Obavijesti

Sport

Komentari 0

Tenisaču i jedriličarki nagrada Dražena Petrovića, HOO dao počasnu nagradu Damiru Škari

Tenisaču i jedriličarki nagrada Dražena Petrovića, HOO dao počasnu nagradu Damiru Škari
4

Po broju stanovnika i drugim parametrima Hrvatska je na Igrama uvijek među dvadesetak najboljih država u svijetu. Željeli smo ovu svečanost povezati i s Nagradom Dražen Petrović - kazao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša

VIDEO

Na svečanosti u zagrebačkom hotelu Sheraton Hrvatski olimpijski odbor (HOO) obilježio je 30. obljetnicu utemeljenja nacionalne olimpijske udruge. Bio je to jedinstven spoj prošlosti i budućnosti hrvatskog sporta.

- Bila nam je ideja podijeliti ovu svečanost s ljudima koji su činili jezgru osnivača HOO-a te sa svima vama s kojima smo surađivali u ovih 30 godina. Više od 500 sportašica i sportaša nastupilo je kroz to razdoblje na 16 ljetnih i zimskih Olimpijskih igara, a osvojili su i 52 odličja. Po broju stanovnika i drugim parametrima Hrvatska je na Igrama uvijek među dvadesetak najboljih država u svijetu. Željeli smo ovu svečanost povezati i s Nagradom Dražen Petrović jer to je ujedno i pogled u budućnost hrvatskog sporta - kazao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša koji se kao domaćin obratio nazočnim predstavnicima nacionalnih sportskih saveza, županijskih sportskih zajednica i drugih sportskih udruga.

U evociranju na dane osnivanja HOO-a sugovornici su bili prvi predsjednik i prvi glavni tajnik - Antun Vrdoljak i Slavko Podgorelec.

- Rat je bio najveći izazov i trebali smo nešto učiniti jer su nam djeca ginula na ratištima. Imali smo sreću i što smo imali velikog prijatelja u Juanu Antoniju Samaranchu... Slavko Podgorelec i ja smo okupili skupinu istomišljenika i krenuli u osnivanje Hrvatskog olimpijskog odbora, a pritom smo bili i ismijavani", kazao je Vrdoljak, izdvojivši kao najupečatljiviju uspomenu iz 30 godina članstva HOO-a u međunrodnoj olimpijskoj obitelji - suze nakon osvojene srebrne medalje protiv američkog Dream Teama u Barceloni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Počasne plakete HOO-a dobili su predstavnici 29 sportskih saveza i tri sportske udruge koje su sudjelovale u njegovu osnivanju: Antun Vrdoljak (tada kao predstavnik atletike), Marinko Šišak (badminton), Osvaldo Vavra (bejzbol), Vladimir Juriša (biciklizam), Damir Škaro (boks), Vlatko Škiljo (judo), Mirko Novosel (košarka), Bogomir Jambrošić  (mačevanje), Mladen Vedriš (nogomet), Boris Volčanšek (plivanje), Ivan Hegedus (hokej na ledu), Sanda Dubravčić Šimunjak (klizanje i koturaljkanje), Marijan Flander (rukomet), Josip Kecerin (skijanje), Ivo-Goran Munivrana (stolni tenis), Nenad Slukić (streličarstvo), Tomislav Šepec (streljaštvo), Stanislav Bick (tenis), Zlatko Celent (veslanje), Marko Pećina (Sekcija za sportsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora) i Zlatko Šimenc (Fakultet za fizičku kulturu, današnji Kineziološki fakultet). Isto HOO-ovo priznanje posthumno su dobili: Ivan Čaklec (gimnastika), Marijan Malović (hrvanje), Ivo Zlatar (hokej na travi), Dubravko Mataković (kajak i kanu), Zdravko Marušić (konjički sport), Bojan Stranić (odbojka), Ivan Helman (dizanje utega), Stjepan Križić (skokovi u vodu), Danimir Matošić (jedrenje) , Zdravko Hebel (vaterpolo), Drago Marović (Hrvatsko društvo sportskih novinara).

Uz njih, počasnu plaketu HOO-a dobili su i predstavnici radne skupine za osnivanje HOO-a 1991. godine - Ivan Kern kao njezin predsjednik i Vladimir Findak kao član.

Također, uručene su Nagrade Dražen Petrović za 2021. godinu najuspješnijim hrvatskim mladim sportašicama i sportašima (do 20 godina) te najvećim nadama hrvatskog sporta (do 16 godina).

POGLEDAJTE I LIVE PRIJENOS DUGOOČEKIVANE BORBE VASO vs. CROATA: 

Najbolja mlada sportašica, džudašica Lara Cvjetko, nije nazočila svečanosti pa je umjesto nje nagradu primio trener Marko Cetinić:

- Lara je danas osvojila drugo mjesto na EP-u u Češkoj i zahvaljuje na ovoj nagradi. Vjerujem da će joj biti zalog i za olimpijsko odličje.

Najuspješniji mladi sportaš također dolazi iz borilačkog sporta -tekvondoaš Josip Teskera koji je vrlo rezolutno pojasnio što mu znači ovo priznanje: "Dražen Petrović je bio veliki sportaš i iznimno sam sretan zbog ove nagrade, bit će mi veliki poticaj za nastavak karijere."

Najuspješnija ženska ekipa mlađih dobnih kategorija je juniorska kuglačka reprezentacija do 18 godina u sastavu: Magdalena Škreblin, Sara Pejak, Anamarija Grdić, Amela Nicol Imširović i Paula Polanščak. Laureati u kategoriji najuspješnije muške ekipe mlađih dobnih kategorija su članovi kadetske rukometne reprezentacije do 19 godina: Dominik Kuzmanović, Ivan Barbić, Matija Car, Adam Šalić, Fabijan Grubišić, Marin Lisac, David Jurišić, Patrik Hršak, Matej Mandić, Marin Božičević, Jakov Dujić, Matej Komljenović, Mario Zakić, Jakov Neralić, Zlatko Raužan, Mislav Obradović, Toma Lučin, Roka Malin, Tin Tompić.

U kategoriji Najuspješniji sportski par, štafeta ili posada mlađih dobnih kategorija nije bilo nimalo dvojbi. Dobitnici nagrade, uz činjenicu da su bili i jedini kandidati, su Natali Banko i Matej Vukoić, mješoviti par iz streljaštva.

Najveća nada hrvatskog sporta za 2021. godinu dolazi iz jedrenja. To je Tea Peteh koja je poručila da je počašćena izborom za dobitnicu nagrade koja nosi Draženovo ime.

Isto priznanje u muškoj konkurenciji pripalo je mladom tenisaču Duji Markovini koji je nije nazočio uručenju, ali je posredstvom Hrvatskog teniskog saveza poslao svoje dojmove o Nagradi.

- Izuzetno sam počašćen, ponosan i sretan što sam odabran za dobitnika Nagrade Dražen Petrović za 2021. godinu. Veliko hvala HOO-u, kao i članovima komisije koji su me odabrali - stoji u poruci Duje Markovine koji je zahvalio i obitelji, prijateljima, klubu te svojoj osnovnoj školi na velikom razumijevanju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu