Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
65 komentara

Hajduk je potvrdio sastanak s HNS-om: Pozvao nas je Kustić

Predstavnici Hajduka i splitski gradonačelnik Krstulović Opara razgovarali su s Marijanom Kustićem o uvjetima koji bi prethodili ponovnoj izgradnji povjerenja te o odigravanju utakmice Hrvatske na Poljudu ove jeseni

Foto: Miranda Cikotic, Ivo Cagalj, Robert Anic/PIXSELL
65 komentara

Hrvatski nogometni savez bio je inicijator sastanka kojem su u ponedjeljak nazočili predstavnici Hajduka. Mogli bismo to prozvati povjesnim trenutkom jer nakon godina netrepeljivosti, dvije posvađane strane napokon su sjele za isti stol i otvoreno porazgovarale o problemima, a naglasak je bio na povratku reprezentacije na Poljud.

Kao što smo pisali odmah nakon sastanka, u ime Hajduka su u sjedište HNS-a stigli Marin Brbić, Benjamin Perasović i Andro Krstulović Opara, a ugostio ih je izvršni direktor HNS-a Marijana Kustić. Tema kojoj se dala najveća pozornost je kvalifikacijska utakmica protiv Mađarske koja bi se 13. listopada trebala odigrati na Poljudu. Split nije bio domaćin reprezentaciji od 12. lipnja 2015. godine i utakmice s Italijom, a pred publikom na Poljudu reprezentativci su zadnji put igrali 15.kolovoza 2012. kada je gostovala Švicarska. 

EKSKLUZIVNO Povijesni sastanak: Čelnici Hajduka na razgovoru u HNS-u

Pregovore s HNS-om potvrdio je Hajduk na svojoj službenoj stranici, a njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

Na inicijativu izvršnog direktora HNS-a Marijana Kustića održan je jučer poslijepodne u Zagrebu sastanak na kojem je kao predstavnik Grada Splita (u čijem je vlasništvu stadion Poljud) nazočio splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara te u ime HNK Hajduk predsjednik Nadzornog odbora Benjamin Perasović i predsjednik Uprave Marin Brbić

Razgovarali su predstavnici HNK Hajduk, gradonačelnik Krstulović Opara te izvršni direktor Kustić o uvjetima koji bi prethodili ponovnoj gradnji povjerenja koje je prethodno narušeno. Govorilo se o  nužnim reformama u Hrvatskom nogometnom savezu koje su u tijeku i koje treba nastaviti, između ostaloga i s ciljem eventualnog odigravanja utakmice hrvatske nogometne reprezentacije ove jeseni na Poljudu.

Godine protekle u svađi, napokon je stigao povijesni sastanak

Netrepeljivost Hajduka i HNS-a traje godinama. U jednom trenutku to je toliko eskaliralo da su predstavnici Hajduka napustili skupštinu HNS-a. 

-  Ove ljude iz HNS-a treba odnijeti orkanskom burom. Nadam se boljem sutra hrvatskog nogometa, ali ne s ovim ljudima - rekao je Ivan Kos, bivši predsjednik Uprave Hajduka nakon što su predstavnici Hajduka i Splitsko-dalmatinskog saveza napustili Skupštinu.

Hajduk je potom iznio sedam iznio sedam zahtjeva i izrazio želju za domaćinstvom jedne utakmice kvalifikacija, što su čelnici HNS-a sa zadovoljstvom prihvatili. I malo, pomalo Hajduk i HNS počeli su pronalaziti zajednički jezik, a kulminacija je bila u ponedjeljak u Hiltonu gde su čelnici Hajduka sjeli za isti stol s HNS-om.

Razgovor je prošao u pomirljivim tonovima, razgovaralo se oko sat i pol i napravljen je veliki korak prema pomirenju, što je jedino i logično, jer ovakva situacija nikome ne odgovara. Zlatko Dalić vratio je reprezentaciju tamo gdje pripada, narodu i najnormalnija stvar je da Hrvatska igra u svim gradovima, od Osijeka do Dubrovnika.

Bilo je nekoliko pokušaja sastanka dviju zarađenih strana, no hajdukovci bi uvijek odbili. Tako su, primjerice, odbili zajednički ručak upči prošlogodišnjeg finala Kupa u Vinkovcima, a nakon utakmice  IO HNS-u poslali zanimljive poklone, 'prozirne medalje', replike medalja koje su dodijeljene u Vinkovcima osvajačima i finalistima Hrvatskog kupa. 

Sedam zahtjeva koje je Hajduk donio na sastanak

  1. Implementacija svih odredbi Zakona o sportu u rad HNS-a (na županijskoj i nacionalnoj razini) odmah i bez odgode
  2. Profesionalni angažman stranog Povjerenika za suđenje (na razdoblje od minimalno 3 godine, zbog potrebe neovisne reforme sudačke organizacije i revalorizacije sudaca na svim razinama natjecanja)
  3. Vraćanje Udruge klubova 1. HNL kao voditelja  natjecanja 1. HNL (ili makar Plenuma klubova sa samostalnim odlučivanjem)
  4. Transparentni financijski izvještaji
  5. Transparentno definiranje kriterija za izbor na sve upravljačke funkcije i operativna tijela HNS-a s uključivanjem kriterija regionalne zastupljenosti u samostalni odabir predstavnika na razini regije (kroz suradnju županijskih saveza unutar pojedine regije)
  6. Izrada strategije nogometa do 31. prosinca 2019.
  7. Provođenje novih izbora za upravljačka tijela HNS-a nakon izrade strategije i implementacije svih odredbi Zakona o sportu
Naši partneri pišu
Message