Obavijesti

Sport

Komentari 2

'Halilović i Štefulj trče kao u Ligi prvaka! Rožman je baš ljudina'

'Halilović i Štefulj trče kao u Ligi prvaka! Rožman je baš ljudina'

Posao sportskog analitičara jedan je od najtraženijih u modernom nogometu. Rijeka ima Slovenca Alana Obreza koji sa Rožmanom surađuje već šest godina. Evo što priča o Bijelima i svom šefu

VIDEO

Analitika je, ne samo u sportu, sigurno posao budućnosti. Analitičari, posebno tzv. data analitičari, su najtraženiji profil radnika na svijetu. Najveće svjetske tvrtke ulažu brojne resurse u analize podataka i tzv. data mining jer za svaku odluku žele biti maksimalno sigurni. Danas su informacije novo zlato, nova nafta, priča mladi Slovenac Alen Obrez (29).

POGLEDAJTE VIDEO: Rijekin dragulj Filip Braut za 24sata

Pokretanje videa...

00:56

Obrez je analitičar u stožeru Simona Rožmana, dio ekipe koja brine o svakom detalju sportskog dijela života Rijekinih nogometaša. I naravno, ima more zanimljivih podataka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Protiv Belupa je Tibor Halilović pretrčao rekordnih 13.263 metara, što je stvarno velika brojka, posebno sad u post-korona vremenu. U smislu high speed runninga (HSR - trčanje visokog intenziteta iznad brzine od 15 kilometara na sat, op.a.) igrači kao Halilović, Danijel Štefulj i još neki redovito naprave više od tri kilometara, s čime se u smislu intenziteta mogu usporediti s igračima razine Lige prvaka - priča Obrez za klupsku web stranicu pa dodaje:

- Istaknuo bih i mladog Filipa Brauta, veliki igrački potencijal, a ima i stvarno jak fizički kapacitet, kojeg maksimalno iskorištava. Možda još jedna zanimljivost - u prosjeku svi naši igrači ukupno naprave 111,2 kilometara po utakmici, što je podatak kojeg se sigurno ne bi sramili ni neki timovi iz najboljih liga Europe.

Joao Escoval je u sprintu kao Cristiano Ronaldo...

- Da, za Escovalovu brzinu se već zna, ali imamo još igrača koji su mu blizu. Čolak, Yateke, Lončar, Braut … Ono što me oduševljava je napredak kojeg su u zadnje vrijeme, posebno prije korone, napravili neki igrači u smislu intenziteta trčanja. Moderni nogomet zahtjeva fizički izuzetno spremne igrače koji mogu ići u presing po cijelom terenu i kroz utakmicu istrčati po više od tri kilometara u visokom intenzitetu brzine iznad petnaest kilometara na sat, pa više od 400-500 metara na utakmicu u punom sprintu, itd.

Šef Rožman?

- Čim sam ga upoznao oduševio me svojim pristupom: bio je analitičan, svoje je riječi uvijek potkrjepljivao podacima i dokazima, točno je znao što želi i kako do toga želi doći. Ima sposobnost da vidi širu perspektivu pojedinih situacija i da u svakoj situaciji predvidi moguće scenarije. Osim toga, izražena je i njegova radna energija, uvijek želi nešto novo, voli učiti, istraživati, pratiti nove informacije i trendove u nogometu, brzo se prilagođava. Međutim, prije svega radi se o velikom čovjeku koji daje sve od sebe. Tako je došao i u Rijeku, 24 sata je u poslu na dobrobit kluba.

Analitika su brojke, silni podaci koje treba znati iščitati, 'humanizirati'.

- Meni je, osim Fakulteta za računalništvo i informatiku na kojem sam magistrirao i igranja nogometa u mladosti, od velike pomoći bila naobrazba koju sam stekao kroz program 'Barca Innovation Hub', a osim toga sudjelovao sam na seminarima diljem Europe. Puno znanja razmjenjujem i s kolegama iz europskog nogometa, posebno iz Engleske gdje se, po mome mišljenju, najviše ulaže u nogometnu analitiku. Sportski, nogometni analitičar treba imati široki spektar znanja: od nogometnog, računalnog, matematičko-statističkog do komunikacijskog. To je jedno interdisciplinarno područje, dosta novo, puno izazova i dinamike koje uključuje mnogo samostalnog rada i učenja, a potom i primjene u praksi.

HNK Rijeka odigrala prijateljsku utakmicu s HŠK Zrinjski iz Mostara

Jedan tipični radni dan?

- Svakodnevni zadatak je analiza brojnih GPS podataka s treninga, izračun opterećenja svakog igrača koji je važan i za prevenciju mišićnih ozljeda, ali i za perspektivu cijelog tjedna jer je važno da opterećenje svih članova momčadi, neovisno o minutaži igre, bude podjednako. Fokus je i na analizi protivnika te pripremi detaljnog video i podatkovnog reporta o protivničkoj ekipi i njihovim pojedincima. Kroz tjedan pripremam individualne analize za naše igrače gdje ističemo pozitivne i negativne poteze na utakmici u skladu s njihovim individualnim ciljevima koje imamo definirane za svakog igrača u njegovoj digitalnoj mapi: počevši od teorije tj. njegove pozicije, analize onog što nogometaš već radi dobro i što bi naravno uz detekciju kako i što bi mogao dodatno popraviti. Na dan utakmice također radim i brzinsku 'live' analizu spremnu za poluvrijeme - priča Obrez.

- Raditi u HNK Rijeka je veliki izazov, svi koji radimo ovdje imamo veliku odgovornost prema ovom posebnom klubu i navijačima. Klub ima odlične uvjete, predsjednik i uprava rade izvrstan posao. A što se tiče budućnosti: Rijekini mladi igrači u ovoj su sezoni već pokazali da su sigurno najveći kapital Rijeke. S njima je privilegija raditi i svi mi u stožeru smo ovdje za njih, da im pomognemo - rekao je Alen Obrez.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'
SAD JE 1-1

VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'

Futsal Dinamo ni iz trećeg pokušaja nije uspio pobijediti na Gripama. U drugoj utakmici doigravanja PH u futsalu Torcida je slavila 3-2, golom pred kraj drugog produžetka