Sport

Komentari 0

Direktor Šahtara: Ubili su našeg trenera. Zaustavite ovo ludilo

Direktor Šahtara: Ubili su našeg trenera. Zaustavite ovo ludilo

Šahtar je potvrdio kako je u granatiranju Ukrajine nastradao jedan od trenera iz omladinskog pogona kluba. 'Ne možemo šutjeti. Svatko od vas bit će odgovoran za zločine koje ste počinili', rekao je direktor Šahtara Palkin

Već sedam dana traje invazija Rusije nad Ukrajinom. Bombardiranje i pucnjava postali su svakodnevica ukrajinskog naroda, ruske trupe uništavaju ukrajinske gradove. 

Diljem Ukrajine vladaju strah i tuga, nitko ne zna što nosi budućnost, prijeti li katastrofa njihovoj državi od ruske agresije. Nekoliko stotina tisuća Ukrajinaca napustilo je svoje domove i spas pronašli u susjednim zemljama, a oni koji mogu, prvenstveno muškarci, ostali su braniti svoju zemlju.

Nažalost, žrtava je sve više, a direktor Šahtara Sergej Palkin potvrdio je da je među njima i jedan trener njihova kluba koji je nastradao u granatiranju.

- Jedan od naših trenera ubijen je u srijedu. Bio je trener djece. Rusi ubijaju Ukrajince. Zaustavite ovo ludilo! Ne možemo šutjeti. Svatko od vas bit će odgovoran za zločine koje ste počinili - rekao je Palkin, prenosi Football Italia.

Sportski direktor Šahtara je legendarni hrvatski nogometaš Darijo Srna koji je Ukrajinu napustio dan nakon početka ruske invazije. 

- Kad je sve krenulo u četvrtak u 4.15 ujutro, odmah sam se probudio i shvatio što se događa. Nazvao sam dva prijatelja Hrvata, brže-bolje otišao u naš hotel, te smo krenuli u akciju dovođenja naših stranaca iz kluba. Uskoro smo ih sve okupili - rekao je Srna za Sportske novosti.

Brazilski nogometaši bili su zatvoreni u hotelu u Kijevu sa svojim obiteljima, a u bijegu iz Ukrajine pomogao im je Srna koji je kontaktirao predsjednika Uefe Aleksandera Čeferina. 

- Nazvao sam predsjednika Uefe Aleksandera Čeferina. Naš klub s njim je imao dobre odnose, upoznao sam ga, osjetio da je ispravan čovjek i kad sam vidio da nemamo izlaza, sjetio sam se njega. “Predsjedniče, pomozite nam, trebamo vas”, tako sam mu se obratio, u jednom trenutku sam i zaplakao. I Čeferin je odmah poduzeo sve, pretpostavljam i više od toga, zvao bi i usred noći tražeći rješenja. Zauzeo se za naše igrače i njihove obitelji kao da su njegova djeca u pitanju, ne znam koga je sve zvao i što je radio, ali bili smo u stalnom kontaktu i uvjeravao me da će pronaći rješenje pod bilo koju cijenu, ali da nas neće ostaviti na cjedilu - kazao je Srna. 

Srna je u petak, dan nakon invazije, automobilom otišao u Mađarsku, a brazilski nogometaši i trener Šahtara Roberto De Zerbi su sa svojim obiteljima otišli vlakom u Italiju. Svi stranci su napustili zemlju, a domaći igrači ostali su raštrkani po Ukrajini, koju ni ne smiju napustiti po zakonu.

Najčitaniji članci