Obavijesti

Sport

Komentari 10

Hrvatica na Kraljici: Na Sljeme stižem s prstenom prvaka!

Hrvatica na Kraljici: Na Sljeme stižem s prstenom prvaka!

Zabave su u studentskom domu u SAD-u baš kao na filmovima, bolje je da mi dečko ne bude skijaš, kaže Andrea Komšić, Zagrepčanka rođena u BiH, koja skija za splitski klub i studira u SAD-u

VIDEO

Dala sam ulaznice članovima uže obitelji i prijateljima koji mi dolaze iz rodnog Kreševa. Joj, tako se radujem što će me prijatelji iz djetinjstva imati priliku gledati i navijati za mene. Inače se vidimo samo ljeti, a nitko osim jednoga s kojim sam zajedno počela skijati nije me gledao kako skijam - rekla je Andrea Komšić (22), jedina hrvatska predstavnica na ženskoj utrci Snježna kraljica na Sljemenu, 5. siječnja.

Kreševo je grad u središnjoj BiH, odakle se Andrea preselila u Zagreb 2006., kada joj je bilo deset godina. Zagrepčanka, rođena u BiH, skija za splitski klub Nordis i studira u Americi! To je djevojka koja će u subotu izazvati najviše decibela na Sljemenu.

- Vrijeme je na Sljemenu super, na Novu godinu sam prvi put trenirala gore, no vozila sam ovdje i prije Semmeringa. Staza je dobra, svaka čast ljudima koji su je pripremili, a poseban je osjećaj voziti pred domaćom publikom. Jedini sam se put natjecala na Snježnoj kraljici 2013. godine, bila sam jako mlada i bila mi je čast, nisam imala nikakva očekivanja. Sad imam dobar osjećaj, samo da uđem u top 30, pa u drugoj vožnji odvozim kako znam i bit će dobro. U dobroj sam formi...

Andrea vozi i Svjetski kup i sjevernoameričke utrke, a bila je i na ZOI u Pyongchangu. Pa joj pitanje koji joj je najbolji uspjeh u karijeri nije baš bilo lako...

Sochi 2014 - Alpine Skiing

- Možda 18. mjesto u kombinaciji na Svjetskom prvenstvu u Beaver Creeku. Ili treće mjesto ove godine u NorAm utrci, pa i ovo 34. mjesto iz Semmeringa.

Ništa nije osvojila? Pogrešno! Ima titulu kojom se rijetki skijaši mogu pohvaliti: sveučilišna je prvakinja Amerike. Novca tu nema, u američkom su sveučilišnom sportu zabranjene nagrade, ali ceremonija i počast je nezaboravna.

- Na trećoj sam godini Studija međunarodnih odnosa i marketinga na Sveučilištu u Denveru. Za taj sam se koledž odlučila jer ima najbolji skijaški tim i idealne uvjete. Prošle smo godine osvojili to NCAA prvenstvo, dobili smo prsten sa svojim imenom, onako u kutijici koju kad otvorite, upali se svjetlo, na ceremoniju dođe obitelj... nezaboravno.

Fakultetske i sportske obveze putujući diljem svijeta na utrke nije lako uskladiti, ali...

- U jesen i proljeće se može, u zimskom kvartalu je nešto teže organizirati se, ali tu onda uzmem minimum predmeta, recimo tri, od čega se jedan ili dva mogu pratiti on-line. Drugačije ne bi bilo izvedivo. A učim nikad ili par dana prije ispita. Na tom su sveučilištu (bili) Sebastijan Brigović i Sofija Novoselić, a nisam ni razmatrala ništa izvan Amerike jer samo američki model omogućuje paraleno vrhunsku sportsku karijeru i studij. U Europi je to možda i nemoguće.

Studentski život podrazumijeva i domove, zabave...

- Haha, da, prve sam godine stanovala u domu i to je iskustvo koje treba proći. Cimerica mi je bila australska košarkašica, zabave su baš kao u filmovima, ali prve godine sve to vidiš - htio ili ne htio - a potom se uozbiljiš, nakon prve godine fokus je samo na studiju.

Sad živi sa skijašicama iz Kanade i Finske, najbolje su joj prijateljice, a dečko?

- Nemam ga, niti ga sada tražim. Ima vremena... I po mogućnosti, bilo bi dobro da ne bude skijaš...

Život u Denveru može biti jako nepredvidiv.

- Moguće je da se jedan dan sunčate na terasi na 22 stupnja Celzijeva, a idući dan zapada snijeg... i to u svibnju!

Od hrvatskih skijašica u najboljim je odnosima sa Sofijom Novoselić i Leonom Popović, dok Janicu Kostelić rijetko viđa.

- Bila sam jako mlada kad je ona prestala skijati, teško je do nje doći, Ivicu viđam češće, dok putuje s dečkima. Lijepo ga je vidjeti, sad sam srela cijelu obitelj na Sljemenu, i sinčić mu je na skijama, baš djeluju sretni.

Skijaški je svijet nažalost pun ozljeda i iz te statistike ne iskače ni Andrea.

- Još 2011. pala sam na treningu na Möltalleru, kotrljala sam se, skije se nisu otkačile i pretrpjela sam višestruke ozljede: pukla su mi četiri ligamenta, oba meniska, mišić i kost! Tako da sam neko vrijeme bila invalid. Srećom, više nemam nikakvih posljedica.

Što će hrabra Andrea potvrditi i u subotu, kao jedina hrvatska predstavnica na Snježnoj kraljici...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
VIDEO Ovo ima samo kod nas: Jednog od najboljih relijaša 'žicao' cigaretu nakon utrke?!
MORATE POGLEDATI

VIDEO Ovo ima samo kod nas: Jednog od najboljih relijaša 'žicao' cigaretu nakon utrke?!

Cijeli događaj je prošao bez incidenata, a novi predsjednik HAKS-a rekao je kako ćemo WRC u Hrvatskoj gledati i iduće tri godine. Odlična je to vijest za navijače