Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
6 komentara

I toga ima: Hajduk za koji navijaju Bad Blue Boysi...

U Hrvatskoj ima 19 nogometnih klubova koji nose ime Hajduk. Predsjednih hercegovačkog Hajduka Ž. Ščuković želi ujediniti sve Hajduke u Hrvatskoj

24sata
Foto: 24sata
6 komentara

Ime Hajduk sinonim je za splitski nogometni klub koji je, Splićani se vole pohvaliti, igrao i pronosio slavu grada pod Marjanom na svim kontinentima. No i predsjednik županijskog ligaša Hajduka iz Hercegovca Željko Ščuković planira svoj Hajduk upisati velikim slovima na nogometnu kartu Hrvatske i Europe. Ščuković planira organizirati prijateljske utakmice Hajduka iz Hercegovca sa svim klubovima s kojima dijele isto ime.
- U Hrvatskoj po mojim saznanjima ima 19 registriranih klubova koji nose ime Hajduk, a sveukupno, uključujući i one u inozemstvu ima nas 30-ak – otkriva Ščuković, koji je, kao uostalom i većina mještana, igrača i članova uprave Hajduka iz Hercegovca – veliki navijač zagrebačkog Dinama.
Da ne bi bilo iznimke, čak je i navijačku skupinu Hajduka iz Hercegovca, popularne 'Grobljane', osnovao lokalni vođa BBB-a. 
- Bilo je sugestija i pritisaka od strane našeg najvećeg sponzora da promijenimo ime, no to nije dolazilo u obzir. Naš klub su 23. ožujka 1923. uz mještane osnovala dvojica studenata iz Šibenika i Vukovara, koji su bili veliki navijači slavnog splitskog kluba. Oni su mu i dali ime Hajduk, koje nije mijenjano od osnutka i nemamo ga namjeru ni ubuduće mijenjati – kaže ponosni predsjednik, koji je s projektom 'ujedinjenja svih Hajduka' upoznao i čelnike splitskog prvoligaša, kada su u Hercegovcu, mjestašcu između Garešnice i Bjelovara, gostovali u jesen 2004. godine.
- Uskoro ćemo kontaktirati i novo vodstvo Hajduka, kako bi odigrali uzvratnu utakmicu na Poljudu. Planirali smo do stotog rođendana 'originalnog' Hajduka odigrati prijateljske oglede sa svima koji nose to časno ime, a do sada smo, osim sa Splićanima, odigrali prijateljske susrete sa još osam imenjaka. Nakon što odigramo sve utakmice izdat ćemo monografiju i DVD sa isječcima iz utakmica, kako bi i na taj način sačuvali uspomenu na ovu našu akciju.

UVIJEK UZ HAJDUK - BBB
Navijači Hajduka iz Hercegovca spadaju među najvatrenije navijače u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Na derbijima ih se okupi i više od stotinu, a poput splitske Torcide imaju širok arsenal pirotehnike, transparenata, vatreno i bučno bodre svoj klub... No inicijator i vođa iz sjene im je lokalni pripadnik BBB-a, tako da na jednom grafitu stoji "Uvijek uz naš Hajduk, Grobljanska, BBB".

KLUB PRIJATELJ
Hajduk iz Hercegovca je jednistven klub i po tome što u sezoni odigra više prijateljskih nego službenih utakmica. Premda se radi o mjestašcu od svega 1300 stanovnika, klub u svom sastavu ima čak sedam kategorija i igra u županijskoj ligi. Gostovali su 'hajduci' u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Bugarskoj te Bosni i Hercegovini, a u planu su im i nove akcije.
Odnedavno četiri najmlađe uzrasne kategorije Hajduka iz Hercegovca idu u posjete i odigravaju prijateljske susrete s hrvatskim prvoligašima. Tako su 2007. gostovali na Poljudu, 2008. u Maksimiru, a za ovu godinu planiran je posjet i odigravanje prijateljskih utakmica na Kantridi.

Naši partneri pišu
Message