Obavijesti

Sport

Komentari 6

Hrvatska otvara protiv Grčke, a debitirat će vatepolski VAR

Hrvatska otvara protiv Grčke, a debitirat će vatepolski VAR
3

Ako u prvom nastupu svladamo Grčku, suparnik u borbi za finale bit će nam bolji iz ogleda Španjolske i Srbije. Hrvatska brani titulu osvojenu lani u Rijeci, a novost je uvođenje VMS-a, nešto kao VAR u nogometu

VIDEO

Hrvatska, Crna Gora, Grčka, Italija, Mađarska, Rusija, Srbija i Španjolska od 5. do 7. travnja za zagrebačkom bazenu Mladosti bore se za titulu pobjednika Europa kupa, natjecanja koje je Hrvatska osvojila prošle godine u Rijeci.

Na Mladosti će prvi put vaterpolski suci koristiti VMS (Video Monitoring System), nešto kao VAR u nogometu, a preko njega će na ponovljenoj snimci moći utvrditi je li lopta prešla gol liniju i je počinjen grub prekršaj koji se sankcionira isključenjem.

Hrvatska prvu utakmicu igra protiv Grčke u petak 5. travnja u 20.15 sati. 

- Ključno je dobiti Grke jer ako to ne uspijemo, morat ćemo se zadovoljiti borbom za poredak od petog do osmog mjesta te tako izgubiti i mogućnost plasmana na završni turnir Svjetske lige - govori  izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak.

Vraćam se Zagrebe tebi

Grčka je iza ugla, a problemi su već dohvatili Tucakovu momčad.

- Naš prvi golman Marko Bijač imao je posljednjih dana temperaturu, ali će se i on i Loren Fatović, koji je zadobio povredu oka na posljednjem sparing treningu s reprezentacijom Crne Gore, sigurno naći na popisu 13 igrača koji će biti u u zapisniku utakmice protiv Grčke, a koja će dvojica ispasti dozvolite da to prvo priopćim reprezentativcima - rekao je Tucak. 

Grčke reprezentativce dobro poznaje kapetan Hrvatske Andro Bušlje koji posljednijih godina igra za aktualnog prvaka Europe, grčki Olympiacos. 

- Najveća prednost Grka je njihova uigranost jer većinu reprezentacije sačinjavaju moji suigrači iz Olympiacosa, ali ukoliko mi ozbiljno uđemo u utakmicu  mislim da možemo pobijediti jer smo objektivno kvalitetnija reprezentacija - kaže Bušlje koji smatra da nova pravila koja će se po prvi put primijeniti na turniru u Zagrebu ne bi trebala biti presudna.

Zagreb: Predstavljena monografija "Zlatno desetljeće hrvatskog vaterpola"

Izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić zadovoljan je što je Zagreb domaćin osam ponajboljih europskih, a to znači i svjetskih vaterpolskih reprezentacija.

- Posljednji put smo bili domaćini velikog vaterpolskog događaja u Zagrebu 2010. godine kada smo osvojili titulu prvaka Europe, a uvjeren sam da uz podršku navijača po drugi put možemo osvojiti i naslov pobjednika Europa kupa - rekao je Bukić koji te najavio da će se u okviru Europa kupa u nedjelju u podne održati i ždrijeb za Svjetsko prvenstvo koje se iduće godine igra u Južnoj Koreji.

Premijera novih pravila

  • drugi napad nakon isključenja i kornera neće više trajati 30 nego 20 sekundi, a izvođač kornera više ne mora dodavati loptu suigraču, nego može krenuti u akciju ili tući na gol
  • odsad će se izvan šest metara iz slobodnog udarca moći izravno tući na gol, izmjene će s moći obaviti na bilo kojem dijelu terena
  • svaki prekršaj s leđa unutar šest metara nad igračem koji ima loptu te pokušava pucati sankcionirat će se petercem
  • golman smije krenuti u napad, preplivati u drugi dio bazena i zabiti gol
  • suci će biti opremljeni audio-tehnologijom (slušalice i mikrofoni), uvodi se VMS (Video Monitoring System - za utvrđivanje je li lopta prešla gol liniju i je li počinjen grub prekršaj koji se sankcionira isključenjem)

- Ovo je prijelazno razdoblje i mi sigurno idemo u primjenu novih pravila ali smo mi u europskom udruženju odlučili da sva natjecanja koja smo započeli po starim pravilima po njima i završimo, a da nova pravila primjenjujemo od početka budućih natjecanja", kazao je Lonzi koji je uvjeren da će nova pravila u mnogome pridonijeti dinamičnosti vaterpola.

Raspored Europa kupa

Zagreb: Pripremna prijateljska vaterpolo utakmica Hrvatska - Mađarska uoči odlaska na EP u Španjolsku

U četvrtfinalu u petak igrat će Mađarska - Crna Gora (15 sati), Španjolska - Srbija (16.45), Italija - Rusija (18.30) i Hrvatska - Grčka (20.15). Polufinala i utakmice za razigravanje poraženih na rasporedu su u subotu, a finale te utakmice za poredak u nedjelju.

Ako u prvom nastupu svladaju Grčku, suparnik izabranicima Ivice Tucaka u borbi za finale bit će bolji iz ogleda Španjolske i Srbije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju