Obavijesti

Sport

Komentari 9

Hrvatska okrenula Poljsku na startu pretkvalifikacija za EP

Hrvatska okrenula Poljsku na startu pretkvalifikacija za EP
5

Bogdanović, Šarić, Hezonja, Zubac i društvo gubili su 11 razlike u prvom poluvremenu. 'I mogli smo biti sretni s tim. Rekao sam im u svlačionici da moraju biti hrabriji ili ćemo izgubiti', rekao je Mulaomerović

VIDEO

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija teško izborenom pobjedom 72-69 (11-15, 10-16, 28-16, 23-22) na gostovanju u Poljskoj započela je drugi krug kvalifikacija za EuroBasket 2025., iako je domaća reprezentacija na poluvremenu imala deset koševa prednosti.

Najbolji igrač Hrvatske u Wroclawu bio je Ivica Zubac sa 19 koševa, 10 skokova i dvije blokade. Bojan Bogdanović je ubacio 16 poena uz osam skokova, a Hezonja je ubacio 10 koševa, od toga šest u posljednje dvije minute.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatski navijači u Ljubljani

Pokretanje videa...

Hrvatski navijači u Ljubljani 00:50

Dario Šarić je imao devet koševa te po šest skokova i asistencija, a devet poena je ubacio i Kruno Simon. Hrvatski Amerikanac Jaleen Smith je u službenom debiju bio šuterski neraspoložen (1/8 iz igre, za tricu 1/7), ali je imao osam skokova i četiri asistencije.

Kod Poljaka su najbolji bili Mateusz Ponitka sa 26 koševa, šest skokova i šest asistencija te A. J. Slaughter sa 16 poena.

Sljedeću kvalifikacijsku utakmicu, a posljednju uoči odlaska na Europsko prvenstvo, hrvatski košarkaši će odigrati protiv Švicarske u Crikvenici u nedjelju, 28. kolovoza, s početkom u 20 sati.

Izbornik Damir Mulaomerović rekao je:

- Bila je to jako teška utakmica. Vidjelo se od samog početka da smo nervozni i u šutu i u načinu igre… Iskreno, kako smo izgledali, bili smo zadovoljni s 10 poena zaostatka na poluvremenu. U svlačionici sam rekao igračima da moramo biti hrabriji jer ćemo u suprotnom izgubiti utakmicu. Reakcija je bila odlična. Probudio se Bogdanović, zaigrao kapetanski, Smith je bio odličan u obrani, Zubac pod košem, priključio se Simon... Napadali smo tamo gdje treba, a uz to su nam s klupe kreaciju donijeli Šarić i Hezonja čije su dvije trice na kraju bile jako važne. Možemo biti zadovoljni pobjedom protiv dobre Poljske koju vodi odličan trener Igor Miličić. Za nas je ovo sigurno poticaj za ono što nas čeka u nedjelju u Opatiji protiv Švicarske. Ovo je poguranac i za dobru atmosferu u svlačionici pred možda i najjači EuroBasket do sada.

Jaleen Smith je dodao:

- U prvom poluvremenu nismo napravili ništa. U drugom smo bili agresivniji, posebno na samom početku treće četvrtine kada smo preuzeli kontrolu nad utakmicom. U zadnjoj smo počeli pogađati važne šuteve, prvo Simon pa Hezonja i Bogdanović, koji je u prvom poluvremenu bio bez koša, a do kraja ih postigao 16. Odličan je bio i Zubac. Kako smo igrali u drugom poluvremenu  možemo igrati cijelu utakmicu. Imamo tu kvalitetu i tako trebamo nastaviti.

Hrvatska reprezentacija je u prvi krug kvalifikacija za EuroBasket na gostovanju u Poljskoj krenula igrajući "na refule", a na isti način je igrala i domaća reprezentacija koju vodi hrvatski trener Igor Miličić. Poljaci su poveli sa 5-0 nakon minute igre, Hrvati došli na koš zaostatka (6-7) u četvrtoj minuti, da bi serijom 8-0 domaća reprezentacija povela sa 15-6 u 7. minuti.

Tricom Lovre Gnjidića, prvom pogođenom nakon sedam promašenih u prvoj četvrtini, Hrvatska je došla ponovno na samo poena zaostatka (15-14) u prvoj minuti drugog dijela utakmice.

U natjecanju "toplo-hladno" došao je red na novi poljski niz koji su činile dvije pogođene trice za 21-14. Koševima Ivice Zubca i Marija Hezonje Hrvatska je došla do 21-18, da bi uslijedilo novo sušno razdoblje u igri Mulaomerovićevih izabranika u kojem su poljski košarkaši serijom 8-0 u 17. minuti došli do prve dvoznamenkaste prednosti na utakmici (29-18). Poljska je na poluvrijeme otišla sa +10 (31-21).

Štogod da je hrvatski izbornik rekao svojim košarkašima u svlačionici, dalo je rezultata u trećoj četvrtini. Za nešto više od dvije minute igre, uz sedam koševa Bojana Bogdanovića, Hrvatska je stigla na samo dva poena zaostatka (29-31) i još je Hezonja, nakon što je 'ukrao' loptu, promašio polaganje za izjednačenje.

Poljska je ponovno zaigrala bolje u središnjici treće dionice i u 26. minuti opet otišla na prednost od osam koševa (42-34). Posljednje tri minute treće četvrtine Poljaci su dočekali sa +6 (44-38). No, 70 sekundi poslije Hrvatska je došla do prvog vodstva na utakmici, kad je Bojan Bogdanović pogodio tricu za 45-44. Uslijedilo je zakucavanje Ivice Zubca za 47-44. Na tricu poljskog Amerikanva A. J. Slaughtera za 47-47, Kruno Simon je u posljednjem napadu odgovorio polaganjem za minimalnu prednost Hrvatske (49-47) uoči posljednje četvrtine.

Hrvatska reprezentacija je u trećoj četvrtini ubacila 28 koševa, sedam više nego što joj je to uspjelo u cijelom prvom poluvremenu.

Hrvatski košarkaši su minimalnu prednost (53-51) držali do 6:36 minuta prije kraja, da bi tricama Zyskowskog i Ponitke domaća reprezentacija u jednoj minuti povela sa 57-53. Tom preokretu su prethodile i četiri promašena šuta hrvatskih reprezentativaca. Ipak, koševima Simona i Šarića Hrvatska dolazi do novog izjednačenja (57-57).

Poljaci su na 2:42 minute do kraja došli na +3 (62-59), ali je tada proradio vanjski šut Hrvata. Do tog trenutka hrvatski košarkaši su pogodili samo četiri trice iz 27 pokušaja, da bi tricom Simona i dvije Marija Hezonje koji je do tada za tricu gađao 0/5, 84 sekunde prije kraja Hrvatska došla do +4 (68-64) i svoje najveće prednosti na utakmici.

Ponitka je pogođenom tricom vratio potpunu neizvjesnost za završnih 75 sekundi, a Poljaci su nakon izgubljene lopte Simona imali i napad za vodstvo. No, Ponitka je promašio, a Zubac bio fauliran u skoku. Hrvatska je pobjedu zapečatila s crte za slobodna bacanja, jer je Zubac pogodio oba, a 12 sekundi prije kraja to je učinio i Jaleen Smith za vodstvo 72-67. Ponitka je položio za 72-69, ali su u posljednjih sedam sekundi hrvatski košarkaši uspjeli sačuvati loptu.

Uz Hrvatsku i Poljsku, u skupini E drugog kruga kvalifikacija za EuroBasket 2025. sudjeluju još Švicarska i Austrija, a samo će pobjednik skupine izboriti pravo nastupa u završnom kvalifikacijskom krugu.

Nakon nedjeljnog dvoboja u Crikvenici protiv Švicaraca, hrvatski košarkaši će sljedeće utakmice u kvalifikacijama odigrati u studenome ove godine, kad će gostovati u Austriji (10.11.) te ugostiti Poljake (13.11.). Posljednja dva kola na rasporedu su u veljači 2023., kad će Hrvatska gostovati u Švicarskoj (23.2.) i biti domaćin reprezentaciji Austrije (26.2.).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'
NEPOTREBNA SCENA

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika
Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše