Sport

Komentari 27

Gotova stvar: Gari Kasparov je dobio hrvatsko državljanstvo!

Gotova stvar: Gari Kasparov je dobio hrvatsko državljanstvo!

Jedan od najvećih šahista svih vremena, Gari Kasparov, hrvatsko državljanstvo dobio je zbog istaknute uloge u Domovinskom ratu te lobiranja za našu zemlju i Vukovar...

Ruski šahovski velemajstor i svjetski prvak od 1985. do 2000. godine, Gari Kasparov, dobio je hrvatsko državljanstvo, piše Dnevnik.hr. Kasparov je povodom toga došao pred Banske dvore na sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem.

Kasparov je državljanstvo dobio zbog istaknute uloge u Domovinskom ratu i lobiranja za Hrvatsku i Vukovar. Na glasu je kao veliki kritičar aktualnog ruskog predsjednika Vladimira Putina. Početkom godine Kasparov je posjetio i hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića.

- Danas me posjetio nekadašnji svjetski prvak i legenda svjetskog šaha Gari Kasparov. Tijekom Domovinskog rata pružio je veliku moralnu podršku Hrvatskoj. Odigrali smo i partiju šaha. Izdržao sam 33 poteza - napisao je tada Ivo Josipović na svom Facebook profilu.

U lipnju 2011. Kasparov je postao član Šahovskog kluba ETF Osijek, a u Hrvatskoj boravi često. Svake godine provede ljeto u Makarskoj, a dok je igrački aktivan dolazio je na pripreme u našu zemlju i dobro razumije hrvatski jezik.

Najčitaniji članci