Obavijesti

Sport

Komentari 1

Druga ljubav Ivana Balića: Zbog košarke sam dobar!

Druga ljubav Ivana Balića: Zbog košarke sam dobar!
6

Balić je prije rukometa igrao košarku. Dio svojih majstorija 'skinuo' je od NBA playmakera, nosi košarkaške tenisice i sanja o Boston Celticsima

VIDEO

Premda je ozlijeđen i njegov nastup na SP-u je još pod velikim znakom pitanja, Ivanu Baliću se i danas klanja rukometni svijet. No malo je poznato kako Ivano svoju rukometnu genijalnost duguje košarci, koju je trenirao u rodnom Splitu čak šest godina. Nikad nećemo saznati što bi bilo da je Ivano Balić ostao u košarci i bi li danas umjesto pod Červarovom igrao pod dirigentskom palicom Jasmina Repeše, no bez ovog virtuoza zasigurno ne bi bilo ni hrvatske rukometne bajke. 
- Sanjao sam žuti dres Splita, maštao o svom idolu Toniju Kukoču, no život me odveo u drugom smjeru - sa sjetom se prisjeća Balić košarkaških dana i treninga s Vujčićem, Subotićem.
- Košarkaški treninzi jako su mi koristili, pogotovo u poboljšanju rada nogu, pregleda igre i kontrole lopte. Sigurno da ne bih bio tako dobar rukometaš da nisam trenirao i košarku - priznaje Ivano i kaže da je puno svojih poteza “skinuo” od  playmakera.
- Sve rjeđe imam vremena za košarku, zaigram tek ponekad na treningu ako nam Lino dopusti. Mogu i zakucati, iako zbog problema s leđima to više ne prakticiram.  Kao klinac zaljubio se u Boston Celticse.
- Jedna od prvih slika koje se sjećam je iz 1986. Larry Bird u dresu Celticsa legendarnim šutom odvodi Boston do naslova NBA prvaka. Bila je to ljubav na prvi pogled. Najdraži igrač mu je Paul Pierce, premda je u Garnettu i Allenu dobio veliku konkurenciju, a neostvareni san uživo pogledati utakmicu Boston Celticsa.
- Već dugo planiram otputovati na NBA utakmicu s Davorom Dominikovićem, no za sada su nam se uvijek ispriječile obaveze - kaže Ivano, koji je i ljubitelj hokeja na ledu.
- Da se ponovno rodim, možda ne bih bio ni rukometaš, ni košarkaš, nego hokejaš. To je totalno lud sport. Dinamičan, brz, s puno kontakta, tučnjave... Toliko je puno dobrih hokejaša na svijetu, da se svi bore za minutu na ledu - kaže Balić, koji navija za NHL momčad New Jersey Devilse.

LUCIDNOST
Ivano je “podvojena ličnost”, on u imaginaciji i kreaciji igre razmišlja i kao rukometaš i kao košarkaš. Zato su njegovi potezi tako nepredvidljivi, a gotovo uvijek izuzetno atraktivni.

KONTROLA LOPTE
Kontrola lopte i dodavanja su Ivanovo najjače oružje na terenu. Balić često ističe kako je neka dodavanja “skinuo” od vrhunskih NBA playmakera, prije svih sjajnog Stevea Nasha.

KOORDINACIJA
Besprijekoran rad nogu i odličnu koordinaciju u rukometu Ivano Balić je također usvojio kao mladi košarkaš, što mu sada na parketu pomaže da svoje protivnike redovito lovi na “krivoj nozi”, s lakoćom prođe pokraj njih te zabije ili asistira.

OPREMA
Ivano od najranijih rukometnih dana igra u košarkaškoj obući. Tenisice za košarku mu idealno pašu i nikad ih ne bi mijenjao za tipične rukometne. Balić kaže da su mu rukometne “niske i tvrde”, a u košarkaškima se puno bolje osjeća, jer mu dosta pomažu i u prevenciji ozljeda, koje su u rukometu česte.

NISAM DOBIO PRILIKU I OTIŠAO SAM U RUKOMET
Košarka mi je na početku moje sportske karijere bila sve, gledao sam prijenose NBA utakmica, ali u to vrijeme je u košarkaškom klubu Split došlo do neke smjene generacija, vidio sam da neću dobiti priliku napredovati i okrenuo sam se rukometu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu