Obavijesti

Sport

Dosta nam je svađa, huligana, Šukera... Derbi pripada djeci!

Dosta nam je svađa, huligana, Šukera... Derbi pripada djeci!
1

FAIR PLAY! Rivalitet Hajduka i Dinama odavno je prešao granice normalnoga. Dobili ili izgubili, imajte na umu - ovoj djeci ste uzori. Ovo je naš mali prilog nastojanjima da se stvari u našem nogometu promijene

VIDEO

Dok odmotavaju dres iz poklon vrećica, oči im se cakle. Dječaci Petar (4 godine) i Leo (tri i pol godine) uzimaju svoj prvi dres Hajduka, odnosno Dinama, i navlače ga preko glave...

Mali su još i ne znaju da jednog dana, kad narastu, najvjerojatnije neće moći skupa na utakmicu ovako odjeveni. Naprosto, stvari su otišle predaleko.

Rivalitet između dva kluba davno je prešao granice normalnog - odrasli ljudi ponašaju se kao djeca: svađaju se, vrijeđaju na fejsu, nerijetko i tuku na stadionu. Ostaje nam samo nada da neće zauvijek biti tako. Petar je mali hajdukovac, Leo mali dinamovac, ali najdraža igračka im je ista - lopta!

E, pa večeras u 19 sati “najdraža igračka” krenut će s centra u velikom derbiju hrvatskoga nogometa. Tekst o školama nogometa Dinama i Hajduka koji slijedi naš je mali prilog nastojanjima da se stvari promijene. Da ne čitate naslove tipa “Huligan sa štapom trči okolo za sucem!” i slično.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dobili - izgubili, imajte na umu, ovo je zbog njih, a ne zbog nas...

Dinamova škola: Nasljednici Modrića, Ćorluke i Eduarda...

Oni su generacija U-12, budućnost Dinama. Dječaci rođeni uglavnom 2006. Izlaze iz novih svlačionica. Prolaze pored srušenog, nikad prežaljenog restorana Domagoj, koji sad stoji kao simbol nekih prošlih vremena. Po mnogima boljih, romantičnijih, za neke možda lošijih, ali sigurno je jedno - drukčijih.

Nekad su tamo, ili u obližnjoj Vivi, treneri mlađih kategorija satima kartali, no to je prošlost. Baciti klincima loptu pa nek’ igraju, nema toga odavno.

- Oni su nam najmlađa selektirana generacija. To godište počinje igrati na velikom terenu, dotad se trenira na polovici. Velika je to promjena, sad moraju paziti i na zaleđe - priča trener “limača” Dino Julardžija.

Otvorena skola

Treninge imaju četiri puta na tjedan, utakmice vikendom. U toj dobi u najvećoj mjeri se radi na tehnici i koordinaciji.

- Oni su još mali, zaigrani su i ne mogu predugo zadržati koncentraciju, zato je naglasak na tehnici. Kondicija i taktika dolaze tek kasnije - objašnjava Julardžija.

Kao trener mlađih kategorija radi već 16 godina i posebno je istaknuo baš ovu generaciju.

- Ne sjećam se kad mi se dogodilo da su djeca nogometno talentirana, a istovremeno jako dobra u školi. Upravo sam dobio ispis ocjena i svi su uspješni. Na to baš jako pazimo, tko nema dobre ocjene, bit će oslobođen od treninga dok ih ne popravi. Ako netko ima problema s nekim predmetom, osigurat ćemo mu instruktora. U školi moraju biti dobri. I bez izostanaka - dodao je Julardžija. U Dinamu je ukupno 11 mlađih selekcija, počevši od U-7 pa do juniora, 19-godišnjaka. Selekcija se vrši po cijeloj Hrvatskoj, ali i u dijaspori, a nakon selekcije slijedi i završni filtar, doselekcija. I tu ostaju samo najbolji.

Stoje: Trener golmana - Gajski Zlatko, Komesarović Tomislav, Omazić David Ante, Šimunac Luka, Raguž Petar, Ivančić Kristijan, Glavni trener - Julardžija Dino, Miljak Tin, Majić Toni, Matić Ante, Božurić Tin, Badrov Dominik, pomoćni trener- Šolić Bernard.
Drugi red: Ivančić Leon, Pavlak Marko,  Soldo Karlo, Vego Lovro, Zahora Lukas, Čačić Antonio, Hren Juraj, Bandić Karlo
Leže (golmani): Omazić Ivan, Strnić Patrik, Lujić Franjo

Hajdukova škola: Nasljednici Srne, Kalinića, Pletikose...

A dolje na jugu, u Hajduku, “bili tići” su u projektu razvoja kluba prioritet. Ne samo djeca koja treniraju, već i mali navijači. Nedavno je, recimo, preuređen jugoistočni sektor Poljuda i potpuno prilagođen djeci.

Oslikani zidovi i ulaz, potpuno rekonstruirani sanitarni čvorovi, posebna ponuda slatkiša i grickalica te maskota Rico... I sektor koji prima 1372 gledatelja stalno je pun! Ulaznice za djecu su deset kuna, a roditelji plaćaju redovitu cijenu.

- Ovo je ideja koju smo dugo pripremali, jako smo sretni što smo je proveli u djelo. Akcija je polučila izniman uspjeh, djeca iz cijele Dalmacije dolaze na Hajdukove utakmice i to nas posebno raduje. Ne samo da na ovaj način odgajamo nove navijače nego smo potvrdili kako se na našem stadionu svi mogu osjećati sigurno i ugodno, pa tako i obitelji s djecom - kazao je Hajdukov predsjednik Ivan Kos.

I nije to jedina novost koju je Hajduk uveo kad su djeca u pitanju. U okviru Hajdukove Akademije za svu djecu koja treniraju u klubu organizirana je nastava engleskog jezika dva puta tjedno, kao i predavanja nutricionista, koji ih uče o važnosti zdrave prehrane.

Prate se i njihove ocjene u školi, a za svu djecu kojoj je to potrebno povremeno se organiziraju i repeticije iz najtežih predmeta, poput matematike.

- Statistički gledano, svega dva, tri posto djece koja treniraju na koncu postaju profesionalni nogometaši, stoga je jako važno da svi redovno pohađaju školu - poručuju iz Hajduka.

A šef cijelog omladinskog pogona nedugo nakon Kosova dolaska na čelo kluba postao je Zagrepčanin

Krešimir Gojun, koji je nekoć bio superuspješan u Dinamovoj omladinskoj školi. I vrlo brzo je Hajdukova škola krenula prema gore. Više od deset milijuna kuna u Kosovu mandatu uložili su u infrastrukturu. Do proljeća bi trebala biti gotova dva nova terena, na kojima će vježbati najtalentiraniji “bili tići”...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska
Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...
ZGROZIO ŠPANJOLCE

Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...

Brazilac je uspio skupiti milijun eura jamčevine, a posljednjih dana pričalo se kako mu je novac posudio Memphis Depay, igrač Atletico Madrida