Obavijesti

Sport

Komentari 31

Hrvatska protiv Španjolske! Klasik koji traje još od 1998...

Hrvatska protiv Španjolske! Klasik koji traje još od 1998...
1

Nakon dvije godine čekanja i našeg zadnjeg dvoboja koji je bio na SP-u u Francuskoj, ždrijeb je opet spojio ove dvije momčadi. Od tada se jako malo toga promijenilo. Glavne karike su i dalje tu...

VIDEO

Još jedan klasik u nizu! Hrvatska i Španjolska će danas u 20 i 30 u međusobnom susretu odlučivati tko će prenijeti sva četiri boda u drugi krug. Toliko je batina podijeljeno između ovih momčadi, opjevanih dvoboja koji su ušli u povijest. Prvi čin ovog vremenskog klasika odigran je 1998. godine na Europskom prvenstvu u Italiji, a rezultat je bio 18-18. Od tada su mnogi velikani poput Alberta Entrerriosa, Ikera Romera, Ivana Balića sudjelovali u mečevima i postali dio povijesti.

Men

Nakon dvije godine čekanja i našeg zadnjeg dvoboja koji je bio na SP-u u Francuskoj, ždrijeb je opet spojio ove dvije momčadi. Od tada se jako malo toga promijenilo. Glavne karike na obje strane su i dalje tu

Španjolci, aktualni europski prvaci, su silovito ušli u ovaj turnir s ciljem osvajanja medalje, a zadnji put su do naslova Svjetskog prvaka došli 2013. godine kada se igralo kod njih. Kostur momčadi već je godinama isti, postupno dolaze neki novi dečki, ali iskusni znalci poput Raula Entrerriosa i Aguinagaldea su i dalje tu. No unatoč mladima, Španjolci su najstariji na prvenstvu s prosjekom od 31 godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ubojica dječjeg lica

Tu tajni apsolutno nema, i Hrvatska i Španjolska znaju prednosti i mane jedni drugih. A ovaj prvi sigurno nije slaba karika. Eduardo Perez de Vargas je ubojica dječjeg lica na golu Španjolaca. Stručnjak za sedmerce, atraktivnog stila branjenja glavna je snaga ove momčadi nakon umirovljenja najboljeg golmana svih vremena Arpada Šterbika kojeg je dostojno zamijenio. Golman Barce je na ovome turniru na postotku od 37 posto, što ga je smjestilo na 12. mjesto po uspješnosti obrana. 

European Handball Championship: Germany vs. Spain

Kada njemu ne ide, i dalje nema panike. Tu je golman PSG-a Rodrigo Corrales koji je na uspješnosti obrana od 34 posto na ovome turniru. Ulazio je u prethodnim utakmicama kada Vargasa nije išlo i izludio protivničke igrače.

Vođa ove momčadi, čovjek koji ih je odveo do naslova Europskog prvenstva, je i dalje neuništivi Raul Entrerrios. Igrač Barcelone i u 37. godini dirigira akcije svoje momčadi, doslovno sve počinje od njega. Toliko su nam boli zadali ti Entrerriosi tijekom povijesti. Sjetimo se samo njegovog brata Alberta i SP-a 2005. u Tunisu kada su nas Španjolci razbili. Nije nam ni njegov brat Raul ostao dužan, 2016. na Euru u Poljskoj izbacio nas je iz polufinala. 

Spain - Japan

Već godinama je pozicija lijevog vanjskog rezervirana za Joana Canellasa, odakle nam prijeti velika opasnost. Odveo je Vardar do naslova Lige prvaka, a onda i Španjolce do europskog naslova. To samo dokazuje o kakvoj klasi je riječ. Ubojiti skok šut i snažna desnica njegov su glavni forte. Iako su već u godinama, Canellas i Entrerrios igraju kao mladići, u punoj snazi.

Sjećate se legendarnog Talanta Dušebajeva? E toliko nas je namučio ovaj vižljavi desni vanjski sa svojim prodorima, a nije mu ni sin drugačiji. Alex Dušebajev strah je i trepet za sve obrambene igrače, a apsolutno sve je naslijedio od svog oca. Glavna odlika mu je brzina, a najveća opasnost za protivničkog igrača je kada ostane s njim jedan na jedan. Više šansi ima pile kod mesara. Veliki plus je taj što Dušebajev s dosta Hrvata dijeli ili je dijelio svlačionicu, što će sigurno pomoći da ga zaustavimo. S njim u Kielceu igraju Cindrić i Ivić, a jednako dobro ga pozna i Karačić.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Group B - Spain v Japan

Godinama je po desnom krilu neumorno trčkarao Barcelonin kapetan Viktor Tomas. Omalenog Tomasa više nema, ali je desno krilo i dalje pozicija s koje Španjolci najviše trpaju. Krivac za to je Ferran Sole koji igra za Fenix Toulouse. Prosjek mu je šest golova po utakmici i jedan je od najboljih strijelaca prvenstva. Brzi Sole prava je napast za svaku ekipu, svaka kontra i polukontra ide na njega, kao što je i standardan u izvođenju sedmeraca. 

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Group B - Spain v Japan

Na lijevom krilu igraju Aitor Arino i Angel Fernandez. Igraju solidno, ali zna im se dogoditi da u potpunosti nestanu - kao protiv Japana kad nisu zabili gol. Arino je u četiri utakmice zabio šest golova, tri Makedoniji i tri Islandu. Dok je Fernandez u četiri utakmice postigao isti broj golova, samo što je on Makedoniji dao jedan, tri Islandu i dva Bahreinu.

Dobro ga poznaje Luka Cindrić koji bi mogao pomoći Lini Červaru jer osim Fernandeza s njim igraju i Daniel i Alex Dujshebaev, ali i neugodni pivot Aguinagalde.

Macedonia - Spain

Julen Aguinagalde dobro je poznati španjolski kružni igrač koji uglavnom igra u napadu. Svojim blokovima često otvara prostor prodornom Dujshebaev, a svojom je snagom neugodan za čuvanje. Dosta je agilan za svoju visinu i težinu, a kod šuteva rijetko griješi. Veliku će borbu voditi 'kauboji' na crti. 

Hrvatska i remijem prva, a ako izgubi, u subotu na Francuze!
Hrvatska i remijem prva, a ako izgubi, u subotu na Francuze!

S klupe ih vodi iskusni Jordi Ribera koji se 2017. godine pridružio 'furiji' nakon četiri godine na klupi Brazila.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Group B - Bahrain v Spain

Utakmica počinje u 20 sati i 30 minuta, a hrvatski rukometaši love pobjedu kojom bi u sljedeći krug prenijeli maksimalna četiri boda. No, i u slučaju remija Hrvatska je prva u skupini jer ima bolju gol razliku od Španjolaca.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

‘Švedski Kolumbo’: Prestao je igrati kako bi proputovao svijet
VELIKA AVANTURA

‘Švedski Kolumbo’: Prestao je igrati kako bi proputovao svijet

U SUBOTU IDE NA HRVATSKU Istražio sam svijet i sebe pa sam se vratio rukometu, kaže Kim Ekdal Du Rietz koji je u devet mjeseci prošao tridesetak država svih kontinenata

Kauboji složni: Dobiti Švedsku i završiti ovaj SP s osmijehom
U SUBOTU ZA PETO MJESTO

Kauboji složni: Dobiti Švedsku i završiti ovaj SP s osmijehom

Šveđane znamo, igrali smo s njima dvije prijateljske utakmice prošle godine. Dobili su nas u Splitu, sad im se želimo revanširati. Moramo pronaći snage i pobijediti za kraj, rekao je Lino Červar
Vranković: Htjeli su me, ali u svijetu manekena ima svega...
RUKOMETNI MISTER

Vranković: Htjeli su me, ali u svijetu manekena ima svega...

Jakov Vranković nije tipičan rukometaš. Shvatio je da je dobro u životu imati i plan B. Zato je i uzeo knjige u ruke i završio Kineziološki fakultet, a stigao je i do natjecanja ljepote na kojemu je pobijedio