Obavijesti

Sport

Komentari 30

Fantela, Marenić i Stipanović blizu prvih medalja u jedrenju

Fantela, Marenić i Stipanović blizu prvih medalja u jedrenju
1

IGRE ZA POVIJEST Dosad su jedriličari na OI-ju osvojili četvrta, peta, šesta mjesta... Ali u Riju su Fantela i Marenić te Stipanović u samome vrhu

VIDEO

Od 2009. na ovamo nije prošla niti jedna godina da Šime Fantela i Igor Marenić nisu osvojili medalju sa svjetskog ili europskog prvenstva. Na Olimpijskim igrama u Pekingu bili su deveti, u Londonu šesti, a sad je došlo vrijeme da se okite i navrednijim odličjem.

I zasad su na izvrsnom putu, ne samo prema medalji nego prema zlatu! Nakon prva četiri plova u klasi 470 držali su prvo mjesto, baš kao i Tonči Stipanović nakon šest plovova u klasi Laser. A i Ivan Kljaković Gapšić u klasi Finn te Tina Mihelić u klasi Laser Radial su među deset i idu prema vrhu. Hrvatskoj se smiješe prve olimpijske medalje u povijesti.

Zadranin Fantela i Crešanin Marenić tridesetogodišnjaci su koji se poznaju pola života. Objasnili su što je čija uloga u klasi 470.

Kormilar Šime i flokist Igor

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ja sam kormilar, imam kontrolu nad kormilom i glavnim jedrom, odlučujem gdje će i kako jedrilica ići, iako glavnu strategiju razrađujemo zajedno. Igor je flokist, ima fizički zahtjevnu ulogu, pazi na jedra flok i spinaker, visi na trapezu, balansira brod, gleda na polje i meni šalje informacije. Iako svaki od nas ima točnu ulogu, nadopunjujemo se i pomažemo jedan drugome - kaže Fantela.

No zapravo su fizički građeni za suprotne uloge i zato su jedinstvena posada u svijetu jedrenja.

A pogrešno su razmješteni

- Šime je visok 183 cm, Igor 173, a podjednake su težine. A zapravo bi flokist trebao biti viši i teži jer je tako lakše držati brod u balansu, a kormilar bi trebao imati oko 165 cm i do 65 kg. Atipično su smješteni i zato su nevjerojatni. U početku se smatralo da zbog toga neće moći biti uspješni u seniorima - objasnio nam je njihov kondicijski trener Edi Stipić.

Laicima djeluje kao do fizička pripremljenost nije previše bitna u jedrenju. Međutim...

- Igor mora biti ekstremno pripremljen, to je ključno, pogotovo mu treba statička snaga trupa, odnosno trbuha i leđa. Šimi pak treba zbog zadržavanja trezvenosti u razmišljanju jer umor čini svoje, pogotovo kad natjecanje odmakne. Svaki plov traje 50-ak minuta, a puls je skoro stalno preko 150 - kaže Stipić, koji je posebno pohvalio Šimina oca Edu Fantelu, ujedno izbornika reprezentacije, koji se od početka brine o karijeri ovog dvojca.

- Uvijek je inzistirao na razvijanju raznih sposobnosti, pa su trenirali i nogomet, gimnastiku, planinarili... Naučili su puno raditi tijekom cijele godine, i na moru i na suhom. Vidi se taj kumulativni rad - zaključio je Stipić.

Kamo god odu, donesu medalje

Fantela i Marenić aktualni su svjetski prvaci i europski viceprvaci, od od 2009. redovito donose medalje s velikih natjecanja. Fali im samo olimpijska.

KLASA 460

1. Fantela/Marenić (Hrv) 4

2. Ryan/Belcher (Aus) 7

3. Mantis/Kagialis (Grč) 9

4. Bergström/Dahlberg (Šve) 14

KLASA LASER

1. Tonči Stipanović (Hrv) 26

2. Nick Thompson (VB) 35

3. R. van Schaardenburg (Niz) 37

4. Robert Scheidt (Bra) 41

KLASA FINN

1. Giles Scott (VB)18

2. Vasilij Žbogar (Slo)29

3. Zsombor Berecz (Mađ)33

7. Ivan Kljaković Gašpić (Hrv)39

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta
POI RIO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta

Australski paraolimpijac Dylan Aclott osvojio je zlatnu medalju u tenisu u paru sa sunarodnjakom Heathom Davidsonom. Prije osam godina u Pekingu je uzeo zlato u košarci...

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje
POI

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje

Mirjanja je odigrala fantastičan meč i Kineskinja je bila izbezumljena. Bilo mi je super zabavno gledati kako je za vrijeme 'time-outa' cijela kineska klupa bila u drami, rekla je Sandra Paović
Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo
POI RIO

Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo

NIJE IŠLO Branimir Budetić s hicem od 59.33 metara iz pete serije ostao je korak do brončane medalje u Riju, za koju mu je nedostajalo metar i 27 centimetara...