Sport

Komentari 6

Fijasko Crnogoraca u Zagrebu: Pet ABA-ligaša na sastanku...

Fijasko Crnogoraca u Zagrebu: Pet ABA-ligaša na sastanku...

Balkanski poluotok je poludio! U Zagrebu je na sastanku Budućnosti bilo tek pet klubova (uz Budućnost), Panathinaikos prijeti istupanjem iz grčke lige, a Partizan je istom mjerom zaprijetio ABA ligi

Budućnost je organizirala sastanak klubova ABA lige u Zagrebu s izuzetkom srpskih momčadi, no doživjela je fijasko... Tek se pet članova regionalnog prvenstva pojavilo!

Na taj potez predsjednik Budućnosti Dragan Bokan odlučio se nakon incidenata u finalnoj seriji ABA lige koji su kulminirali u petoj utakmici kada su Delije u dvorani Pionir napale hrvatskog trenera Jasmina Repešu i njegove igrače. Budućnost je zahtijevala odgodu utakmice, a ABA liga inzistirala je na odigravanju. Rezultat je bio pobjeda Zvezde, i to više nego uvjerljiva (97-54).

Nakon toga krenula su prepucavanja, neki klubovi prijetili su izlaskom iz regionalne lige, a najjača je tu bila Budućnost koja je organizirala sastanak s ostalim klubovima. No pojavilo ih se tek pet. U Zagreb su stigli predstavnici Cedevite, Zadra, Krke i Cibone te, naravno, Budućnosti. Ipak, do zaključka klubovi nisu došli, doznaje Kurir.

A rasulo se dogodio i u Srbiji, gdje je KK Partizan zaprijetio napuštanjem prvenstva.

Nakon ponovljenih incidenata ugled lige je toliko srozan da klubovima kao njenim vlasnicima prijeti čak i tužba od strane kompanije Myd Sports, čime bi se financiranje lige ozbiljno dovelo u pitanje, a samim tim i njen opstanak.

KK Partizan NIS nikada neće biti sredstvo za potpaljivanje u sukobima zaraćenih strana, naročito ne u sukobima sudionika incidenata koji su svojim ponašanjem doveli u opasnost opstanak same lige. Mi ćemo biti klub koji će konstruktivnim prijedlozima upućenim Skupštini ABA lige i njenim izvršnim organima, dati svoj maksimalan doprinos u očuvanju takmičenja koje čitavom regiji, u ovom trenutku, osigurava sudjelovanje u Euroligi i Eurokupu.

Kao odgovoran klub, Partizan NIS poziva sve klubove koji će na sjednici Skupštine, 24. svibnja, odlučivati o daljoj sudbini regionalnog natjecanja, da svojim glasovima osiguramo regularno natjecanje, a sudionike spomenutih incidenata adekvatno, u skladu sa propozicijama kaznimo.

Također, Partizan NIS od klubova traži da se polazne osnove za sve sudionike u regionalnom prvenstvu ponovo jednako postave, jer u ovom trenutku to jednostavno nije tako.

Ukoliko menadžment lige i klubovi kao njeni vlasnici, uključujući i Partizan NIS, nisu u stanju da osiguraju regularne uvjete za natjecanje i provedu vlastita pravila i propozicije, KK Partizan NIS više neće biti dio ABA lige i okrenut će se drugim ligama i drugim rješenjima - napisali su iz Partizana na službenoj stranici kluba.

U svu tu pomalo čudnu i zahuktalu situaciju uključeni su i Grci. Olympiakos je već duže vrijeme kandidat za priključenje ABA ligi, a sada se u priču uključio i Panathinaikos.

Iz Olympiakosa su pobjesnili na suđenje u polufinalu Kupa protiv Panathinaikosa kada su u trećoj četvrtini napustili teren, a od tada se bune na delegaciju sudaca i prijete napuštanjem prvenstva. Na posljednju žalbu oko odabira suca, grčki savez istog je i promijenio, a onda su poludjeli u Panathinaikosu.

- Obustavljamo sve aktivnosti, pa i sljedeću utakmicu. Tako će biti dok legitimnost ne nadvlada terorizam i bezakonje koje se Olympiakos trudi uspotaviti, a državni organi to mu toleriraju - rekli su Zeleni, koji traže i ostavku grčkog ministra sporta, a za kraj su poručili: 'Ili mi ili oni'.

Najčitaniji članci