Obavijesti

Sport

Komentari 3

Filip Zubčić: Tata je kriv što od malih nogu navijam za Dinamo

Filip Zubčić: Tata je kriv što od malih nogu navijam za Dinamo
1

USPJEH KARIJERE Filip Zubčić je u kombinaciji na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu osvojio 12. mjesto. Odrastao je ispod Sljemena, radio u hostelu, a njegov hobi je - skupljanje startnih brojeva

VIDEO

Filip Zubčić (25) nikad nije bio plasiran bolje od 17. mjesta u alpskoj kombinaciji u Svjetskom kupu. Sad je taj plasman uvjerljivo nadmašio osvojivši 12. mjesto na Olimpijskim igrama.

- Spust sam dobro skijao, dosta brzo sam išao. Budući da sam napravio pogrešku koja me koštala vremena, zaostatak je bio povoljan. Ušao sam među 30, što je bio cilj. Nažalost, slalom nisam uspio odraditi ni približno dobro kako sam zacrtao. Ali 12. mjesto je OK, osvojio sam nešto bodova. Ostale su još tri utrke, superveleslalom u petak, veleslalom u nedjelju i na kraju slalom... Dobro skijam, veselim se tim utrkama - rekao je Zubčić.

Filip je zagrebački dečko, živi u Mlinovima, ispod Sljemena. Tako da u vrijeme Snježne kraljice, dok ostali skijaši spavaju u hotelima, Filip spava u svom krevetu, u svojoj sobi. I na dan utrke - pravac Sljeme.

- Sljeme mi je iznad kuće, brzo sam gore, treba mi možda 20 minuta. Često sam išao gore biciklom kako bih trenirao. Znam svaki zavoj sljemenske ceste. Poseban je užitak spuštati se od TV tornja do kuće...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Roditelji imaju hostel

Sa startnim brojem 64 Ivica Kostelić napravio je senzaciju i pobijedio u Aspenu 2001. Filip je s identičnim startnim brojem doskijao do sedmog mjesta na veleslalomu u Alta Badiji. Bilo je to u prosincu 2014.

- Sakupljam sve startne brojeve iz Svjetskog kupa, a taj 64 iz Alta Badije odnio sam majci Jasni. Kad sam imao pet godina, ona me naučila skijati na Sljemenu. Uostalom, natjecala se osamdesetih godina, pa sam i ja želio nastupiti na nekoj utrci. To mi je bio motiv.

Tata Tomislav i mama Jasna otvorili su vrlo lijep hostel u Vlaškoj ulici 63.

Uostalom, tako se i zove - Hostel 63. Objekt je nekadašnje skladište sanitarne opreme i ostalog materijala za kupaonice tvrtke Plasa iz vremena Drugog svjetskog rata. Naravno, Filipa nisu zaobišli radovi. Barem mali dio.

- Pomagao sam, ali niti približno koliko su se naradili roditelji. Oni su podnijeli najveći dio tereta. Da sam bio u to vrijeme u Zagrebu, sigurno bih pomogao. Žao mi je što nisam više pomogao.

Ne sluša narodnjake

Osim skijanja Filip jako voli nogomet, a odmalena je veliki navijač Dinama.

- Za ljubav prema plavoj boji zaslužan je tata Tomislav. Kad sam bio klinac, često me vodio na utakmice u Maksimir. Uspio sam otići na nekoliko utakmica Futsal Dinama, bio sam u Sutinskim vrelima i u Domu sportova i to mi je bilo baš odlično.

Filip ne sluša narodnjake, to, kaže, nije njegov đir. Pipsi i Hladno pivo njegov su izbor. Inače, veliki je ljubitelj životinja, a udomio je psa.

- Našli smo je prije 12 godina, mješanka je ptičara i labradora, netko ju je ostavio bez hrane i vode. Spasili smo je.

Dvaput je lomio rame, a jednom nogu. No nije ga strah, ne boji se, jer, kako kaže, strah nije saveznik. Vidjet ćete to u nedjelju, kad je na rasporedu veleslalom, njegova najdraža disciplina.

Uostalom, najbolji rezultati karijere su mu iz veleslalom. Od Alta Badije do Beaver Creeka u prosincu prošle godine, kad je završio osmi. Filip zaista skija vrlo dobro, u odličnoj je formi i veselimo se veleslalomu.

Uh, kad bi sjela jedna medalja...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Svaki nastup naših olimpijaca i svako borilište: Evo rasporeda!
ZOI PYEONGCHANG

Svaki nastup naših olimpijaca i svako borilište: Evo rasporeda!

Prije četiri godine u Sočiju imali smo 11 predstavnika u tri sporta, a sada ćemo ih imati čak devetero više u jednom sportu više. ZOI u Južnoj Koreji počinju u petak, a mi vam donosimo raspored nastupa Hrvata

Rusi imali dva slučaja dopinga, MOO im ipak ukinuo suspenziju
PROMJENA PLANA

Rusi imali dva slučaja dopinga, MOO im ipak ukinuo suspenziju

Prvotni plan MOO-a je bio da se Rusiji ukine suspenzija već zadnjeg dana Igara u Pyeongchangu te da se na svečanom zatvaranju zavijori ruska zastava, no od tog se plana odustalo
Čudo iz Češke ispisalo povijest: Prva s dva zlata u dva sporta!
ESTER LEDECKA

Čudo iz Češke ispisalo povijest: Prva s dva zlata u dva sporta!

Nakon što je na posuđenim skijama Mikaele Shiffrin postala olimpijska pobjednica u superveleslalomu, Ester Ledecka danas je svoju čudesnu sportsku priču upotpunila zlatom u paralelnom veleslalomu snowboarda