Obavijesti

Sport

Komentari 53

Halilović: Skroz sam spreman, moram pokazati sve što mogu

Halilović: Skroz sam spreman, moram pokazati sve što mogu
1

Leo je najbolji igrač u povijesti a uz to i sjajna osoba. Ne znam hoće li igrati protiv nas, no on je jedan od onih koji uvijek žele igrati i koji tijekom sezone odigra veliki broj utakmica, rekao je Alen Halilović

VIDEO

Mladi hrvatski reprezentativac Alen Halilović odigrao je u subotu svih 90 minuta protiv Leganésa, što mu je bila prva kompletna utakmica za Las Palmas ove sezone.

U četvrtak bi, pak, trebao startati protiv svog bivšeg kluba Barcelone na ispunjenom stadionu na Kanarskim otocima gdje mu neće nedostajati motiva. Dobre su to vijesti za 21-godišnjeg nogometaša koji je gotovo četiri mjeseca izbivao s terena.

- Bit će to veliki dan za sve nas, ali i veliki dan za Las Palmas. Svaki igrač imat će priliku odigrati veliku utakmicu protiv Barcelone, jedne od najboljih momčadi na svijetu - ističe ofenzivni vezni nakon treninga. Oblaci i kiša nadvili su se nad otoke uz zapadnu obalu Afrike.

'Imao sam sjajne pripreme'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Do prije koji tjedan tako je izgledala i situacija Žutih na tablici. No u posljednje četiri utakmice skupili su pet bodova. Došli su im poput vitaminskog napitka u borbi za opstanak, trinaest kola prije kraja prvenstva. 

- Sada moramo biti ujedinjeniji neko ikada. Kada pobjeđuješ, kada stvari idu dobro, svi su uz tebe, navijači, ljudi u inozemstvu, tvoji prijatelji su zadovoljni, to je onda nešto normalno. No kada gubiš, a stvari ti ne idu dobro, to se pomalo izgubi. No mi u svlačionici smo sada ujedinjeniji nego ikada i to mi se jako sviđa. Vjerujem zato da možemo napraviti taj korak te izaći iz zone ispadanja - govori plavokosi mladić.

Las Palmas je 18. među 20 klubova ali sa samo bodom zaostatka za Levanteom koji grčevito drži mjesto spasa. 

Prije samo nekoliko mjeseci Halilović nije niti sanjao da bi se ove sezone mogao boriti za opstanak. U posljednje tri sezone to mu je, izgleda sudbina. Sa Sporting Gijónom se spasio ispadanja, njemački HSV u kojem je proveo polusezonu zadržao je status prvoligaša a Las Palmas gdje je došao u siječnju 2017. bio se napunio bodovima puno prije kraja prošle sezone.

Ova sezona je stoga trebala donijeti neke druge ciljeve.

- Takav je život, misliš da će biti nešto... U situaciji smo koja se nikome na otoku i svlačionici ne sviđa - napominje. 

S Las Palmasom, gdje ga je posudio HSV, ima potpisan ugovor do kraja sezone. Ako su mu posljednji mjeseci prošle sezone trebali poslužiti da se vrati u formu izgubljenu u Njemačkoj, ova sezona mu je trebala biti odskočna daska.

Sve je bilo spremno za to. Od Marija Pašalića je u kolovozu naslijedio kapetansku vrpcu u mladoj reprezentaciji Hrvatske pa s dvije asistencije sudjelovao u pobjedi od 3-0 nad Moldavijom.

- Mjesec dana prije početka priprema s Las Palmasom trenirao sam sa svojim kondicijskim trenerom. Nisam imao niti jedan slobodan dan jer sam se htio pokazati u ovoj ekipi, na ovom otoku i u ligi. Htio sam im pokazati da mogu. Imao sam veliku želju pokazati što sve mogu - prisjeća se Halilović.

- Pripreme su ljetos dobro počele, zabio sam na njima sedam-osam golova, igrao sve utakmice i bio jako sretan. Uživao sam u nogometu. To su mi bili najbolji trenuci u posljednje dvije godine - dodaje.

Željan igre startao je u prvom kolu protiv Valencije, najugodnijeg iznenađenja ove sezone. No teren je morao napustiti već u 33. minuti. Veliki motiv prelio se u žestinu pa je dobio izravni crveni karton.

- Ne mogu reći da je bila loša sreća, bila je to moja krivnja. Ušao sam presnažno u protivničkog igrača Jose Gayá. Nakon toga sam igrao protiv Málage koju smo pobijedili, a onda sam dobro igrao i protiv Athletic Bilbaa. Onda sam se ozlijedio - kaže razočaran. 

Nakon te utakmice koju je Las Palmas pobijedio s 1-0 a Halilović iznesen u 37. minuti sve je krenulo loše. Momčad je upisala osam poraza zaredom. U iduća četiri mjeseca uspjela je pobijediti samo jednom, Betisa s 1-0 pred svojom publikom. Dva trenera su dobila otkaz a onda je na klupu sjeo Paco Jémez.

Nekadašnji 47-godišnji trener Rayo Vallecana i Granade stigao je iz meksičkog Cruz Azula gdje mu je bio istekao ugovor. 

'Sad sam spreman'

Nakon prvog dana u Las Palmasu izbacio je dvojicu igrača zbog nepoštivanja discipline. Među njima i najboljeg strijelca ove sezone. Nakon što su zakasnili na prvi trening, zakasnili su isti dan i na večeru. U isto vrijeme se Halilović nakon tri i pol mjeseca priključio treninzima.

- Jako sam zadovoljan oporavkom, operiran mi je zglob u Madridu kod jednog od najboljih liječnika. Puno su mi pomogli u klubu oko svega. Prošao sam terapiju i sada se osjećam dobro. Ovdje imam i fizioterapeuta iz Hrvatske s kojim sam dugo radio. On mi je također puno pomogao - kaže Halilović.

Nikada se ranije nije morao podvrći operativnom zahvatu. Ta je neugoda sada iza njega.

- Zglob je sada odlično, nemam nikakvih smetnji, samo mi treba malo vremena na početku, 20 do 30 minuta prije treninga moram zagrijavati zglob i tako ga pripremati za ono što slijedi na treningu ili utakmici. Imam veliku želju pokazati ono što zbog ozljede nisam mogao - napominje zadovoljno.

Pa ipak, povratak u momčad nije bio onakav kakvog je očekivao. Poraz u gostima kod Valencije od 4-0 pa u Gironi od 6-0 došli su poput šoka nakon izbivanja s terena četiri mjeseca. Jémez mu je tada dao 80 minuta pa 26.

- Mogu biti jedan od onih koji će obilježiti razdoblje pred nama, u kojem moramo izaći iz zone u kojoj se nalazimo. Mogu pokazati da sam važan igrač ove ekipe. Želim pomoći svojim suigračima - govorio je tada.

Jémez ga je nastavljao uvoditi s klupe napomenuvši na konferenciji za novinare kako se vratio nakon ozljede pa mu je potrebno dozirati vrijeme na terenu. Također je rekao i kako od njega traži više. Prije mjesec dana ostavio ga je prikovanog za klupu u Madridu protiv Atlética. 

Las Palmas je bio razbijen s 3-0.

- Nitko nije zadovoljan ovom situacijom, ja prvi. Pokazat ću samopouzdanje koje sam imao prije ozljede - poručio je Halilović.

Četiri dana kasnije uslijedila je utakmica protiv posljednjeplasirane Málage. Pred domaćom publikom bila je to ključna utakmica.

Pobjeda je izgledala poput pojasa za spašavanje.

Halilović se opet našao na klupi. Pri rezultatu 0-0 Jémez je postao svjestan da mora ići na sve ili ništa. Upotrijebiti sve ofenzivno s čime raspolaže.

'Imamo dobrog trenera'

Hrvatski veznjak, čija je jača noga lijeva, zakoračio je na travnjak u 62. minuti. Kada je u posljednjoj minuti zatresao mrežu za slavlje od 1-0 oduševljenje se prolomilo Kanarskim otocima.

- Osvojili smo tri važna boda, no pred nama su druge ključne utakmice. Teško je kada si tri ili četiri mjeseca ozlijeđen, izvan terena, no sada sam 100 posto spreman. Želim pomoći ekipi, ovaj put je to bilo pogotkom. Najbitnije je da pobjeđujemo. Motivirani smo u borbi za spas -  napomenuo je. 

Iduće kolo kod Athletica u Bilbau trener ga je ostavio na klupi. Ondje su njegovi suigrači izvukli 0-0. Važan bod.

- Paco Jémez mi se sviđa kao osoba i kao trener jer vježbamo napornije. Mislim da nam je to nedostajalo ranije. Ne treniramo vremenski dugo kao ranije ali zato intenzivnije, to mi se jako sviđa. Također puno gledamo situacije na videu, kako smo igrali, kako igra protivnik, a trener puno razgovara s nama - kaže Halilović. 

- Svaki igrač zna što treba raditi. Trener je jasan od prvog dana. Govori nam da mu kažemo ako nam nešto nije jasno i da će nam sve objasniti. Svakom igraču je puno jednostavnije kada konkretno zna što treba raditi. Ako nas on nešto traži to trebamo napraviti - dodaje. 

Halilović je uvjeren da je momčad postala bolja i iz prekida budući da na njima više rade.

Prije deset dana je dodao za pogodak protiv šestoplasirane Seville no to nije bilo dovoljno. Momčad iz Lige prvaka slavila je 2-1. No u subotu je Las Palmas donio bod na otoke iz madridskog predgrađa Leganés. Halilović je odigrao svih 90 minuta.

U četvrtak, međutim, dolazi najveći test. U goste mu stiže bivši klub Barcelona koju je napustio u ljeto 2016.

- Moramo od početka pritisnuti i ne smijemo gubiti lopte. Izgubiš li protiv njih loptu naprave ti veliku štetu. Imaš li jednu, dvije ili tri prilike protiv Barcelone moraš ih iskoristiti - napominje. U tom je katalonskom klubu bio od 2014. do 2016. 

- Nisam posebno motiviran protiv njih. Samo želim pomoći ekipi i suigračima. Dat ću sve od sebe, kao uvijek - poručuje.

Vodeća Barcelona dolazi bez izgubljene utakmice u prvenstvu. Nezaustavljivo juri prema naslovu prvaka sa sedam bodova prednosti ispred drugoplasiranog Atlético Madrida. 

'Messi je najbolji igrač u povijesti'

Madridska momčad im s pet uzastopnih pobjeda puše za vrat.

- Rakitić mi je rekao da im je ovo bitna utakmica jer im je Atlético jako blizu. Osim toga imaju težak raspored. Chelsea (u Ligi prvaka) i Atlético - kaže Halilović. Protiv Barcelone je već igrao u dresu Sportinga.

- Na ovakve utakmice oni dolaze uživati. Bio sam tamo i znam kakvi su -  napominje. Barcelona je u prošlom kolu sa 6-1 nadigrala desetoplasiranu Gironu. S dva pogotka i asistencijom istaknuo se Lionel Messi.

- Leo je najbolji igrač u povijesti a uz to i sjajna osoba. Ne znam hoće li igrati protiv nas, no on je jedan od onih koji uvijek žele igrati i koji tijekom sezone odigra veliki broj utakmica - kaže Halilović. 

- No mi moramo igrati na isti način kao uvijek, bez promjene stila - dodaje.

Sada kada se vratio na teren pa opet osjetio igru poslije dugotrajnih bolova u lijevoj nozi hrvatski nogometaš želi iskoristiti svaki trenutak. Sredina terena je mjesto gdje se najugodnije osjeća.

- U Zagrebu i Barceloni igrao sam u sredini. Ovih 13 preostalih utakmica lijepa su mi prilika pa ju trebam iskoristiti. Nalazim se usred pozitivnije dinamike, kako fizički tako i rezultatski. Nadam se da ću uspjeti pomoći - naglašava. Nakon teških mjeseci ponovo se osjeća dobro.

- Hvala mojim suigračima, ekipi, mojoj djevojci i prijateljima što su me ohrabrivali kada sam bio ozlijeđen, kada mi je bilo teško - napominje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov
'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'
ANALIZA TOMISLAVA IVKOVIĆA:

'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'

Kad je zdrav, Pjaca može biti prevaga. Dio utakmice bio je i druga špica, jako je opasan, surađuje sa suigračima, ima udarac, sve, tvrdi nekadašnji golman i trener