dinama u Ligi prvaka 2015., Everton je zatvorio vrata Europske lige Hajduku 2017., a Manchester City dvaput svladao Dinamo u Ligi prvaka 2019.

PIXSELL

Ali jednom je hrvatski klub izbacio Engleze! Herjavčev 'hrvatski Manchester United' šokirao je 2001. Aston Villu, Bjelanović, Karić, Mumlek i društvo u 1. kolu Kupa Uefe pobijedili su u Birminghamu Ginolu, Schmeichela, Mellberga, Barryja... 3-2 i sačuvali tu prendost u Varaždinu za senzaciju.

Ovaj je Dinamo već porušio mnoge rekorde i neugodne tradicije. Pa zašto ne bi ušao u povijest i kao prva generacija koja je izbacila Engleze?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića