Obavijesti

Sport

Komentari 28

Gasi se Cibalia? Stoljetni klub pred stečajem, ulagača - nema

Gasi se Cibalia? Stoljetni klub pred stečajem, ulagača - nema
6

Natječaji, molbe, oglasi na Njuškalu. Sve je to pratilo Cibaliju. Nije na vinkovačku adresu pristigla niti jedna ponuda, svi su ju odbacili. Jedini mogući spas - strani ulagač - odustao je zbog hrvatskog zakona...

VIDEO

'Nije na prodaju ova ledina, mi druge nemamo, to nam je jedina', citirali su prije nekoliko godina vinkovački Ultrasi ne znajući da su prorekli sudbinu vlastitog kluba. Propast Cibalije pišu hrvatski zakoni, a sve zbog vlasništva nad 'ledinom'.

Vinkovačka jesen već dugo traje unutar nekadašnjeg prvoligaša Cibalije, a  čini se da joj je na vrata pokucala i crna zima. Nelio Lucas, portugalski menadžer trebao je uložiti novac u dionice vinkovačke Cibalije, ali odustao je od posla, a zajedno s njim učinili su to i hrvatski ulagači na čelu s nekadašnjim hrvatskim nogometašem Miroslavom Bičanićem. 

- Planirali smo u narednih nekoliko godina uložiti u projekt Cibalije 45 milijuna eura, ali prepreka je hrvatski Zakon o sportu. Nismo mogli kupiti postojeću zemlju na kojoj se nalazi stadion. Problem je vlasnički list - rekao je Bičanić za 24sata.

- Koncesije koje postojeći ZoS nudi, koje nisu bile dovoljne, one nas nisu zanimale. Htjeli smo vlasništvo. S financijske strane stadion je poslovna zgrada koju treba ispuniti sadržajem kako bi ona bila isplativa. Za to nam je potreban vlasnički list, a mi ga nismo mogli dobiti jer u zakonu Republike Hrvatske ne postoji da netko može biti vlasnik takvog zemljišta, odnosno stadiona - potvrdio je menadžer Marcela Brozovića i Dinamovog talenta Antonija Marina.

Podsjetimo, nakon što nije pristigla niti jedna ponuda na Javni poziv za kupnju dionica kluba, natječaj je produžen do kraja siječnja, a Damir Jakšić, nezavisni vijećnik Vinkovaca stavio je Cibaliju i na Njuškalo da, kako je napisao na Facebooku,  "pomogne gradu prodati većinski paket dionica". Nije uspio.

GNK Dinamo - NK Lokomotiva
Nevjerojatno: Oglas za prodaju Cibalije objavili su na Njuškalu
Nevjerojatno: Oglas za prodaju Cibalije objavili su na Njuškalu

Navijači okrivljuju vlast, vinkovački HDZ. 

- Dužan sam naglasiti kako je Grad Vinkovci učinio sve da bi pripremio klub za privatizaciju - rekao je Miro Bičanić pa pojasnio:

-  Grad je profesionalno pripremio natječaj i napravio reviziju poslovanja Cibalije. Izradili su dugoročni plan razvoja kluba i pozicionirali se kao mogući manjinski partner budućim ulagačima te sanirali dio dugova. Grad nam je pružio priliku, odradio je posao od godine i više dana u nekoliko mjeseci, ali ispriječili su nam se zakoni Republike Hrvatske i mi nismo mogli ući u taj posao.

Niti Jakšić, niti Bičanić, Portugalci, ni Švicarci. Svi su odustali, hrvatski zakoni sve su zakomplicirali. Cibalija je prepuštena sama sebi, s dugovima, stara i umorna. Flaster-krediti od pet milijuna kuna pristigli prošle godine nisu uspjeli izliječiti dugove nagomilane 2013. i 2014. (11 milijuna kuna)! 

Seniori #hnkcibaliavinkovci 2019./2020.

Objavljuje HNK Cibalia VinkovciPetak, 13. prosinca 2019.

Trenutačni je dug navodno 14 milijuna eura, a investitori su bili spremni prvo to pokriti, a onda nastaviti i s ulaganjem, no spriječeni su.

Sada, kao trećeligaš, Cibalija nema primanja niti od TV prava koje ima kao prvoligaš, niti od europskih natjecanja iz kojih je novac ponajviše donosio Dinamo. Bičanić i njegovi suradnici do sada su već uložili određenu svotu novca u klub, a to će im, kaže Miro, ostaviti na poklon. 

Prošle godine Vinkovčani su slavili rođendan, jubilarni stoti. Nekada prkosni slavonski klub, sada je siv, tmuran, u sjećanju na neka ljepša vremena baš kao i velik dio Slavonije. Cibalija je aparatima, jedva diše, a siječanj će pokazati kakva je sudbina vinkovačkog kluba.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe