Obavijesti

Sport

Komentari 20

Eva (17) nosila hrvatski stijeg: Rijetki dožive ovakav trenutak

Eva (17) nosila hrvatski stijeg: Rijetki dožive ovakav trenutak
8

ZPOI će trajati do 18. ožujka, a hrvatske boje u Pjongčangu branit će alpinci Dino Sokolović, Damir Mizdrak, Lovro Dokić i Eva Goluža, nordijci Josip Zima i Antun Bošnjaković, te u snowboardu Bruno Bošnjak

VIDEO

Svečanom ceremonijom na Olimpijskom stadionu u Pyeongchangu pred 30.000 gledatelja otvorene su XII. zimske paraolimpijske igre na kojima će nastupiti rekordnih 567 sportaša iz 48 zemalja među kojima i sedam hrvatskih paraolimpijaca.

Hrvatsku zastavu na otvaranju nosila je 17-godišnja skijašica Eva Goluža.

Pyeongchang 2018 Winter Paralympics

- Za mene je to jedan emotivan trenutak prožet nacionalnim ponosom koji rijetki ljudi dožive, a pogotovo sa 17 godina - rekla je skijašica koja nastupa u konkurenciji slijepih i slabovidnih, koji skijaju uz pomoć vodiča koji su ispred njih na stazi.

Evin nastup ne bi bio moguć bez profesorice kineziologije Ane Žigman koja skija ispred Eve i daje joj upute o stazi, uvjetima, vratima. Zato njihove kacige imaju mikrofone i slušalice.

Zajedno skijaju dvije godine.

- Želim odvoziti najbolje što znam, a moj najveći sportski san je osvajanje medalje na Paraolimpijskim igrama -  kazala je Eva dodavši:

- U Koreji će nastupiti svi najbolji na svijetu, mnogo iskusnih natjecatelja koji iza sebe imaju puno natjecanja i pobjeda, ali nikada se ne zna. Možda ovaj put pobijedi mladost.

 

Ajmo Hrvatska 🇭🇷🇰🇷!

Objavu dijeli Eva Goluža 🦋 (@eva.goluza)

Kako su ovo njezine prve paraolimpijske igre, Eva se raspitivala kod starijih kolega, ali i kod naših olimpijaca koji su nedavno nastupili u Pjongčangu.

- Kažu kako je u selu jako zanimljivo, da je staza dobro pripremljena i nadam se najboljem.

Priznala je kako uoči početka natjecanja ima pozitivnu tremu.

- Sve je to pozitivna trema, neko uzbuđenje koje raste kako se približava početak natjecanja.

 

Final countdown 🔜🇰🇷

Objavu dijeli Eva Goluža 🦋 (@eva.goluza)

Osim što je jedna od naših najboljih skijašica s invaliditetom, Eva je odlična učenica Opće gimnazije Tituša Brezovačkog, uči jezike u inozemstvu i već drugu godinu za redom primljena je u prestižne ljetne programe renomiranih američkih škola.

- Jednom davno sam na jednoj reklami za sportaše s invaliditetom vidjela natpis „I am differently able!“ i to mi se jako svidjelo. I osobe s bilo kojom vrstom hendikepa mogu puno toga ostvariti ali na njima prilagođen način. Ja nikad neću moći skijati brzo kao vodeće svjetske skijašice bez invaliditeta ali uz svoju trenericu koja skija ispred mene odskijam bez greške istu tehnički zahtjevnu stazu kao i one. Radi se samo o prilagodbi drugačijim potrebama i onda ništa nije nemoguće - kazala je.

Najviše predstavnika imaju Amerikanci

ZPOI će trajati do 18. ožujka, a hrvatske boje u Pjongčangu branit će alpinci Dino Sokolović, Damir Mizdrak, Lovro Dokić i Eva Goluža, nordijci Josip Zima i Antun Bošnjaković, te u snowboardu Bruno Bošnjak.

Najviše predstavnika imat će Amerikanci koji su u Koreju doputovali sa 82 sportaša, a na Igrama će nastupiti i 30 ruskih paraolimpijaca, ali kao "Neutralni paraolimpijski sportaši" (NPA), dok su Sjeverna i Južna Koreja na svečanom defileu sportaša izašle zasebno, a ne pod jednom zastavom kao na nedavnim olimpijskim igrama.

Hrvatska je premijeru na ZPOI imala 2002. godine u Salt Lake Cityju. Hrvatske boje branilo je dvoje skijaša Tomislav Zadro i Aleksandra Kosanić koja se ozlijedila na treningu, pa nije nastupila. 

Četiri godine kasnije u Torinu nastupio je skijaš Zlatko Pesjak, u Vancouveru 2010. godine imali smo četvero skijaša (Nikolina Šantek, Zlatko Pesjak, Dino Sokolović, Mario Dadić), a na posljednjim Igrama u Sočiju 2014. nastupila su dva skijaša Dino Sokolović i Damir Mizdrak. 

U Pjongčangu prvi put ćemo imati predstavnike u skijaškom trčanju i snowboardu.

Najiskusniji hrvatski paraolimpijac 29-godišnji Dino Sokolović prvi će od naših sportaša nastupiti na ZPOI u Pjongčangu. Sokolović bi trebao nastupiti u subotu u spustu, a dan kasnije očekuje ga nastup u superveleslalom. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Svaki nastup naših olimpijaca i svako borilište: Evo rasporeda!
ZOI PYEONGCHANG

Svaki nastup naših olimpijaca i svako borilište: Evo rasporeda!

Prije četiri godine u Sočiju imali smo 11 predstavnika u tri sporta, a sada ćemo ih imati čak devetero više u jednom sportu više. ZOI u Južnoj Koreji počinju u petak, a mi vam donosimo raspored nastupa Hrvata

Rusi imali dva slučaja dopinga, MOO im ipak ukinuo suspenziju
PROMJENA PLANA

Rusi imali dva slučaja dopinga, MOO im ipak ukinuo suspenziju

Prvotni plan MOO-a je bio da se Rusiji ukine suspenzija već zadnjeg dana Igara u Pyeongchangu te da se na svečanom zatvaranju zavijori ruska zastava, no od tog se plana odustalo
Čudo iz Češke ispisalo povijest: Prva s dva zlata u dva sporta!
ESTER LEDECKA

Čudo iz Češke ispisalo povijest: Prva s dva zlata u dva sporta!

Nakon što je na posuđenim skijama Mikaele Shiffrin postala olimpijska pobjednica u superveleslalomu, Ester Ledecka danas je svoju čudesnu sportsku priču upotpunila zlatom u paralelnom veleslalomu snowboarda