Obavijesti

Sport

Komentari 30

Hajduče, djeluješ jako! Kako je 'dosadni' Carrillo sve okrenuo

Hajduče, djeluješ jako! Kako je 'dosadni' Carrillo sve okrenuo
1

RAD U TIŠINI Sjećamo se Marijana Pušnika koji je bio pravi showman na Poljudu. Obožavali smo njegove pressice, ali na terenu to nije bilo to pa je stigao 'dosadni' Joan Carrillo. Ovo su njegovi rezultati...

VIDEO

Tri utakmice, tri pobjede, a niti jedna na Poljudu. Hajduk je impresivno krenuo u novu sezonu, pa uspio i prevladati neke poteškoće. Konkretno, taj gol u Sofiji Levskog nakon 'stotinu' promašaja prije toga. Neki drugi Hajduk bi možda i pao na prvom ozbiljnijem testu poput toga, ali ovaj današnji nije.

Euforija je u ovo doba česta pojava u Dalmaciji, no u zadnjem desetljeću u velikoj većini slučajeva brzo bi splasnula.

Iako su tri utakmice sitan uzorak za snažne zaključke, mora se spomenuti kako je sve ono što je Hajduk danas na terenu zapravo nastavak pozitivne priče s kraja prethodne sezone u kojoj su Carrillovi momci davali ohrabrujuće impulse.

Ako se po jutru dan poznaje, ova bi sezona konačno mogla Splićanima donijeti i neke trenutke za pamćenje.

Evo zbog čega je današnja euforija s razumljivim pokrićem.

Hajduk godinama nije imao 'glavu i rep' na terenu

Hajduk je obje utakmice protiv Levskog počeo u identičnom sastavu. Na golu Stipica, bekovi Tudor i Memolla, stoperi Borja i Nižić. Vezom ordiniraju Hamza, Radošević i Savvas, a za probleme protivniku brinu se Erceg, Futacs i Vlašić.

Grafički prikazi variraju između 4-3-3 i 4-3-2-1 gdje je 'leteći Mađar' centralna figura u napadu, dok su sjajni Erceg i Vlašić poput 'osica' postavljeni iz drugog plana. Njima podršku čini dinamičan vezni red gdje tehnički odskače Hamza, dok se za 'prljavi' posao brinu Savvas i povratnik Radošević.

Upravo je vezni red snažna poluga Carrillovog Hajduka jer ovaj trojac 'ore' teren od početka do kraja utakmice. Uz takvu garanciju kvalitete, rasterećena je uža obrana koja se još mora uigrati. Carrillov Hajduk ima 'glavu i rep', a da to ide u pozitivnom smjeru, dalo se naslutiti krajem proljeća jer je Španjolac miksao načine igre da bi došao do današnjeg, dobitnog.

Sve to zajedno donosi zdravu radnu atmosferu koja se s Poljuda da osjetiti.

Smislena transfer politika

Futacsa ne ide realizacija... U redu, tu je Ohandza. Savvas je umoran? Nema problema, ući će Kožulj. Hajdukova struka odradila je izuzetan posao ovoga ljeta i sada Carrillo na svakoj poziciji raspolaže s dva rješenja.

Neki se tek moraju pokazati poput Carbonierija i Fomitschowa, a neki su već počeli koristiti priliku iz drugog plana što se vidjelo na utakmici protiv Lokomotive gdje je Španjolac promijenio čak petoricu u odnosu na Levski u Dugopolju. I 'bili' su utrpali tri komada, odigrali dobru utakmicu protiv njima tradicionalno nezgodnog protivnika.

Ma, nisu ni poklekli niti nakon 1-1, stisli to do kraja i upisali tri boda. Uz identičan stav kao i u obje utakmice protiv Levskog - Hajduk je odisao autoritetom, njihova igra bila je smislena i znali su kako doći do cilja. 

Stipica (Letica); Tudor (Juranović), Memolla (Fomitschow), Nižić (Carbonieri), Borja (Bosančić); Savvas (Kožulj), Radošević (Kalik), Barry (Toma Bašić); Vlašić (Pešić), Erceg (Said); Futacs (Ohandza)

Širina je postojana. Naravno, ima tu mjesta za dodatni napredak i Hajduk bi mogao povući još neke poteze na tržištu.

Ipak, najvažnije je da nisu prisiljeni prodavati igrače zbog egzistencijalnih pitanja, pa su tako u novu sezonu ušli s gotovo identičnim sastavom s kojim su završili prošlu.

Da stvar bude bolja, dodali su, za HNL okvire barem,  kvalitetne igrače poput Radoševića i Borje te uz njih otkupili Hamzu i Savvasa.

Najjači adut je Carrillo

Split je tresla euforija i prošlo ljeto. Hajduk Marijana Pušnika je stigao milimetar do skupina Europske lige. Euforija zna zamagliti pogled, ali niti ona nije mogla sakriti činjenicu da taj Hajduk nije bio iskristaliziran kao današnji.

Koliko bi nas moglo nabrojati početne postave protiv Oleksandrije ili Maccabija?

Taj se Hajduk tražio pa u tom traženju i gadno gubio (teški porazi od Rijeke i Dinama na Poljudu), a Slovenca može umiriti činjenica da nije raspolagao kvalitetom poput Carrilla danas. Međutim, to je prošlost, Joan Carrillo predstavlja sadašnjost i 'bili' mogu mirno spavati.

Za razliku od zabavnog 'susjeda', Španjolac donosi mirnoću i metodičnost koja gradi neosporan autoritet.

Neće Carrillo poput Pušnika praviti show pa vezati šal Hajduka na trenersku kućicu, nema šanse da će zabavljati novinare na pressicama. Poraze prihvaća mirno, od pobjeda ne stvara cirkus i sve što govori i radi ima smisla. Kao takav, već sad je jedan od najboljih trenera u HNL-u.

Činit će se dosadnim, ponavljat će one vječne floskule 'da bi pobijedili, moramo zabiti gol više od njih'. U pozadini će marljivo raditi na svojim idejama i jedino što mu treba je vrijeme. Dogodit će se i neki porazi, nije upitno, ali Hajduk nakon toliko dugo vremena i na terenu djeluje jako dobro.

Ima jedna duga cesta, orit će se uskoro Poljudom. Ima smisla.

Joan Carrillo u Hajduku

Broj utakmica: 21 (19 HNL, 2 EL)
Pobjede: 13
Neriješeno: 5
Porazi: 3
Gol razlika 45:17 (+28)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe