Obavijesti

Sport

Komentari 157

Neka Igre počnu: Sad konačno može krenuti borba za medalje

Neka Igre počnu: Sad konačno može krenuti borba za medalje
110

Spektakularno otvaranje Olimpijskih igara s čak 204 države koje će se boriti za medalje nagovještaj je sjajne olimpijade na kojoj će se za odličja boriti i 108 Hrvata

VIDEO

Neka Igre počnu!

Kraljica je službeno otvorila Olimpijske igre u Londonu. Krenuo je i vatromet koji obasjavajući nebo iznad olimpijskog stadiona tvori savršen uvod za ulazak olimpijske zastave. Doreen Lawrence uz Haile Gebrselassie, ambasadoricu dobre volje Sally Backer, tajnika UN-a Ban Ki-Moona, Shami Chakrabartija, Daniel Barenboim i Marina Silva donijela je zastavu. Uz taktove olimpijske himne zastava će se podići i obilježiti početak Igara u Londonu i vladavinu sporta koja će potrajati idućih sedamnaest dana.

Nakon podizanja olimpijske zastave pristigao je i David Beckham noseći baklju. Sir Steve Redgrave preuzeo je baklju od Bekcsa i pojurio stubama prema podiju. Uskoro će biti zapaljen i olimpijski plamen.  Ta je čast pripala upravo Redgraveu koji je uz podršku sedam mladih britanskih sportaša koje su imenovale sportske legende Otoka donio plamen do središta stadiona. Upravo će mladi sportaši zapaliti olimpijski plamen.  U potpunom mraku zapaljen je obruč u središtu stadiona. U zrak se dižu 204  tinjajuće kugle, točno koliko je država sudionica Igara, koje nekoliko metara iznad tla  tvore divovsku baklju, plamen koji je službeno obilježio otvaranje Igara. Nakon upaljene baklje krenuo je i vatromet. 

Igre i službeno mogu početi!

Stižu i domaćini

S 556 sportaša domaćini zaključuju povorku 204 države koje će se boriti za medalje na Olimpijskim igrama. Nad olimpijskim stadionom spustio se oblak blistavih papirića, jedan za svakog čovjeka na svijetu.

Losert predvodi Hrvate

Hrvatski sportaši ponosno su ušetali na olimpijski stadion predvođeni rukometašem Veniom Losertom. Usprkos najavama svi su rukometaši stigli na ceremoniju otvaranja. Uz njih je bio predsjednik Josipović. Stigla je i najveća nada hrvatskog sporta i uzdanica za medalju Sandra Perković.

Stigli su i brojni Francuzi. Jedna od najtrofejnijih nacija stigla je s brojnim snagama.

Prošetali su i Jamajčani predvođeni jednom od najvećih zvijezda ovih Igara, Usainom Boltom.

Krenula povorka 204 države...

Konačno je krenula povorka svih sportaša. Prvi su izašli grčki olimpijci...S nestrpljenjem se očekuju hrvatski sportaši predvođeni Veniom Losertom.

Nakon hitova stiže i Becks...

Beckham stiže za volanom glisera...Kako juri travnjacima tako planetarno popularni nogometaš juri Temzom prema stadionu... S bakljom u ruci...Kreće novi povijesni presjek u ceremoniji otvaranja u Londonu.

Simfonija i Mr.Bean 

Londonski simfonijski orkestar propratio je kadrove iz filma 'Vatrene kočije' uz neizbježnu parodiju Rowana Atkinsona koji je uveo malo ironije i humora u svečanu ceremoniju.

Upravo su taktovi simfonije i smijeh poznatog glumca bili uvod u treći dio ceremonije...Razvoj moderne Britanije i najvećeg otkrića...Interneta...

A ni to ne bi bilo ništa bez glazbenog presjeka... Top ljestvice desetljeća stopljene su u samo nekoliko minuta...

'Prva zvijezda na desno i ravno naprijed sve do jutra...'

Otvaranje je svojom prisutnošću počastila i najpoznatija britanska spisateljica, autorica 'Harrya Pottera',  J.K. Rowling...

Krenuo je drugi dio ceremonije. Nakon protokolarnog dijela, filmskog dolaska kraljice na stadion, podizanja zastave i otpjevane himne od dječjeg zbora, sada je vrijeme za Petra Pana i koreografiju čak šesto plesača.

Baš kao u najboljem filmu

U sjajnoj izvedbi Daniela Craiga simbol Britanije, tajni agent 007 doveo je Kraljicu, helikopterom preko Londona, na stadion. Ceremoniju je ipak režirao oscarovac, drugačiji scenarij se nije mogao ni očekivati...

Svečano je otpjevana i nacionalna himna.

Povijest Britanije do najskupljih Igara u povijesti

Dug put kroz britansku povijest donijeli su do pet poznatih, dobro znanih olimpijskih prstvenova koji svijetle nad londonskim nebom...

Podij na kojem se održava svečanost velik je kao 12 olimpijskih bazena, a gotovo 40 tisuća plastićnih vrećica i boca iskorišteno je za izradu kostima. Čak 96 djece angažirano je u ceremoniji otvaranja i baš će oni pustiti balone koji će pucati za vrijeme otvaranja. Prstenovi, simboli Igara biti će podignuti na visinu od čak 34 kilometara pomoću ćetiri balona.

Krenula je ceremonija...od početka prema OI '12

Ovogodišnji pobjednik Tour de Francea, Bradley Wiggins, dobio je čast biti predstavljen na početku ceremonije otvaranja. On je dobio čast pozvoniti s 23 tona teškim zvonom i obilježiti početak ceremonije

Otvaranja je započelo bajkovitom starim engleskim selom uz simbole koji su ujedinili i Škotsku i Wales i Englesku, u svemu što se olimpijcima i svi koji su na Otok pristigli nudi idućih dana, dok bodre i prate tridesete Igre po redu. Britanci slave njihovu ulogu u razvoju modernog svijeta i dolaska do ovog trenutka, Igara u LOndonu 2012.

Velikoj je Britaniji to treći put da organizira Igru i nema sumnje da domaćini nastoje nadmašiti sami sebe i predstaviti se veličanstvenim otvaranjem. 

James Bond za početak Igara

S početkom u 22 sata po našem vremenu kad se mrak spusti nad Londonom na Olimpijskom stadionu u najvišem stilu izaći će najpoznatiji filmski tajni agent Bond, James Bond. Pojavljivanje najnovijeg Bonda Daniela Craiga označit će početak trosatne ceremonije jubilarnih 30. Olimpijskih igara.

U spektakularnom otvaranju sudjeluje 15.000 izvođača, a procjenjuje se da će cijeli događaj putem TV-a pratiti oko 4 milijarde ljudi. Mozak operacije nagrađivani je redatelj Danny Boyle, koji je na projektu ceremonije otvaranja vrijednom 27 milijuna funti, radio dvije godine.

Redatelj 'Milijunaša s ulice' i 'Trainspottinga' ne pokušava nadmašiti ceremoniju iz Pekinga 2008. već ponuditi nešto potpuno novo i drugačije. A to podrazumijeva pregled britanske povijesti što će uključivati industrijsku revoluciju i borbu za radnička prava. Za vizualne efekte pobrinut će se trojac koji je radio na koncertima Rolling Stones, U2-a i Pink Floyda. Kroz audio-vizualan show bit će provučeni simboli koji su obilježili povijest Velike Britanije, uključujući Beatlese, Sex Pistolse, Mary Poppins i Harryja Pottera.

Zanimljivo, nastupit će i mali zoološki vrt, koji uključuje 70 ovaca, 12 konja, 10 pilića i patki, 9 gusaka te po tri krave i psa. Kako tvrdi Doyle nijednoj životinji neće biti nauđeno tijekom i nakon ceremonije otvaranja.

Nakon umjetničkog dijela otvaranja Igara izaći će predstavnici 204 države, odnosno 10.000 sportaša a kako se protokol ne bi odužio, sportaši neće smjeti u mimohodu pretjerano fotografirati i koristiti mobitele.

Stadion, koji prima 80.000 gledatelja trebao bi biti kompletno popunjen iako su organizatori imali problema s prodavanjem najskupljih ulaznica. Od straha da sjedala na otvorenju ne budu prazna, pozvalo se 250 britanskih osvajača medalja.

Recimo i da će britanska kraljica Elizabeta II. biti prva osoba u povijesti koja je otvorila dvoje Olimpijske igre. Prije Londona to je učinila u Montrealu 1976. godine.

Hrvatski barjak nakon Ivaniševića, Bukića, Primorca, Šimenca i Balića nosi dvostruki osvajač olimpijskog zlata Venio Losert kojemu su ovo četvrte Olimpijske igre. 

Pa neka konačno počnu uz pohod na najveći broj hrvatskih medalja!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 157
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka