Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
83 komentara

Francuska nije nositelj, ali čeka nas pakao! Evo svih protivnika

Zbog Uefinih odredbi ne možemo na Belgiju i Ukrajinu, tako da ćemo od nositelja dobiti Italiju, Englesku, Njemačku ili Španjolsku. A iz treće skupine prijete nam Portugalci. Ne možemo ni na Dance

83 komentara

Završene su kvalifikacije za Euro 2020., odnosno njen osnovni dio, nakon kojega smo dobili 20 od 24 reprezentacije sudionice završnog turnira koji će se održati od 12. lipnja do 12. srpnja sljedeće godine. Ždrijeb glavnog turnira je 30. studenog u Bukureštu.

Posljednja reprezentacija koja se izravno plasirala je Wales pobjedom nad Mađarskom 2-0 iz naše skupine E. Slovačka i Mađarska će u play-off.

Hrvatskoj je najzanimljivija informacija kako je Njemačka domaćom pobjedom nad Sjevernom Irskom (6-1) osigurala mjesto u prvoj jakosnoj skupini i iz nje izbacila Francusku koja tako neće moći biti protivnik "vatrenima" u grupnoj fazi. A ujedno je i nama osigurala opciju da u grupnoj fazi igramo u Münchenu i Budimpešti kao njihovi protivnici.

Hrvatska neće na sjever, ali ni u Bukurešt

Osim Nijemaca, u prvoj su jakosnoj skupini stopostotni Talijani, Belgijci, najefikasnija momčad kvalifikacija Englezi, potom Ukrajinci i Španjolci. Kako su svi nositelji osim Belgije i Ukrajine ujedno i domaćini, a Ukrajina ne može u skupinu s Rusijom, u tu skupinu (B) mora ići Belgija. Tamo su i Danci jer su prilikom domaćinstva upareni s Rusijom, pa je ta grupa gotovo popunjena.

Hrvatska ne može u tu skupinu, ali ni u skupinu C s Ukrajinom i Nizozemskom jer Nizozemci kao domaćini moraju u tu skupinu, a naša su jakosna skupina. Ukrajincima je, s druge strane, jedino ta skupina otvorena da bi se zadovoljio sustav domaćina i nositelja. Dakle, Hrvatska će sigurno dobiti nekoga od četiri jake reprezentacije kao što su Italija, Engleska, Španjolska ili Njemačka.

Portugalci prijete iz trećeg bubnja

Nizozemska je pobjedom nad Estonijom 5-0 ostala na drugom mjestu, iza Njemačke, ali je izbjegla treću jakosnu skupinu i tamo poslala branitelja naslova Portugal, što znači da je moguća repriza osmine finala iz Francuske 2016. protiv nas u fazi po skupinama.

I protiv Turske, koja je u trećem bubnju, igrali smo na Euru prije tri godine, a Austrijance dobili 1-0 Modrićevim penalom na Euru 2008. Sa Šveđanima nismo nikad igrali na velikim natjecanjima, a s Češkom smo, u utakmici prekinutoj zbog huliganskih izgreda, remizirali 2-2 na posljednjem Euru. Protiv Danske ne možemo igrati jer su kao domaćini unaprijed smješteni u skupinu s gore spomenutima Rusijom i Belgijom.

Debitanti u zadnjoj jakosnoj skupini

U posljednjoj jakosnoj skupini mogući su nam protivnici Velšani, naši protivnici iz ovih kvalifikacija, te Finci, debitanti na nekoj velikoj pozornici. Tu će doći i četiri pobjednika play-offa koji se održava 26. i 31. ožujka.

Zasad je poznato kako će u Ligi B Bosna i Hercegovina biti domaćin Sjevernoj Irskoj, a Slovačka Irskoj u jednoj utakmici, te će se pobjednici tih parova u finalu boriti za jedno mjesto iz te divizije. U Ligi D razigravat će Gruzija - Bjelorusija i Sjeverna Makedonija - Kosovo, u Ligi C Norveška i Srbija te Škotska protiv nekog od četverolista Bugarska - Izrael - Mađarska - Rumunjska.

Kako je Irska jedini sudomaćin Eura koji igra play-off u Ligi B, to automatski znači da će pobjednik mini-turnira između parova BiH - Sjeverna Irska i Slovačka - Irska ići u skupinu E na noge Španjolcima.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će Uefa reagirati na činjenicu da su u play-offu Lige C čak tri domaćina (Škotska, Mađarska, Rumunjska), od kojih Mađarska i Rumunjska mogu u Ligu A, i u koju će ih skupinu smjestiti. Zato postoji mogućnost dodatnog ždrijeba skupina nakon završetka play-offa. Da se zaokruži totalan nered u ovim doista jedinstvenim kvalifikacijama i jedinstvenom završnom turniru.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2020. Ramsey Mađarima oduzeo EP, Njemačka preokrenula Sj. Irsku

Preostala tri ići sele u play-off Lige A koji ima upražnjena mjesta jer se samo Island nije izravno plasirao na Euro. Ždrijeb play-offa Lige A i Lige C održat će se ovaj petak u Nyonu u podne.

Podsjetimo, Uefa rangira nositelje za ždrijeb Eura isključivo prema bodovnom učinku u ovim kvalifikacijama tako da šest najboljih prvoplasiranih reprezentacija idu u prvu jakosnu skupinu, a preostali u drugu uz dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije. U trećem je bubnju većina drugoplasiranih reprezentacija osim dvije najlošije, koje idu u četvrti bubanj uz četiri pobjednika play-offa u ožujku.

Dakako, s obzirom na to da sve skupine nemaju jednak broj reprezentacija, u onima sa šest za ovaj se poredak nisu računali rezultati protiv najlošije selekcije.

Skupine Eura 2020.

 • skupina A (Rim - Baku): Italija
 • skupina B (Kopenhagen - Sankt Peterburg): Belgija, Rusija, Danska
 • skupina C (Amsterdam - Bukurešt): Ukrajina, Nizozemska
 • skupina D (London - Glasgow): Engleska
 • skupina E (Bilbao - Dublin): Španjolska, pobjednik play-offa Lige B
 • skupina F (München - Budimpešta): Njemačka

Jakosne skupine za Euro 2020.

 • reprezentacija - bodovi (gol-razlika)

1. jakosna skupina

 1. Belgija - 24 (+24)
 2. Italija - 24 (+22)
 3. Engleska - 21 (+31)
 4. Njemačka 21 (+23)​​​​​​
 5. Ukrajina - 20 (+13)
 6. Španjolska - 20 (+12)

2. jakosna skupina

 1. Francuska - 19 (+15)
 2. Poljska 19 (+8)
 3. Švicarska 17 (+13)
 4. Hrvatska 17 (+10)
 5. Nizozemska 19
 6. Rusija 18

3. jakosna skupina

 1. Portugal 17 (+16)
 2. Turska 17 (+7)
 3. Danska 16 (+17)
 4. Austrija 16 (+5)
 5. Švedska 15 (+7)
 6. Češka 15 (+2)

4. jakosna skupina

 1. Wales 14
 2. Finska 12
 3. pobjednik play-offa Lige A (Island / Bugarska/Izrael/Mađarska/Rumunjska)
 4. pobjednik play-offa Lige B (Bosna i Hercegovina - Sjeverna Irska vs Slovačka - Irska)
 5. pobjednik play-offa Lige C (Škotska - Bugarska/Izrael/Mađarska/Rumunjska vs Norveška - Srbija)
 6. pobjednik play-offa Lige D (Gruzija - Bjelorusija vs Sjeverna Makedonija - Kosovo)
Naši partneri pišu
Message