Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Doping kontrola: Igrači leže na tlu kao sardine, nekad do jutra!

Ademi je uzeo jednu tabletu, koju nam je donio na provjeru i ona nije na listi zabranjenih. Ali je u procesu proizvodnje u tvornici bila kontaminirana, što smo i dokazali na sudu, otkrio je dr. Smodek

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, HRT
11 komentara

Kad kontrola dođe, nema "joj, igrač je zakasnio na trening" ili "evo, sad će doći", odmah slijedi kazna. Zato u svakom trenutku moraju znati gdje je tko, sve im moramo javljati, naglasio je Dinamov liječnik dr. Ivica Smodek u prilogu koji je za HTV napravio Edin Mahmuljin.

Otkrio je kako izgleda dopinška kontrola na utakmicama Lige prvaka:

- Ranije smo izvlačili papiriće, liječnik svakoga kluba izvukao je po dva igrača suparničke momčadi. Ali ti su se papirići otkrivali tek u 75. minuti. Sad se mi, liječnici, nađemo s Uefinim čovjekom na stubama tunela koji vodi u svlačionice u 85. minuti i na tabletu slučajnim odabirom izaberemo po dva igrača.

Ta dvojica sirotih ne mogu slaviti eventulanu pobjedu ili uspjeh svoje momčadi.

- Dočekamo ih na ulazu u tunel i dopratimo do dopinške sobe. Putem prođemo kraj momčadske svlačionice, ali oni ne smiju ni proviriti unutra. Mi im kasnije smijemo donijeti, recimo, mobitel, da prikrate vrijeme čekajući.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

A čeka se... zna se što.

- U dopinškoj sobi ih čeka dosta vode, nekad su pili i bezalkoholno pivo, ali često se čeka po dva-tri sata da se pomokre. S tim da je i dok mokre Uefin čovjek odmah iza njih.

Da, kad ne ide, svašta se radi...

- Nekad si masiraju mjehur, nekad legnu na pod kao sardine jer navodno u tom položaju lakše mokraća dođe. Ali znalo se dogoditi da satima ne ide, pa čekamo gotovo do jutra - kaže dr. Smodek.

Nažalost, baš poslije jedne od najvećih Dinamovih europskih pobjeda uslijedila je dopinška afera: nakon 2-1 protiv Arsenala 2015. godine Arijan Ademi bio je pozitivan na doping. I postao je žrtva oštre borbe protiv dopinga i nulte tolerancije.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Naime, Ademiju je odrezana četverogodišnja suspenzija, a nakon što je dokazao na sudu da nije kriv i da je ispoštivao sve što treba, kazna mu nije ukinuta, ali mu je, kao, bila umanjena. Sudski se borio godinu i pol dana, a Uefa mu je kaznu smanjila na dvije godine. Smodek je objasnio što se dogodilo:

- Ademi je uzeo jedan lijek, tabletu. I kako igrači moraju napraviti za svaki lijek, preparat koji uzmu, bilo da je riječ o sirupu za kašalj, kapima za nos..., tako nam je i on donio i pokazao što uzima. Taj lijek nije bio na listi zabranjenih niti je imao zabranjene supstance. Ali je u procesu izrade tvornički tableta bila kontaminirana s nečim nedopuštenim. To smo dokazali na sudu.

Naši partneri pišu
Message