Obavijesti

Sport

Komentari 13

Football, bloody hell! United je u 100 sekundi uništio Bayern

Football, bloody hell! United je u 100 sekundi uništio Bayern
5

Manchester United te je večeri osvojio europski trofej nakon 31 godine čekanja i postao je prva engleska momčad u povijesti s trostrukom krunom. Bayern je vodio 85 minuta, ali je iz Barcelone otišao poražen

VIDEO

Prvog dana lipnja čeka nas finale Lige prvaka, spektakl kojeg će u Madridu igrati Tottenham i Liverpool. Tim povodom podsjećamo vas na sva finala odigrana od formiranja toga natjecanja u sezoni 1992/93. Vremeplov nastavljamo čuvenom utakmicom iz 1999. na Camp Nou u kojoj je Manchester United u čudesnom finišu pobijedio 2-1 i otrgnuo osvojeni trofej Bayernu.

Football, bloody hell, uzvikivao je Sir Alex Ferguson nakon čudesnog preokreta i 100 ludih sekundi koji su Manchester Unitedu donijeli trofej Lige prvaka. Pamtit će se zauvijek ludi Liverpoolov preokret 2005. godine i istanbulsko finale, ali ono što se dogodilo na Camp Nou tog 26. svibnja 1999. godine, teško da će se ikada više ponoviti.

Čak 85 minuta Bayern je imao osvojenu Ligu prvaka. Vodili su od šeste minute, čekalo se samo da Pierluigi Collina odsvira kraj i da Bavarci proslave naslov. Pokraj terena ih je čekao uhati trofej, trofej na kojeg su već privezali i trakice s Bayernovim klupskim bojama, ali nije bilo gotovo... Ma kakvi gotovo, tek je kretalo!

Sir Alex nije mogao računati na suspendiranog kapetana Roya Keanea i važnog Paula Scholesa pa se odlučio riskirati, u vjerojatno najvažnijoj večeri svoje karijere. U sredinu veznog reda je pokraj Nickyja Butta postavio Davida Beckhama, a Ryana Giggsa je prebacio na desno krilo. Lijevo je čuvao Jesper Blomqvist. Kapetansku traku je ponio Peter Schmeichel. Bila mu je to zadnja utakmica za United, još u studenom godinu dana ranije je objavio da na kraju sezone odlazi iz kluba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Prvi mi je plan bio staviti Ryana Giggsa u sredinu, ali znao sam da bi time imali problema kada bi Bayern krenuo u kontru. S Beckhamom u sredini to smo mogli bolje kontrolirati - objasnio je kasnije Ferguson svoj izbor.

Imao je i Ottmar Hitzfeld problema s ozlijeđenim igračima, ali točno je znao tko će zauzeti koju poziciju na terenu i čak dva dana prije finala je objavio sastav. Bayern je imao sve u svojim rukama u toj utakmici, sve na svojoj strani. Mario Basler se pobrinuo za rano vodstvo i mirniji nastavak utakmice. Pucao je iz slobodnjaka s 23 metra od gola, prizemno, pokraj živog zida. Unitedovog kapetana Schmeichela uhvatio je nespremnog. Danac nije uspio ni vidjeti loptu prije nego što mu je zatresla mrežu.

Nakon gola se nastavila njihova dominacija na terenu, prilike su se samo redale, United se pojavljivao tu i tamo, ali daleko je to sve bilo od izjednačenja... Eh, da je samo jedna od one dvije lopte koje je zaustavio okvir gola završio u mreži, sve bi bilo potpuno drugačije. Mehmet Scholl, koji je zaigrao umjesto Zicklera, u 79. minuti je lobom prevario Unitedovu obranu, ali Schmeichelu je u ruke pala lopta koja se odbila od stativu.

Samo pet minuta kasnije tresla se prečka. Carsten Jancker je pucao poluškaricama, ali ispriječio se okvir gola. Bližila se 90. minuta, pomoćnik je pokazao da će se igrati još tri minute nadoknade. Tko je mogao tada očekivati da će United, ona ista momčad koju je Bayern nadigrao tijekom 90 minuta igre, u samo 100 sekundi prirediti preokret za pamćenje?!

- U normalnoj utakmici pobijedili bismo s dva li tri gola razlike. Ali nogomet jednostavno nije takav. Nemam riječi, ne mogu opisati ovaj trenutak. Ma prebrutalno je ovo što smo doživjeli - jedva je kroz zube nakon finala procijedio Stefan Effenberg.

Sheringham i Solskjaer, Sir Alexovi jokeri s klupe

Sir Alex je te večeri pokazao koliki je majstor i zbog čega je jedan od najboljih u povijesti. Pobjedu su mu donijela dva jokera koje je čuvao na klupi. Teddyja Sheringhama uveo je u igru 67. minuti umjesto Blomqvista. "Idi tamo i zabij nam taj gol", tim ga je riječima Sir Alex ispratio u igru. Ole Gunnar Solskjaer, sadašnji trener Crvenih vragova, u 81. minuti je zamijenio Colea. Superizmjene! Čim je Sheringham zaigrao, Beckham se pomaknuo na desno krilo, a United je odmah izgledao bolje. Kada je izašao Andy Cole, Solskjaer je natjerao Khana na obranu. Krenulo se prijetiti... Probao je još jednom do 90. minute, ali nije se moglo tada ponajboljeg golmana svijeta probiti tek tako... 

Ostale su za odigrati još samo zadnje tri minute, svaku nadu su izgubili i engleski navijači, svi su samo čekali taj kraj. Ali, Fergusonovi vojnici na terenu se nisu predavali. Beckham je ubacio iz kornera s lijeve strane, u Bayernov šesnaesterac je stigao i Schmeichel. Ali nije suigračima trebala njegova pomoć jer tu je bio junak iz ranijeg finala FA kupa, Teddy Sheringham koji je 91. minuti poravnao na 1-1. Igrači Bayerna su dizali ruke, tražili zaleđe, ali nije ga bilo... Dvije minute kasnije uslijedio je još jedan Beckhamov korner, a zabio je - Solskjaer i u trenutku najvećeg ludila je otklizao na koljenima do Unitedovih navijača. 

- Trener nam je na poluvremenu rekao: "Na kraju dana ovaj će trofej stajati samo nekoliko metara od vas. Ako izgubite, nećete ga moći ni dotaknuti. Nemojte se ni usuditi ući u ovu svlačionicu nakon utakmice ako ne ostavite dušu na terenu!" - ispričao je jedan od junaka, Sheringham.

United je na rođendan Sir Busbyja osvojio trostruku krunu

Nisu mogli zabiti 90 minuta, a onda su u 100 sekundi Oliveru Khanu uvalili dva komada! Bilo je gotovo. United je nakon 31 godine imao europski trofej. Čekali su ga još od Sir Matta Busbyja, legendarnog trenera koji bi baš te večeri, da je bio živ, proslavio svoj 90. rođendan!

- Ovo je bajka. Uzeti naslov na Sir Busbyjev rođendan! Možda nam je i on malo pomogao... Nisam ništa rekao igračima, samo sam ih zagrlio i poljubio. Znaju kako se osjećam, što osjećam prema njima. Europski trofej je uvijek ono čemu težiš, ali ja sam bio opušten. Bio sam već prihvatio mogućnost da ćemo izgubiti, nisam se planirao previše živcirati jer je trebalo nastaviti živjeti i kasnije. Ali sada, sada osjećam ispunjenost koju nisam osjetio ranije - ispričao je Ferguson.

Upisao je United tom pobjedom zauvijek u povijest. Postao je prva engleska momčad koja je u istoj sezoni osvojila trostruki naslov - Premiership, FA kup i Ligu prvaka. Mrtvi su bili 90 minuta, a onda su u čudesne tri minute sve okrenuli. Kada je United zabio prvi gol semafor se zaustavio na točno 90+0:36', a kod drugog gola, onog kojeg je zabio Ole, na 90+2:17'.

Soccer - Champions League - Final - Nou Camp stadium

- Vjerovali smo u sebe. Ja sam vjerovao u sebe, znao sam što mogu. Ni na trenutak nisam pomislio da je gotovo. Kada sam ulazio u igru znao sam da su drugi umorni i da je vjerojatnije da ja zabijem - prisjetio se Solskjaer.

- Svi igrači su potrčali prema Oleu, ali ja nisam mogao. Samo sam legao na pod i pomislio "Bože, uspjeli smo". Bio sam u nevjerici. Pobijedili smo i to na kakav način! - pričao je nakon ludog finala Gary Neville.

Trebalo je odigrati još tih posljednjih 40-ak sekundi utakmice, ali Nijemci nisu mogli. Nisu vjerovali što im se upravo dogodilo. Pierluigi Collina je odsvirao kraj.

- Pogledao sam pokraj terena i vidio kako iznose trofej s Bayernovim bojama. Dvije minute kasnije, imao sam ga u svojim rukama, bio je naš! - pričao je kasnije ushićeni Beckham.

Bavarci u suzama, Britanci slave United

Samuel Kuffour, jedini koji nije bio Nijemac u prvoj momčadi Bayerna, plakao je poput male bebe, ostali su se rušili po terenu, gušeći se u tjeskobi. Kako li je tek bilo Lotharu Matthäusu koji je u 80. minuti izašao iz igre kao europski prvak, da bi na kraju ostao bez ičega, baš kao i 1987. godine kada je kao kapetan vodio Bayern u europskom finalu protiv Porta u kojem su na sličan način ostali bez trofeja... Na kraju je završio karijeru bez osvojenog najvažnijeg klupskog pehara. 

- Nije pobijedila bolja momčad, nego ona sretnija - rekao je shrvani Matthäus nakon finala.

Te je večeri u Barcelonu doputovalo oko 100 tisuća Unitedovih navijača, a dobili su samo 30 tisuća ulaznica za finale. Camp Nou je za veliko finale, iako je imao kapacitet za više od 100 tisuća ljudi, smio primiti samo 92 tisuće navijača. Prije utakmice, Uefa je naredila da se teren skrati za četiri metra kako bi odgovarao njihovim standardima. 

- Čitava država slavi, nije bitno tko za koga navija. Ovo je fantastičan uspjeh i nevjerojatan završetak. Svi smo ponosni na Manchester United. Čestitke Alexu Fergusonu i njegovoj veličanstvenoj momčadi - rekao je  tadašnji britanski premijer Tony Blair.

Zajedno su prošli skupinu smrti

Ni United ni Bayern raniju sezonu nisu bili prvaci svojih država pa su skupinu Lige prvaka morali izboriti preko kvalifikacijske utakmice. United je izbacio poljski Lodz, a Bayern jugoslavenskog prvaka Obilić.

A onda ih je ždrijeb smjestio zajedno u skupinu D, "skupinu smrti". Nijemci su s jednim osvojenim bodom više završili kao pobjednici. Njihovi međusobni susreti u skupini su završili remijem. Bayern je odmah na početku izgubio od Brondbyja, ali onda je u drugoj utakmici Dance i dva puta bio bolji od Barcelone. United je bio uvjerljiv protiv Danaca, a u sve četiri preostale utakmice u skupini su remizirali.

Dalje su se Englezi križali s Interom kojeg su izbacili s ukupnih 3-1 u dvije utakmice (pobjeda i remi), a u polufinalu su nakon pobjede i remija s 4-3 preko Juventusa otišli u finale. Od kvalifikacijske utakmice pa do finala, Crveni vragovi su imali smo pet pobjeda i čak sedam remija. I postali su prvaci! Bayern je te godine s uvjerljivih 6-0 izbacio Kaiserslautern u četvrtfinalu, a remi 3-3 i pobjeda 1-0 protiv kijevskog Dinama osigurala im je finale.

Za dresove bacali novčić

Pierluigi Collina, koji je te večeri odradio jako dobar posao, nije bio pretjerano iskusan do finala. Prije Barcelone odsudio je samo osam utakmica Lige prvaka, a čak tri su bile te sezone u natjecanju po skupinama. Ali, o njemu se nakon utakmice nije pričalo, a to je ono što je najvažnije.

United je svoj prvi europski trofej nakon 31 godine čekanja osvojio u crvenim dresovima, iako je Uefa naložila da obje momčadi zbog gotovo identičnih prvih kombinacija igraju u rezervnim garniturama. Klubovi su smatrali da je šteta da nitko od njih ne bude u tradicionalnoj crvenoj boji pa su odlučili bacati novčić. United je pobijedio i zaigrao u svojim crvenim dresovima, bijelim hlačicama i bijelim štucnama, a Bayern je na teren morao u sivoj boji.

Sastavi momčadi iz finala 1999. godine

  • Manchester United: Schmeichel - G. Neville, Johnsen, Stam, Irwin - Beckham, Butt, Giggs, Blomqvist (Sheringham '66) - Cole (Solskjaer '80), Yorke.

Nekorištene zamjene: Van Der Gouw, May, P. Neville, Brown, Greening.

  • Bayern München: Kahn - Linke, Matthäus (Fink '79), Kuffour - Babbel, Effenberg, Jeremies, Tarnat - Basler (Salihamidžić '88), Jancker, Zickler (Scholl '70).

Nekorištene zamjene: Dreher, Helmer, Strunz, Daei.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu