Obavijesti

Sport

Komentari 54

Evo gdje gledati reprizu finala SP-a: Francuzi protiv 'vatrenih'

Evo gdje gledati reprizu finala SP-a: Francuzi protiv 'vatrenih'

Hrvatska u šest utakmica nikad nije pobijedila Francusku, a posebno su nam bolni ostali porazi u polufinalu i finalu SP-a. Forma "vatrenih" nije bajna, ali nadamo se kako će večeras u Parizu biti bolji

VIDEO

Nakon pljuske protiv Portugala, hrvatska nogometna reprezentacija okreće se utakmici drugog kola Lige nacija u kojoj je večeras očekuje mali revanš protiv Francuza za izgubljen finale Svjetskog prvenstva u Rusiji. Kažemo "mali" jer ulog nije ni izbliza tako velik, ali daleko od toga da je utakmica nebitna.

Jer svjestan je izbornik Zlatko Dalić da nakon visokog poraza u Portu mora bolje. Prvenstveno po pitanju zalaganja i agresivnosti na terenu, čega je nedostajalo protiv europskog prvaka. A protiv svjetskoga bi moglo biti još i zahtjevnije.

U početni sastav vratit će se kapetan Ivan Perišić i Marcelo Brozović, a kod Francuza zbog korona virusa, nakon Paula Pogbe, neće biti ni Kyliana Mbappéa.

POGLEDAJTE VIDEO: Trening Hrvatske na Maksimiru

Pokretanje videa...

Trening Hrvatske na Maksimiru 03:02

Kao i protiv Portugala, otegotna je okolnost protiv Francuske činjenica što je nikad nismo pobijedili. U šest utakmica čak četiri poraza, među kojima su i dva vrlo bolna: u polufinalu Svjetskog prvenstva 1998. i finalu Svjetskog prvenstva 2018. Samo smo jednom izvukli remi, na Euru 2004.

"Vatreni" i "tricolori" su premijeru imali u polufinalu SP-a 1998. godine na Stade de Franceu, a domaćin je slavio 2-1. Hrvatska je povela početkom drugog poluvremena golom Davora Šukera, međutim 'tricolori' su uzvratili s dva gola Liliana Thurama. Izjednačio je praktički u drugom napadu nakon Šukerova gola, a potom u 69. minuti još jednom probio Dražena Ladića.

Zanimljivo, bili su to njegovi jedini golovi u 114 nastupa u francuskom dresu. Hrvatska je posljednjih 15 minuta imala igrača više nakon što je isključen Laurent Blanc, ali nije uspjela izjednačiti. Francuzi su nakon te utakmice pobijedili i Brazil postavši svjetski prvaci, dok je Hrvatska u dvoboju za broncu pobijedila Nizozemsku.

Siniša Hančić/PIXSELL

Nakon pariške drame, uslijedila su još dva poraza u prijateljskim susretima 1999. i 2000. Tada svjetski prvaci slavili su u Parizu 3-0 golovima Roberta Piresa (46'), Floriana Mauricea (67') i Tonyha Vairellesa (73'), a u Zagrebu 2-0 preko Roberta Piresa (23') i Davida Trezegueta (70'). Nekoliko tjedana nakon zagrebačkog slavlja Francuzi su postali i europski prvaci.

Međusobno smo igrali i na Euru 2004. u Portugalu u susretu skupine B, a završilo je 2-2. Francuzi su poveli autogolom Igora Tudora (22'), a potom je Hrvatska okrenula rezultat preko Milana Rapaića (48'-11m) i Dade Prše (52'). No, u 64. minuti je izjednačio David Trezeguet. Hrvatska je u Portugalu zapela u skupini, dok je Francuska izgubila u četvrtfinalu od kasnijeg europskog prvaka Grčke (0-1).

Novi ogled uslijedio je u ožujku 2011. godine, a prijateljski susret na Stade de Franceu završio bez golova. Francuzi su bili nešto bolji, aktivniji i opasniji, no ipak ne toliko da bi ostvarili novu pobjedu.

Posljednji put Hrvatska i Francuska su igrale 15. srpnja 2018. u finalu svjetskog prvenstva u Rusiji, a Francuska je pobijedila sa 4-2.

GES / Football / World Cup 2018 / Final, France - Croatia, Match 64 / 15.07.2018

Francuska je povela autogolom Marija Mandžukića u 18. minuti, na 1-1 poravnao je Ivan Perišić u 28., novo vodstvo Francuskoj osigurao je Antoine Griezmann u 38. iz penala da bi u nastavku "galski pijetlovi" preko Paula Pogbe u 59. i Kyliana Mbappea u 65. minuti stigli do vodstva od 4-1. Na konačnih 4-2 smanjio je Mandžukić u 69. minuti.

Večerašnja utakmica na Stade de Franceu, u kojoj neće biti gledatelja, počinje u 20.45. Sudi je Rumunj Ovidiu Haţegan, koji nam je sudio i u porazu u Škotskoj 2013., nakon koje je Igor Štimac dobio otkaz. Hrvatska otad nije izgubila dvije utakmice zaredom, a nadamo se da neće ni sad. 

GNK Dinamo - Arsenal FC

Haţegan je sudio i ogled Dinama kod Rosenborga (1-1), nakon koje su "modri" ušli u Ligu prvaka prošle godine, a sudio je i u pobjedi nad Arsenalom na Maksimiru 2015. (2-1).

Televizijski prijenos utakmice Francuska - Hrvatska je na Novoj TV. Uvodna emisija počinje u 20.15.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani