Obavijesti

Sport

Komentari 30

Vrbanović: Zakon je sramotan, ali mi ćemo ga se pridržavati...

Vrbanović: Zakon je sramotan, ali mi ćemo ga se pridržavati...
1

Jasno nam je zašto je Ured za šport baš sad poslao dopis, stižu lokalni izbori. Jasno nam je i da oni Zakon o sportu tumače drugačije i mi ćemo se toga držati, rekao je izvršni direktor HNS-a Vrbanović

VIDEO

U zagrebačkom hotelu Westin završila je redovna Skupština Hrvatskog nogometnog saveza koju su zajednički vodili Davor Šuker i Damir Vrbanović.

Kao što je to nedavno najavio i Ante Kulušić, na skupštini ni ovoga puta nije bilo drame, a sve odluke donesene su jednoglasno. Šuker i Vrbanović obavijestili su javnost kako je HNS prošlu godinu završio u plusu od 6,4 milijuna kuna. Prihodi su iznosili 202 milijuna kuna, a rashodi 195,6 milijuna kuna.

Na sjednici se ovoga puta pojavilo 44 od 49 članova, a izostali su predstavnici Splitsko-dalmatinske županije čiji prijedlog da se na dnevni red uvrsti rasprava o razrješenju Alojzija Šuprahe kao člana IO-a nije prošao ni na razmatranje.

No zato su skupštinari izabrali novog dopredsjednika saveza. Jednoglasno, naravno. Umjesto Damira Miškovića, novi dopredsjednik je Marijan Kustić. No Mišković ne odlazi u potpunosti iz savez. Iako više neće biti dopredsjednik, ostaje član Izvršnog odbora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vrbanović: Dobili smo dopis, radit ćemo prema Zakonu

Uoči sjednice iz Središnjeg državnog ureda za šport HNS je dobiodopis u kojem stoji kako se moraju pridržavati Zakona o sportu

- Stigao nam je dokument u kojem se njihovo mišljenje reflektira na dva članka dopune Zakona o sportu. Sad smo dobili spoznaje kako taj ured tumači propise drugačije nego što smo ih mi u dobroj vjeri tumačili i obrazlagali argumentima. Taj dokument smo ozbiljno promotrili, pokrenut ćemo procedure i raditi kao što to nalaže Zakon o sportu - rekao je Damir Vrbanović.

- Mi i dalje sporimo taj članak, to je sad pravna materija. U osnovnom tekstu uočili smo nepravilnosti i neke neprovodivosti tog zakona. To zasad nema veze sa sportom. Radi se tek o tehničkoj grešci i načinu interpretracije samog članka. Ovaj zakon po nama ide na sramotu onih koji su ga donijeli, ali nije bilo niti će biti ikakve drame. U sportu se ništa bitno neće promijeniti. 

U Savezu su se iznenadili dopisom.

Pokrenuli smo ustavnu tužbu

- Iskreno, iznenadilo nas je ovo. Mi smo u kontaktima s premijerom i ljudima iz Ureda za sport čuli smo da se priprema novi Zakon o sportu. Objeručke smo to prihvatili i tvrdimo da je to najbolji način za sve da se napravi novi zakon. Ovo nije drama, ali mislimo da bi trebalo bolje i kvalitetnije riješiti čitav niz pitanja u sportu. Amaterski klubovi predstavljaju 99.3 posto županijskih saveza dok na profesionalne klubove odlazi samo 0,7 posto, stoga mislimo da više treba voditi računa o amaterskom sportu - kaže Vrbanović i dodaje:

- Veseli nas što se ponovno formira Nacionalno vijeće za sport. Svima nam treba što hitnija strategija za sport, ne samo za nogomet. Mi smo zajedno s još tri sportska saveza podnijeli ustavnu tužbu i poručili da se ne slažemo s ovim odlukama, krećemo u pravnu proceduru. No za vrijeme tog procesa mi moramo primijenjivati mišljenje Ureda za sport. Ustavna tužba ne odgađa te odluke.

'Ostavka? Pa kod nas se odmah zna da je netko kriv'

Kako HNS gleda na to tumačenje?

- Već smo rekli da se ne slažemo s tumačenjem te odluke. Postoji čitav niz Zakon akoji u primjeni imaju poteškoća. alio oni su se s dopunama mijenjali. Respektiramo mišljenje i radit ćemo prema njiovim napucima. No sve je jasno. Znamo zašto je sada Ured dao svoje mišljenje. Stižu lokalni izbori. 

Razmišlja li o ostavci jer ga USKOK istražuje.

- Moram biti koncentriran kako ne bi ispao da marginaliziram to pitanje. U Hrvatskoj tijekom svakog postupka unaprijed postoji presumpcija, odmah se zna da je netko kriv. Ali sportski postupci su specifični, tu ima puno maglovitih poslovanja, rijetko to mogu razumjeti ljudi izvan sporta. Ovaj postupak je jedino mjesto gdje se mogu braniti pred sudom. Puno dokumentacije ide nama u prilog. Zašto bih dao ostavku? Ako se dokaže, znat ću se adekvatno ponašati.

Šuker: Možda budem jedini kandidat

Davora Šukera pitali su razmišlja li o odlasku.

- Najvažnije da pobijedimo Ukrajinu i uzmemo tri boda. Postoje skupštinari koji su najzdravije tkivo društva. Hoću li se ponovo kandidirati za predsjednika HNS-a? Odite u male, amaterske klubove i nađite nekoga tko mi neće dati podršku. Vjerujem da će biti protukandidata, a tko zna, možda budem i jedini kandidat - rekao je Šuker.

Naš Hajduk: Ovo je prvi korak na putu do ozdravljenja

Udruga 'Naš Hajduk' pozdravlja potez Središnjeg državnog ureda za šport, kojim se nalaže nogometnim uzurpatorima da poštuju Zakon o sportu.

To je tek prvi  korak na putu ozdravljenja domaćeg nogometa te se nadamo što bržem provođenju Zakona i na terenu. Izražavamo i nadu kako će cjelokupne promjene unutar nogometne hijerarhije uslijediti što prije.

Svi bitni faktori svoju će vjerodostojnost pokazati samo žurnim i konkretnim promjenama. Vremena jesve manje, nogomet u Hrvatskoj ne može čekati još mjesece da se nešto sredi.

U isto vrijeme, pozivamo sve kojima je cilj pošten, zakonit i transparentan sport u Hrvatskoj da se čimviše uključe u ovaj proces sređivanja situacije.

Udruga 'Naš Hajduk', kao i dosad, borit će se i dalje za poštene i zakonite odnose u nogometu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'
ANALIZA TOMISLAVA IVKOVIĆA:

'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'

Kad je zdrav, Pjaca može biti prevaga. Dio utakmice bio je i druga špica, jako je opasan, surađuje sa suigračima, ima udarac, sve, tvrdi nekadašnji golman i trener