Sport

Komentari 28

Gips Kostelić: Da nije koljena, sve bi moj Ivica i sad "mazao"

Gips Kostelić: Da nije koljena, sve bi moj Ivica i sad "mazao"

CILJ NE ISPASTI SMIJEŠAN Što ako bude 40. ili 50.? Još ćemo više trenirati, kaže Ante Kostelić, ljutit što se njegova sina Ivicu u Hrvatskoj ne cijeni dovoljno...

Jesen, zrak već ozbiljno leden, glečer i jedan superiskusni trener u smiraju karijere. S Gipsom su razgovori na žičari uvijek doživljaj. Režiser našeg skijaškog čuda, nakon kojeg više nikad nećemo biti egzotika u tom sportu, kao da iz slabe forme svoga sina crpi dodatne motive.

- Gledam kako Ivičko skija, stalno gledam te lijepe zavoje i kroz glavu mi prolazi jedna nedavno objavljena tablica. Pazite, na listi deset najboljih hrvatskih sportaša njega nema. Ne-ma! Pa kaj to nije strašan štos?! Zamisli da se netko usudi sve ove Ivičine medalje, pobjede i čuda koja je postigao prebrisati i ne uvrstiti ga među deset najboljih. Pa to je komedija...

Gorčina, cinizam i razočaranje na 3500 metara. Gips je u formi, obično u najboljoj formi upravo onda kad ga nešto zapeče. Pa nastavlja s argumentacijom:

- Ima tu nekih rekorda kojih se čak ni sam nisam sjetio, nego mi ih je gurnuo Patrick Lang (švicarski novinar, sin osnivača Svjetskoga kupa Sergea Langa, op. a.). Dakle, Ivica je najbolji skijaš svih vremena u Švicarskoj. S najviše postolja u toj zemlji. Znači, dođe iz Zagreba, sa Sljemena, i onda sve ove Švicarce, dakle skijaše jedne od najskijaških zemalja svijeta, prebriše kao krpom! I njih i Austrijance, Talijane, Amerikance, Skandinavce... I nije to sve. Isto je i u Kitzbühelu! On je najbolji kombinatorac svijeta ikad. Ali, j... ga, to nije dovoljno da bude među najboljih deset hrvatskih sportaša - govorio je Gips i nastavio:

- Da se razumijemo, osvojiti Wimbledon je sjajna stvar. Ali što je Wimbledon? Teren kao i svi ostali, jednako ravan kao i svi dobri travnati tereni. U skijanju je priča ovakva: Kitzbühel ima svoju konfiguraciju, tešku i opasnu. Wengen svoju, Beaver Creek svoju... Skijaši svaku utrku voze u potpuno drugačijim uvjetima, nikad ništa nije isto. Znate li koliko je to teško? A što se promijeni u Wimbledonu od godine do godine? Ništa.

Slažemo se da je ta lista bez Kostelića u Top 10 neobična. Ali pitamo Antu što će Ivica ove sezone loviti, koji rezultat, gdje je u usporedbi s konkurencijom?

- To ni dragi Bog ne zna. Vidim da se muči s koljenom u veleslalomu, dakle to nećemo voziti. Brze discipline idu dobro, superveleslalom čak i vrlo dobro. Za kombinaciju će biti OK.

A slalom? Nije li profesor Ivo malo sporih reakcija za borbu s onim mladim lavovima? Što ako bude 40. ili 50.?

- Ništa, još ćemo više trenirati. Uvjeravam vas da bi sa zdravim koljenom Ivica danas rasturao u brzim disciplinama. Ohoho, kako bi ih on "mazao"! A ovako... Probat ćemo sve da ne ispadnemo smiješni.

Najčitaniji članci