Obavijesti

Sport

Komentari 58

Fantela i Marenić poput braće: Već 15 godina žive zajedno...

Fantela i Marenić poput braće: Već 15 godina žive zajedno...
1

Regata za medalje je zbog manjka vjetra odgođena za jedan dan, no ništa nije moglo zaustaviti Šimu Fantelu i Igora Marenića da osvoje prvo olimpijsko zlato za hrvatsko jedrenje u povijesti

VIDEO

Višestruki su prvaci Europe i svijeta, imaju mnoge medalje s raznih natjecanja, samo im je nedostajala olimpijska. Sad su uzeli i nju.

Šime Fantela i Igor Marenić znaju se više od pola života. Mnogi ih smatraju zadarskom kombinacijom, ali...

- Zadar mi je drugi dom, tamo sam već 15 godina, ali mi je uvijek drago kad se istakne da sam s Cresa - kaže Igor.

- On se s 15 godina doselio u Zadar, sad imamo 30. Išli smo u isti razred u Gimnaziji Vladimira Nazora. Kad smo otišli u Zagreb na faks, bili smo u istoj sobi u Domu ‘Stjepan Radić’, a kad smo se vratili, živio je kod mene u Zadru. Imam brata Mihovila, ali i Igor mi je poput brata - kaže kormilar Fantela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Upoznali su se kao klinci, vršnjaci u početničkoj klasi Optimist i kolege u reprezentaciji. Već tada, dok je Marenić dolazio na pripreme u Zadar, postali su vrlo dobri prijatelji. Tako su se upoznali i njihovi roditelji, pa su Igorovi ipak pustili sina u Zadar jer su znali kod koga će biti.

- Kad smo završili s Optimistom, odlučili smo da je zajednički nastavak u klasi 470 najbolja ideja. Od tada smo svašta prošli zajedno, imali smo kombi kojim smo prešli 450.000 km, u njemu smo kuhali, spavali, ponekad i 40 dana u komadu, kad smo spajali natjecanja... Prije dvije godine na povratku iz Bilbaa je ‘prdnuo’, pa nam je HOO omogućio novi, koji može ići i 120 na sat, a ne 70. Bolji je, olakšava nam život, ali žao nam je starog jer su za njega vezane brojne uspomene - prisjeća se Šime.

Velesile poput Australaca i Engleza dobivaju po 50 brodova na godinu, a oprema je tvornička, posebno napravljena za svakog jedriličara.

Voljeli bi imati bolju logistiku, ali ne bune se. Nikad nisu računali koliko su vremena proveli zajedno na brodu, ali...

- Imamo desetak regata na godinu, koje traju po sedam dana, pripreme za te regate, treninzi tijekom cijele godine, pa kondicijski treninzi s Edijem Stipićem... Tko će to izračunati?!

A i izvan jedrenja odlično se slažu.

- Imamo iste prijatelje iz gimnazije, volimo more i planine... Privatno se nemamo o čemu svađati, jedino bude poneka trzavica na moru ako nešto ne ide kako smo planirali, ali to je normalno i sportski. Ali nakon ovakvih natjecanja ipak se želimo malo odmoriti jedan od drugoga pa on ode doma na Cres - kaže Fantela.

Iako već dugo spadaju među najuspješnije hrvatske sportaše, malo ljudi zna za njih.

- Jedrenje nije baš popularan sport, ali mi se trudimo rezultatima i zalaganjem pokazati novim generacijama njegov potencijal i ljepotu.

*Na tvrdnje da su Fantela i Marenić sami financirali kupnju borda kojim su jedrili u Rio de Janeiru reagirao je HOO, a njihov demantij donosimo vam u cijelosti. 

'Troškove kupnje broda koji se spominje u članku Šimi Fanteli i Igoru Mareniću u potpunosti je refundirao Hrvatski olimpijski odbor, kao što je podmirio i troškove kupnje svih jedrilica na kojima se hrvatski jedriličari natječu na Olimpijskim igrama u Riju.

Osim toga, Hrvatski olimpijski odbor snosi troškove smještaja te prehrane ne samo Šime Fantele i Igora Marenića već i svih ostalih hrvatskih jedriličara-olimpijaca na Igrama.'

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta
POI RIO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta

Australski paraolimpijac Dylan Aclott osvojio je zlatnu medalju u tenisu u paru sa sunarodnjakom Heathom Davidsonom. Prije osam godina u Pekingu je uzeo zlato u košarci...

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje
POI

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje

Mirjanja je odigrala fantastičan meč i Kineskinja je bila izbezumljena. Bilo mi je super zabavno gledati kako je za vrijeme 'time-outa' cijela kineska klupa bila u drami, rekla je Sandra Paović
Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo
POI RIO

Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo

NIJE IŠLO Branimir Budetić s hicem od 59.33 metara iz pete serije ostao je korak do brončane medalje u Riju, za koju mu je nedostajalo metar i 27 centimetara...