Obavijesti

Sport

Komentari 5

Divlji navijači Eaglesa i svoje igrače gađaju ledenim grudama

Divlji navijači Eaglesa i svoje igrače gađaju ledenim grudama
1

Posjetite li ikad Philadelphiju nikad nemojte govoriti protiv bilo koje od njihovih momčadi jer navijači Philadelphije neće samo stajati po strani. Dobit ćete svoje

VIDEO

Philadelphia Eaglesi kreirali su jedno od najvećih iznenađenja u Super Bowlu. Svladali su Patriotse 41-33 i trofej Vincea Lombardija donijeli u Philadelphiju. Mnogo je tekstova napisano o utakmici i razlozima zašto su Eaglesi pobijedili. Moja je želja približiti događanja iza zastora, i objasniti reakciju navijača iz Philadelphije. Kao građanina Amerike s adresom u Zagrebu, nekoliko članova obitelji i prijatelja pitalo me zašto su navijači Eaglesa divljali po gradu nakon Super Bowla.

Prvo, tko živi u Americi zna da je Philadelphia radnički grad, i da su takvi i njezini navijači. Kako bi shvatili taj koncept iz povijesne perspektive treba objasniti da tamo direktori na posao tradicionalno nose tamno odijelo, kravate i bijele košulje, dok mnogi obični radnici imaju tamno plave hlače i svijetlo plave košulje.

Rasturaju Philadelphiju: Vatra, eksplozije, sukobi s policijom...
Rasturaju Philadelphiju: Vatra, eksplozije, sukobi s policijom...

U Americi se fizički radnici smatraju tvrdima i grubima, a upravo takvi su i u iskazivanju svoje ljubavi prema gradskim momčadima. Vole svoje Eaglese u ‘footballu’, 76erse u košarci, Flyerse u hokeju i Unionse u MLS-u. Posjetite li ikad Philadelphiju, nikad nemojte govoriti protiv bilo koje od njihovih momčadi jer navijači Philadelphije neće samo stajati po strani. Dobit ćete svoje.

Prije Super Bowla je Kevin Skiver s CBS-a pisao kako su gradski službenici brojne stupove po gradu namazali uljem da se navijači ne bi uspinjali po njima, a tvrtke su upozorene na moguće nerede ako Eaglesi pobjede.

Evo nekoliko primjera navijačkog ponašanja stanovnika Philadelphije. Eaglesi su 1968. bili na putu da postanu najlošija momčad lige, no pred kraj sezone ušli su u pobjednički niz, a navijači su bili bijesni zbog tih pobjeda. Posljedica tih pobjeda bio je gubitak prvog izbora na draftu zbog čega nisu doveli OJ Simpsona, koji je tijekom karijere srušio brojne NFL rekorde. 

Koliko su zapravo zločesti? Jednom su fućkali i grudama gađali Djeda Mraza tijekom pauze u poluvremenu jer je bio premršav. Napali su i maskotu Washington Redskinsa kad su Eaglesi izgubili s 10 bodova razlike. Legendarnom navijaču Redskinsa Chiefu Zeeu odjevenom o poglavičino ruho strgnuli su odjeću i s tribina je bacili na parkiralište. Nakon završetka utakmice opet su ga napali i pretukli na parkiralištu. Slomili su mu nogu, a zbog ozljeda je godinu dana bio u invalidskim kolicima.

Je li Brady najveći ikad? Teško je reći, on je proizvod sustava
Je li Brady najveći ikad? Teško je reći, on je proizvod sustava

Tijekom godina su navijači Eaglesa grudama i bocama piva gađali spikere i igrače suparničke momčadi. Kad su igrači Eaglesa zamolili navijače da prestanu s bacanjem gruda, i oni su dobili po nosu. A u tim grudama od snijega bio je skriven led.
Navijači Eaglesa pljeskali su kad je hvatač Dallas Cowboysa Michael Irvin zbog ozljede kičme morao završiti karijeru. Navijali su jer je bio ozlijeđen.

Kad je njihov sadašnji trener Doug Pederson igrao za Eaglese kao quarterback, gađali su ga baterijama. Zviždali su i svojem quarterbacku Donovanu McNabbu kad je bio izabran kao drugi na draftu. Navijači su htjeli drugog igrača. McNabb je u konačnici postao obožavan od navijača kad je s momčadi pobjeđivao početkom ovog tisućljeća.

Kad je DeSean Jackson otpušten iz momčadi, navijači su zapalili njegov dres. Igrača Redskinsa Chrisa Bakera gađali su sirom kad je krenuo prema svlačionici nakon što je isključen iz igre. Ove sezone navijač Eaglesa je izbačen sa stadiona tijekom doigravanja, a na ulici je šakom udario policijskog konja. Dogodilo se i to nakon završetka Super Bowla kad je drugi navijač također udario konja.

Sociolozi i psiholozi pisali su o ponašanju navijača i njihovom osjećaju pripadnosti i poistovjećivanju s momčadi. Sociolog Jerry Lewis s Kent State sveučilišta kaže da je divljanje navijača u Americi ograničeno na vandalizam i nasilje prema najbližem objektu. Daniel Wann, profesor psihologije sa sveučilišta Murray State, piše da smo svi mi društvena bića i da identifikacija sa sportskom momčadi otklanja osjećaj usamljenosti i podiže nam samopouzdanje.

Naslađuju se: Cijeli život sam čekao da vidim tužnog Bradyja
Naslađuju se: Cijeli život sam čekao da vidim tužnog Bradyja

Još jedan faktor koji doprinosi divljanju je i ‘psihologija mase’, koja definira kako na ponašanje pojedinaca utječe ponašanje mase. Brojne studije dokazale su da se ljudi drugačije ponašaju kad su u gomili.

- Misle tako da su anonimni - kaže Jason Lanter, profesor psihologije na Kutztown sveučilištu.

Naravno, nemoguće je preskočiti i konzumaciju alkohola kao važan faktor na društveno ponašanje, poput povećanja agresije. Povežite to s ostalim teorijama zašto su navijači Eaglesa divljali nakon Super Bowla i možda dobijete jasniju sliku svega.

Bilo kako bilo, sklon sam složiti se s Kevinom Skiverom, koji kaže da su navijači iz Philadelphije najgori u NFL-u i to potkrepljuje s brojnim dokazima gore spomenutim. Dodajte tome mentalitet gomile, alkohol i pobjedu Eaglesa u Super Bowlu i dobijete navijačku oluju.

*John Osborne Anderson trener je Zagreb Patriotsa, hrvatske momčadi američkog nogometa. Pisao je za nekoliko tiskovina u Americi...

*Imate sportsku priču? Javite nam, a mi ćemo vas nagraditi. Šaljite svoje prijedloge na sport24@24sata.hr, Viberom i WhatsAppom na broj 099/224-2424 ili na facebook stranicu facebook.com/24sataSport/

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid
UOČI NASTAVKA PRVENSTVA

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid

Nogometaši pozitivni na korona virus nisu bili u kontaktu s ostatkom momčadi, kažu s Poljuda nedugo nakon što je HNS izvijestio o pozitivnim slučajevima među U-21 reprezentativcima

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...
TEK MU JE 50 GODINA

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...

Dva tjedna prije svog 50. rođendana, naš proslavljeni veslač Igor Boraska osvojio je u osmercu Mladosti zlato na prvenstvu Hrvatske. Boraska je sudionik ljetnih i zimskih OI, istrčao je maraton....
NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...
D'ANGELO RUSSELL

NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...

''Kontaktirala nas je turistička agencija i pitala koju marku štapova i rukavica imamo za iznajmljivanje i možemo li rezervirati termin za četiri osobe koje bi došle odigrati partiju golfa. Nismo znali o kome je riječ...''