Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

HOO pisao Andreju Plenkoviću: Povećajte nagrade sportašima!

'Vrhunska sportska postignuća hrvatskih sportaša, a naročito osvojene olimpijske medalje kao i medalje na svjetskim i europskim prvenstvima od velike su vrijednosti i značaja za Republiku Hrvatsku'

17th FINA World Aquatics Championships
Foto: LASZLO BALOGH
9 komentara

Hrvatski sportaši primaju manje novčane nagrade za osvojene medalja od kolega iz drugih zemalja. Napravili smo usporedbu sa zemljama sličnog BDP-a po stanovniku i zaključili da su državne nagrade za naše sportaše nepravedno niske, stoji u pismu Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću te državnoj tajnici za sport Janici Kostelić.

HOO je Plenkoviću i Kostelić uputio inicijativu za povećanje novčanih nagrada za vrhunska sportska postignuća hrvatskih sportaša osvajača medalja na olimpijskim igrama, kao i svjetskim i europskim prvenstvima, odnosno prijedlog za izmjenu Uredbe o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća.

- Vrhunska sportska postignuća hrvatskih sportaša, a naročito osvojene olimpijske medalje kao i medalje na svjetskim i europskim prvenstvima od velike su vrijednosti i značaja za Republiku Hrvatsku, njen poticajan razvoj i promociju u svijetu - stoji u dopisu HOO-a koji je dopunio i ponovio svoj prijedlog iz kolovoza 2016. godine nakon Olimpijskih igara u Riju.

Važećom Uredbom o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća (NN 111/12 i 134/12), državna novčana nagrada za osvajače zlatne medalje na svjetskom prvenstvu u ekipnom sportu koje se održava svake dvije godine, kao što je to FINA Svjetsko prvenstvo 2017. u Budimpešti, na kojem su hrvatski vaterpolisti ostvarili fantastičan uspjeh, iznosi 45.000 kn za svakog člana ekipe. U razdoblju prije važenja navedene Uredbe visina novčane naknade za zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu iznosila je 100.000 kn za svakog člana ekipe, a što je Uredbom iz 2010. godine značajno smanjeno.

- Predlažemo povećanje iznosa državnih novčanih nagrada izmjenom važeće Uredbe, bar u visini naknada za osvajače olimpijskih medalja utvrđenih Uredbom (NN 40/07) koja je bila na snazi do kraja 2009. godine - piše u zahtjevu koji potpisuju čelnici HOO-a, predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop.

Naši partneri pišu
Message