Obavijesti

Sport

Komentari 38

Hajduk morao poslati prijetnju: Ili više novca ili Ultre neće biti

Hajduk morao poslati prijetnju: Ili više novca ili Ultre neće biti
1

NE ŽELE MRVICE ‘Bili’ su prošlih godina za iznjmljivanje Poljuda dobivali samo milijun kuna. Ove godine zahtjevi su porasli, Hajduk smatra kako bi trebali dobivati više...

VIDEO

Stvoreni su svi preduvjeti za europski iskorak Hajduka, zadržan je trener i kostur momčadi, a osigurano 1,5 milijuna eura za pojačanja. Međutim, Hajduku i ove godine kao mač nad vratom visi Ultra, koja se svake godine održava na Poljudu u vrijeme kad Hajduk započinje sezonu.

I ove godine Splićani sezonu otvaraju europskom utakmicom 13. srpnja, a Ultra počinje svega dan kasnije. Pa čak i ako budu imali sreće i ždrijeb ih pošalje prvu utakmicu u goste, uzvrat će ipak igrati nekoliko dana nakon Ultre, najvjerojatnije u Dugopolju.

Iako se ulaznice za Ultru već uvelike prodaju, ugovor o najmu Poljuda još uvijek nije potpisan, tato jer se, za razliku od nekih ranijih godina kad su čelnici Hajduka bili prisiljeni uzimati 'mrvice' jer nisu imali 'ni za papar', Ivan Kos postavio iznimno čvrsto i nepopustljivo. Ranijih godina za najam Poljuda organizatori Ultre plaćali su Hajduku oko milijun kuna, što je znatno manje od izgubljene dobiti za samo jednu europsku utakmicu organiziranu u Dugopolju, a prava sitnica u odnosu na novac izgubljen ispadanjem iz pretkola Europske lige.

Zašto onda Hajduk uopće pristaje iznajmiti Poljud za Ultru, kad je u cijeloj priči oko Ultre Hajduk žrtva koja najmanje profitira, a trpi najveću štetu?! I to ne samo sportsku, nego čak i financijsku. Računa se da organizacijom jedne europske utakmice u Dugopolju umjesto na Poljudu, Hajduk ostaje u minusu od minimalno 1.5 milijun kuna, pa čak i ako ne mora mijenjati travnjak zbog oštećenja. Pristaje zato što je priča o Ultri i Splitu šira od samoga Hajduka, zato što takav megaspektakl jako puno znači i za sam grad Split, i za županiju, na koncu i za cijelu turističku Hrvatsku. Zato se Hajduk ne može i ne želi postaviti sebično, pogotovo ne kad novi organizatori žele potpisati ugovor na još pet godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zato se predsjednik Hajduka Ivan Kos i postavio tako čvrsto u pregovorima. Organizatorima je ostavio rok za dogovor i potpis novog ugovora do 15. lipnja, te uvjet da Hajduk na koncu priče ne smije ostati niti jednu jedinu lipu u minusu, a travnjak mora biti doveden i idealno stanje ili zamijenjen. U protivnom, bez obzira na to što se ulaznice već odavno prodaju, od Davida Guette, Armina van Buurena, Carla Coxa i Ultre na Poljudu neće biti ništa. 

Kronologija 

Prvi Ultra festival organiziran je na Poljudu 2013. godine, pa iako je trajao svega dva dana, nezaštićeni travnjak bio je uništen, a dokrajčili su ga koncerti Rogera Watersa i Marka Perkovića - Thompsona. Travnjak se od opterećenja ulegao punih 5 centimetara, i nije se oporavio sve do narednog proljeća, što je užasavalo trenera Igora Tudora, koji je, među ostalim, okrivio i loše stanje travnjaka za ispadanje od gruzijske Dile Gori.

I uoči drugog Ultra festivala 2015. bilo je problema, pa je Hajduk nakratko 'preselio' treninge prve momčadi na umjetni travnjak u Park mladeži, kako bi što spremniji dočekali gostovanje u Dundalku. Travnjak je ovoga puta bio zaštićen, no ponovno je pretrpio znatna oštećenja, pa nije bilo druge nego zamijeniti kompletnu drenažu i pokrov, ali tek nakon još jednoga ispadanja iz Europe, ovoga puta od Dnjipra.

U ljeto 2015. novi travnjak je bio dobro zaštićen i nije pretrpio velika oštećenja, no Hajduk je utakmicu protiv Silamae Kaleva ipak morao odigrati u Dugopolju, jer Estonci nisu pristali na zamjenu domaćinstva, a susret je padao baš u vrijeme Ultre. Po procjenama klupskih čelnika, Hajduk je izgubio preko milijun i pol kuna, više od onoga što su dobili za najam stadiona!? 

I prošloga ljeta Splićani su se zbog Ultre tresli do zadnjeg dana. Nakon što je Ultra završila ostalo im je svega tri dana za kemijsko 'oživljavanje' i pripremu travnjaka uoči uzvrata s rumunjskim Iasiem. Dugopolje je ponovno spremno čekalo u rezervi, no delegat se dan uoči utakmice ipak smilovao i dao zeleno svjetlo, te je utakmica  odigrana na Poljudu.

Što će biti ove godine saznat ćemo vrlo brzo, već 19. lipnja ždrijebaju se parovi 2. pretkola, kada će i Hajduk saznati ime protivnika, ali što je još i važnije, termin odigravanja domaće utakmice. Ako im ždrijeb dodijeli prvu utakmicu na domaćem terenu, posve sigurno opet će Hajduk seliti u Dugopolje, jer Ultra počinje dan kasnije. Ako se pak u Splitu bude igrao uzvrat, sve će ovisiti o oštećenju travnjaka, i ništa se neće znati sve do dan prije utakmice i odluke delegata, baš kao ni prošle godine.  

16. lipnja  - okupljanje i prva prozivka
19. lipnja – ždrijeb 2. pretkola EL  
26. lipnja – odlazak na pripreme u Slovniju tri prijateljske
08. srpnja - povratak u Split
13. srpnja -  prva utakmica 2. pretkola EL 
14. - 16. srpanj Ultra
20. srpnja – uzvratna utakmica 2. pretkola EL

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'
ANALIZA TOMISLAVA IVKOVIĆA:

'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'

Kad je zdrav, Pjaca može biti prevaga. Dio utakmice bio je i druga špica, jako je opasan, surađuje sa suigračima, ima udarac, sve, tvrdi nekadašnji golman i trener