HNS o huliganima: Ne možemo sve sami, treba nam pomoć... | 24sata
Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
18 komentara

HNS o huliganima: Ne možemo sve sami, treba nam pomoć...

Naslovnice trebaju pripadati igračima, a ne huliganima. Huliganizam se ne može opravdati nekakvim "romantičnim idejama", njemu nema mjesta na stadionima, rekao je izvršni direktor HNS-a Vrbanović

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
18 komentara

Nakon desetak izlaganja i opsežne rasprave pedesetak stručnjaka iz područja sigurnosti i pravosuđa, usvajanjem zaključaka u Sisku je završila dvodnevna Konferencija o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Konferencija, četvrta po redu, održana je upravo u vrijeme poraslog huliganizma i nasilja na stadionima, te njeni organizatori iz HNS-a vjeruju kako će dogovorene mjere i prijedlozi doprinijeti većoj sigurnosti na nogometnim utakmicama.

Jedinstven je zaključak kako je nužno reaktivirati rad Nacionalnog odbora za prevenciju i smanjenje nasilja na stadionima. Takav je prijedlog sadržan i u preporukama Stalnog odbora Europske komisije, pa je dogovoreno da se uputi na sjednicu Vlade RH.

Sudionici Konferencije iskazali su zajedničku zabrinutost zbog povećane uporabe pirotehnike, javnog poticanja na mržnju prema drugim skupinama i pojedincima, te porast huliganizma koji potiče na nasilje.

Kako je uime radne skupine priopćio povjerenik za sigurnost HNS-a Miroslav Marković, također su pozdravljeni napori Središnjeg državnog ureda za šport u provođenju prevencijskih programa, a državne se institucije pozivaju za žurno potpisivanje i ratifikaciju konvencije Vijeća Europe o sigurnosti na nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama.

Nadležna policijska i pravosudna tijela su pozvana da ujednače primjenu zakonskih odredbi usmjerenih prema sprječavanju kriminalnih čimbenika u djelovanju organiziranih navijačkih skupina. 

- Svjesni smo da stvari još uvijek nisu blizu razine koju priželjkujemo, bez obzira na pohvale koje dolaze iz redova Uefe i MUP-a. Huliganizam se ne može opravdati nekakvim "romantičnim idejama", njemu nema mjesta na stadionima. HNS ne može riješiti sam takve probleme, potrebne su poluge vlasti koje pokazuju sve više razumijevanja za to. Naslovnice trebaju pripadati igračima, a ne huliganima Izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović, prenosi HNS.

Sudionici Konferencije, kako je rečeno, u narednom će razdoblju pojačati napore u ojačavanju integriranog pristupa sigurnosti u cilju zaštite navijača, uz isključenje huligana s utakmica. Zbog toga se pozivaju predstavnici organiziranih navijačkih skupina na otvoreni dijalog, u cilju eliminiranja zapreka koje otežavaju afirmaciju pozitivnih navijačkih ponašanja. 

Na kraju, naglašena je vrlo važna uloga medija, urednika i novinara u jačanju svijesti o štetnim posljedicama korištenja pirotehnike i drugih zakonom sankcioniranih ponašanja, koja su često nekritički prikazana, a ponekad i glorificirana. Zbog toga se nameće potreba edukacije predstavnika medija o ovim temama.

Naši partneri pišu
Message