Obavijesti

Sport

Komentari 36

Gotova je Cro Copova era: Dva poraza za kraj velike karijere...

Gotova je Cro Copova era: Dva poraza za kraj velike karijere...
9

PREGLED GODINE 10 godina trajala je Mirkova karijera, impresivna, a borio se s najboljima. Minotaurom, Fedorom, Silvom... Zbog njega smo se budili noćima

VIDEO

MMA je vjerojatno najbrže rastući sport u svijetu, a iako postaje silno popularan, da nije bilo njega u Hrvatskoj bi vjerojatno bio na razini hokeja na travi ili kuglanja, uz dužno poštovanje tim sportovima. A on je Mirko Filipović, u svijetu poznatiji kao Cro Cop! 

Od 1996. godine mnogi su se zbog njega dizali u noćne i rane jutarnje sate. Drhtali su i živčanili slično kao nekada zbog legendi Tysona, Holyfielda... Ovu sportsku godinu pamtit ćemo po tek nekoliko stvari, da ih se nabrojati na prste jedne ruke, a među njih definitivno spada i kraj karijere hrvatskog borca...

Dvije borbe i dva poraza u 2011. godini

UFC je Mirku dao priliku da se vrati 'na mapu'. Protivnik je bio mladi Brendan Schaub (28), vrlo dobar borac, ali ne i top klasa. Samo minutu i 16 sekundi prije kraja treće runde Amerikanac ga je nokautirao krošeom u dotad izjednačenoj borbi. Predsjednik Dana White najavio je kraj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ipak, dao mu je još jednu priliku, protiv 'debeljka' Roya Nelsona. Mirko je nakon borbe priznao kako je odlučio prije borbe da će mu to biti posljednja u karijeri. Nažalost, završila je novim porazom. Tehnički nokaut početkom treće runde iako je Nelson opasno živio u drugoj... 

Mirko se povukao i najavio oproštaj u Hrvatskoj po K-1 pravilima, a nama ostavio da se osvrnemo na veliku karijeru.

Počeci u K-1

Prije 15 godina počeo je profesionalnu karijeru. Nije odmah krenuo u MMA, već se borio po K-1 pravilima. Ostvario je 16 pobjeda u 23 borbe, a svladao je neka doista velika imena poput Le Bannera, Bernarda, Huga, Aertsa, Hunta, Bonjaskya... Nakon pet godina bilo mu je dosta i otišao je u svijet mješovitih borilačkih vještina.

'Redao' Japance i zaustavio Wanderleija

Prva borba bila je protiv Fujite u Saitami

- Bio je to poseban osjećaj. Borba je prekinuta, brutalno sam ga ‘razbio’. Puknula mu je arkada, sve je bilo puno krvi - prisjetio se svog debija.

Prvo veliko svjetsko ime protiv kojeg se borio bio je Wanderlei Silva. Dogovor je bio da se ne ide na sudačku odluku, ako ne bude nokauta ili poluge, već da se borba proglasi neodlučenim. Tako je i bilo nakon pet trominutnih rundi.

Nanizao je još šest pobjeda, a onda ga je dočekao Minotaur

Filipović ga je razbijao, a krajem prve runde Brazilca je zvono spasilo da ne doživi prvi nokaut u karijeri. U idućoj rundi Minotaur je izvukao jednu od 'specijalki', polugu na ruci.

- Nikad u životu neću žaliti ni za čim, pa tako ni za tim porazom od Minotaura za pojas svjetskog prvaka. Sjećam se svega jako dobro. Totalno sam ga demolirao, nije mi ni jedan udarac zadao. No napravio sam tada početničku pogrešku, pali smo na pod, uzeo mi je ruku i bilo je gotovo. Tada ništa nisam znao o jiu-jitsuu. 

Sappa su se svi bojali

Nakratko se vratio u K-1 2003. godine

- Sapp je dvaput nokautirao Ernesta Hoosta i to tako brutalno da nitko živ nije htio s njim ući u ring. Meni su ponudili. Pristao sam i nokautirao ga - prisjetio se Cro Cop meča iz 2003. protiv čovjeka za kojeg je Minotaur rekao da nikad u životu ne bi s njim više ušao u ring. 

Randleman ga prvi nokautirao

Na Prideu 2004. godine Mirko je doživio prvi nokaut u karijeri. Kevin Randleman ga je brutalno poslao 'na spavanje' i pokazao kako je i on ipak samo čovjek. 

Iste godine, na Silvestrovo, uzvratio je Randlemanu gušenjem. 

Epska bitka protiv Fedora, jednog od najvećih (OVDJE pogledajte borbu)

Cro Cop je bio u formi života, a s druge strane stajao je nepobjedivi Rus. Možda i najveći borac svih vremena, Fedor Emilianenko. Bila je to najiščekivanija borba u to vrijeme, a ispunila je sva očekivanja. Bilo je sjajnih udaraca bez puno kalkulacija, ali suci su morali odlučiti. Rus je ipak bio bolji, ali je nakon borbe priznao.

- Nikad u karijeri nisam dobio toliko 'batina' kao od njega.

Opet taj 'ludi' Wanderlei

Silva je jedan od najomiljenijih boraca, ali je tad bio strah i trepet. Samo je jednom bio nokautiran, a uoči borbe je gledao u protivnika i poskakivao kao zvijer koja čeka da ju se pusti s lanca. Mirko ga je brutalno pretukao, a točka na i bio je high-kick kojim je nokautirao Silvu. Nakon toga je Wanderleiju karijera krenula nizbrdo.

Vrhunac osvajanje Pridea

Na Prideovom turniru najboljih teškaša 2006. godine nanizao je Minowu, Yoshidu i gore spomenutog Silvu, a u finalu ga je čekao Josh Barnett. Dvaput ga je prije toga pobijedio, a i treća je bila sreća. 

- Da sam izgubio ovaj meč, vjerujte mi, nikad više u životu ne bih ušao u ring. Nikad!, rekao je Mirko samo nekoliko minuta nakon što je pobijedio Barnetta i osvojio Grand Prix.

Koliko je taj Barnett dobar, dovoljno govori i činjenica da ovih dana treba potpisati za UFC.

Mirko je konačno osvojio pojas i službeno je bio najbolji na svijetu.

Prijelaz u UFC i početak pada

Prešao je u UFC, danas najjaču organizaciju, a u debiju je nokautirao Sancheza. 

U travnju 2007. njegovim oružjem, high-kickom, nokautirao ga je Gonzaga i najavio da su došli neki brži, jači i motiviraniji borci. 

Jedva ga dobio aktualni UFC prvak

Junior dos Santos uvjerljivo je najbolji teškaš, a prije nešto više od mjesec dana Velasquezu je uzeo pojas. Mirko se s njim borio pred kraj 2009. godine. Izgubio je prekidom pred kraj treće runde, ali je i tad dokazao da i dalje može sa svima.

Mir, Schaub i Nelson mu presudili

Tri uzastopna poraza su bila dovoljna da i Mirko sa 37 shvati da je vrijeme da rukavice objesi na klin. Nisu ostali toliko bolji od njega, ali su 'gladniji', to se vidjelo u svim njegovim borbama. Bio je prepasivan, preoprezan...

U UFC-u ima omjer 4-6, a u karijeri ukupno 27-10. 

Desna noga šalje u bolnicu, a lijeva na groblje...

Poslovica je to poznata u cijelom MMA svijetu. Hrvatsku je učinio poznatom u cijelom svijetu. Mirko je ostavio sjajno nasljeđe, među ostalim 'brendirao' je high-kick. Borca kao njega sigurno više nećemo imati i jedino mu možemo reći, 

Mirko, hvala ti na svemu...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu
Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša
LJUBAV NEMA GRANICA

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša

Endrick i njegova djevojka obavezno moraju reći jednom drugom "volim te" u svakoj situaciji. Tu su i neke druge klauzule koje bi se trebale pobrinuti kako će ovom tinejdžeru uvijek prave stvari ostati prioritet