Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Hrvatski mačevalac koji se kraj Slunja hrvao s medvjedima...

Rođeni Slunjanin Milan Neralić bio je učitelj mačevanja i časnik u austrougarskoj vojsci. Za Austriju je 1900. osvojio broncu. Najbolji je mačevalac kojeg smo imali...

24sata
Foto: 24sata
4 komentara

Bio je nizak, korpulentan, pomalo razrok. Bio je pustolov, “enfant terrible”. Otišao bi u šume kraj Slunja i hrvao se s medvjedima.

No Milan Neralić bio je i najbolji mačevalac kojeg je Hrvatska ikad imala iako je, kao časnik austrougarske vojske, olimpijsku medalju u Parizu osvojio za Austriju.

- Kako nije imao sparing-partnera, vježbao je pred ogledalom - kaže nam Željko Neralić, Milanov pranećak, koji živi u Belgiji, ali se svake godine vraća u rodnu kuću slavnog pretka.

- Opljačkali su je u ratu. Nije me briga za hladnjak i televizor, ali uzeli su i njegove fotografije, pisma... - kaže Željko.

Iako je bio dobar u svim mačevalačkim disciplinama, broncu je osvojio u sablji. Izmislio je “leteći ispad”, napad iz skoka, a poznat je i po borbi s nedodirljivim Francuzom Alphonseom Kirchhofferom, od kojeg je 1904. izgubio. Ali mu je zadao prvi pogodak, što se u to vrijeme smatralo gotovo jednako važnim kao i ishod meča.

Unatoč Neralićevoj važnosti za hrvatski sport, o njemu se ne zna puno. Njegova bronca čuva se u Olympia Sportmuseumu u Beču, a grob mu je u vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu. “Oldtimer” klub u Slunju postavio mu je spomen-ploču i vijenac na rodnu kuću, a žele otvoriti i muzej.

Naši partneri pišu
Message