Obavijesti

Sport

Komentari 5

Hrvatska na Eurobasketu: Od bronci do ponora te povratka...

Hrvatska na Eurobasketu: Od bronci do ponora te povratka...
1

U devet prethodnih Eurobasketa Hrvatska je imala tri različite etape. Od slavne brončane generacije pala je u prosječnost, ali zadnjih nekoliko godina se vraćaju

VIDEO

Hrvatska košarkaška reprezentacija od osamostaljenja i priznanja FIBA-e nastupila je na svih devet Europskih prvenstava od 1993. naovamo.

Povijest Hrvatske na EP-u može se podijeliti na tri etape.

U kratkoj 20-godišnjoj povijesti Hrvatska je osvojila dvije bronce 1993. i 1995. nošena fantastičnom generacijom iz Barcelone, no nažalost bez pomoći tragično preminulog Dražena Petrovića. Hrvatska je početkom 90-ih bila prava košarkaška sila na čelu s Kukočem, Rađom, Vrankovićem, Tabakom, Cvjetičaninom, Arapovićem i drugima. Samo ih je korak dijelio do besmrtnosti jer su i u Münchenu i Ateni uz osam pobjeda doživjeli samo jedan poraz - u polufinalu. Velesile Rusija i Litva bile su prejak zalogaj, a Hrvatska se domogla do bronce preko 'mušterija' Grčke koju su svladali u oba navrata.

Mnogi će reći da je Draženovom smrću umrla i hrvatska košarkaška što se s godinama pokazalo kao obistinjenim proročanstvom. Nitko nije mogao slutiti da će bronca iz '95. biti posljednja medalja na velikim natjecanjima. Sljedećih četiri Eurobasketa Hrvatska je lutala bez ikakve ideje, postala 'kanta za napucavanje'  zauzevši triput 11. mjesto. Tek se 2001. pojavila zraka sunca u Turskoj sa Sesarom, Mulaomerovićem, Vujčićem, Giričekom i Prkačinom kad su tijesno s košem razlike izgubili od domaćina u četvrtfinalu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prije deset godina košarkaši su nagovijestili uspon i povratak u košarkašku elitu koji se počeo događati 2005. u Srbiji i Crnoj Gori. Ta reprezentacija bila je zrela za medalju, no tog 23. rujna pred TV-kamerama odvijala se jedna od najvećih pljački u povijesti košarke. Talijansko-poljsko-litvanski trojac odlučio je da Španjolska mora pod svaku cijenu ući u polufinale te je besramnim sudačkim krađama oduzela Hrvatskoj borbu za medalje.

Hrvatska kao da se nikad od tog nije oporavila, a stvorio se kompleks gubljenja već dobivenih utakmica. Dvije kasnije kobni su bili Litvanci u završnici, a na posljednjem Eurobasketu u Poljskoj hrvatski košarkaši u svojem su stilu izgubili od Slovenaca.

Nakon tri tragična uzastopna posrtanja Jokini izabranici pokušat će s mladim sastavom napraviti iskorak i pokazati da je vrijeme za pravi povratak u košarkaški vrh i osvajanje odličja nakon dugih 16 godina.

Hrvatska na Euru

1993. Njemačka- bronca

1995. Grčka - bronca

1997. Španjolska - 11. mjesto

1999. Francuska - 11. mjesto

2001. Turska - 7. mjesto

2003. Švedska - 11. mjesto

2005. Srbija i Crna Gora - 7. mjesto

2007. Španjolska - 6. mjesto

2009. Poljska - 6. mjesto

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu