Obavijesti

Sport

Komentari 2

Finale koje su svi očekivali: 'Furija' i 'tricolorke' za zlato

Finale koje su svi očekivali: 'Furija' i 'tricolorke' za zlato
1

I Španjolska i Francuska u finale su ušle s maksimalnim učinkom, osam pobjeda u osam dosad odigranih utakmica na Eurobasketu. U 20 sati kreće borba za zlato

VIDEO

Može se reći da imamo očekivano finale. Po raznim analizama, najavama, izjavama sudionika natjecanja Španjolska i domaćin Francuska su bile dvije najjače i najkompletnije reprezentacije na natjecanju te su zaslužile finale. Činjenica da obje reprezentacije nemaju poraz u dosadašnjem dijelu turnira to samo potvrđuje. 

Francuskinje su furiozno prošle kroz natjecanje u skupinama. U većim dijelovima tih susreta izgledale su nezaustavljivo. Njihova obrana je gušila protivnike i ostavljale ih bez rješenja (jedna Srbija koja igra danas utakmicu za treće mjesto im je zabila samo 32 koša). U napadu su stvari išle malo teže, ali kreacija Dumerc u kombinaciji sa dominantnom centarskom linijom je bila sasvim dovoljna za ostvariti solidan napadački učinak. Uz to uvijek bi zabile 10 do 15 laganih poena iz tranzicije nakon izgubljenih lopti protivnika.

Onda je uslijedio eliminacijski dio i Francuska je prikazala određene slabosti. Švedska im je nametnula suludi ritam. Šveđanke su konstantno trčale u tranziciju i forsirale brzu realizaciju najčešće odmah nakon prve pick akcije kako bi uhvatile francusku obranu nespremnu. To su i uspijevale, posebice kada bi na terenu bila Yacoubou koja je imala problema sa vraćanjem u obranu u toj jurnjavi. Nakon toga uslijedila je Turska koja je puno mijenjala ritam susreta. U određenim trenucima bi forsirale brzu tranziciju i realizaciju, a onda bi određeni period igrale na postavljenu obranu.

Francuska je sjajno ušla u utakmicu i nošena publikom već do kraja prve četvrtine otišla na dvoznamenkastu prednost (22-11). Turska je izgledala potpuno izgubljeno. Francuskinje su je uništile skokom (Turska je u prvih deset minuta imala tek tri defenzivna skoka), a u napadu su bile totalno bezidejne zbog snažnog pritiska Francuskinja na loptu i linije dodavanja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U drugoj četvrtini Turkinje maksimalno usporavaju ritam. Uspostavljaju puno bolju kontrolu skoka te obranu reketa, a kao rezultat toga dolazi smanjenje prednosti. U trećoj četvrtini nameću jurnjavu po terenu u kojoj se Francuska na trenutke slabo snalazi. Posebno se to odnosilo na Dumerc koja je bila prisiljena napraviti četvrti prekršaj. Srećom po nju, iskusna Lawson je sjajno vodila ekipu u tim minutama. Posljednju četvrtinu otvaraju sa sedam minuta bez koša iz igre. Prednost su u tim trenucima isključivo imale zbog sjajne obrane predvođene Grudom koja je sjajno preuzimala u većini situacija te puno pomagala u udvajanjima i pri ulazima. Na kraju su Francuskinje i otele nekoliko lopti za mirniju završnicu. 

- Ovo je bila odlična utakmica za nas, naučili smo od jučerašnjeg susreta i došli smo s više agresivnosti, radile smo ono što je trener rekao. Jači mentalitet je napravio razliku danas - rekla je Gruda.

- Ja sam vrlo sretan, pobijedili smo protiv jako dobre ekipe. Igrali smo vrlo dobro naš 'pick and roll', bili smo u stanju kontrolirati svoju unutarnju igru, a i odigrali gotovo savršenu obranu u prvoj četvrtini. Sada smo u finalu i želimo pobijediti, moramo dati maksimum - rekao je francuski izbornik Vincent.

Već u pripremnom periodu za ovaj Eurobasket Španjolke su dale naznačiti da se od njih mogu očekivati velike stvari. Redom su tijekom priprema šamarale protivnice, a jedini poraz doživjele su od Francuske. Sličan scenarij sad se ponavlja i na samom Europskom prvenstvu. 'Furija' se manje-više lakoćom prošetala kroz obje faze razigravanja po skupinama, lakoćom je riješila i protivnice u četvrtfinalu i polufinalu i sad ih opet na kraju čeka - Francuska.

Dvoboj protiv Srbije u poluzavršnici nije izabranicama Lucasa Mondela oduzeo puno snage. Od prve minute zaskočile su svoje suparnice, nakon prvih 10 minuta vodile s velikih 19-7 i do posljednje četvrtine ta je prednost narasla na nedostižnih 27 razlike. Španjolke nisu ostavile Srpkinjama niti najmanje nade u preokret. Tek su se u posljednjoj dionici Mondelove trupe malo opustile, dopustile protivnicama 27 koševa, ali to je dovelo samo do sitnije korekcije rezultata u korist Srbije.

Po običaju, najbolja španjolska igračica bila je Sancho Lyttle koja je već standardno upisala double-double sa 22 koša i 11 skokova. Utakmicu karijere odigrala je mlada Ouvina koja je zabila 19 koševa (8/10 šut iz igre), a Marta Xargay ubacila je 13, ali što je još važnije za Španjolke, ponovo bila maestralna u obrani.

- Imali smo dva cilja u utakmici sa Srbijom. Prvo je bilo da kontroliramo vlastite izgubljene lopte kako bismo izbjegli da nas iskontriraju te da kontroliramo skok igru. Druga stvar, željeli smo igrati dulje napade. Oba smo cilja ispunili i sretan sam što smo ušli u finale. Nije to bilo očekivano. Moramo uživati u ovoj pobjedi, a već sutra (subota, nap. a.) bit ćemo koncentrirani na finale - istaknuo je španjolski izbornik Lucas Mondelo.

Teško je izdvojiti neki ključan faktor koji bi mogao presuditi finale, no neke stvari se nameću. Kao prvo, ovo je dvoboj dva potpuno različita stila i za Španjolsku će biti izuzetno važno da nametne svoj. A to znači igranje što je moguće više tranzicijske košarke, kontre i polukontre što će im omogućiti lake koševe. Jer, u igri 5 na 5, u igri na postavljene napade, 'furija' bi mogla imati problema protiv ponajbolje europske obrane. Nije stoga niti čudno što su Španjolke uigravale igru na dulje napade jer bi ih tako nešto moglo očekivati danas. 

Nadalje, analitičari ističu kako će posebno važan match-up biti na poziciji trojke, odnosno niskoga krila gdje bi Tchatchouang mogla imati problema sa čuvanjem Albe Torrens. Bitno je i kako će se fenomenalna Lyttle uspjeti nositi sa snažnim francuskim centrima. Njena disciplina u igri bit će na velikom testu i morat će posebno paziti da ostane izvan problema s prekršajima jer Španjolska nema takvu širinu na centarskim pozicijama kao Francuskinje.

- Moja filozofija je da vodim brigu samo o svojoj ekipi i da napravim prave stvari. Ako ne napravite vaše stvari kako treba, onda nije niti bitno protiv koga igrate, izgubit ćete svejedno. U našem je Savezu najvažnije voditi brigu u svojim igračicama kako bi se osjećale samopouzdano i da imaju povjerenje u trenere koji ih vode - pomalo filozofski najavio je dvoboj sa Francuskom Mondelo.

Tekst preuzet sa dvoznak.com - adrese za pametno klađenje

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...
SPLITSKI FENIKS

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...

Plus+ Što je dopušteno Jupiteru nije volu, bila je Jakobušićeva krilatica koja se razbila na splitskim hridima. Predsjednik je "jupiterima" dopuštao da se s gostujućih utakmica, umjesto klupskim autobusom, vraćaju autima...

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla
SVE JE SLUŽBENO

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla

Hrgović ima 17 profesionalnih borbi i još nije izgubio. Čak 14 puta pobijedio je nokautom. Dubois ima 20 pobjeda i dva poraza, od Usika i Joycea
VIDEO UFC borac kod izlaska u kavez nokautirao navijača! Šef organizacije: 'Ovo će ići na sud'
IZNERVIRAO GA

VIDEO UFC borac kod izlaska u kavez nokautirao navijača! Šef organizacije: 'Ovo će ići na sud'

Možete mi se rugati s 200 metara, ali gadosti mi u facu nećete govoriti. Iz Rusije sam, za mene je to automatski. Molim vas, nemojte ni pokušavati jer ćete završiti u bolnici, a ja u američkom zatvoru, rekao je borac