Obavijesti

Sport

Komentari 36

Ide putem Modrića i Sammira: Ćorić postaje modra 'desetka'

Ide putem Modrića i Sammira: Ćorić postaje modra 'desetka'
1

Dinamovu ju desetku od 1996. godine do danas na službenim utakmicama nosilo jako malo igrača. To je i najbolji dokaz koliko je "cener" štovan u modrim odajama

VIDEO

Ante Ćorić će u novu sezonu ući s "desetkom" na leđima. Brojem koji i priliči njegovom nogometnom razmišljanju, njegovoj igračkoj kvaliteti. Posljednje tri sezone broj 10 je bio u vlasništvu Paula Machada kojeg više nema u Maksimiru, no on i nije bio prava "desetka", više smo ga gledali kao "šesticu" ili "osmicu".

Dosadašnji dio svoje modre karijere Ćorić je odradio s brojem 24 na leđima, no odlazak Machada oslobodio je najcjenjeniji dres u redovima zagrebačkog kluba. Sve je jasno, broj 10 ne može nositi bilo tko, tu čast uvijek imaju najveći "španeri". A Ćorić je, pogledamo li u Dinamovu svlačionicu, definitivno jedan od tih - istinskih "španera".

Dinamovu "desetku" kroz povijest su nosili brojni igrači, posebice do sredine 90-ih godina kada još nije bilo "fiksnih brojeva". Tada su još igrači morali u službenim utakmicama nositi brojeve od 1 do 11, pa je popularni "cener" mogao završiti na bilo čijim leđima. No, i tada se dosta pazilo na takve stvari, zato je i "desetka" uvijek bila toliko cijenjena.

U uvodnoj sezoni Prve HNL modru je "desetku" najčešće nosio Mađar Peter Vigh. Riječ je i o prvom strancu u povijesti Dinama pod okriljem HNL-a, nogometašu koji je za modre upisao tek 12 službenih nastupa, pa karijeru nastavio u austrijskom LASK-u. No, ponavljamo "desetka" se tih dana znala naći i na leđima Ivice Duspare, Draženka Prskala i još mnogih igrača te generacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prve ozbiljnije "desetke" u Dinamovoj su HNL povijesti bili Vjekoslav Škrinjar i Joško Jeličić. Vjekoslav Škrinjar preuzeo je "desetku" po svom dolasku u Maksimir, no onda je "predao" Joško Jeličiću koji je 1993. godine stigao iz Hajduka u Dinamo. Ipak, i tada se "tu i tamo" znalo dogoditi (sve do 1996. godine) da "desetka" skrene na još nečija leđa.

Hrvatski nogomet 1996. godine donio je odluku prema kojoj igrači više ne moraju nositi brojeve od 1 do 11, pa je prva prava modra "desetka" postao Marko Mlinarić. Jedan od ponajboljih veznjaka u povijesti Dinama oduvijek je nosio broj 10 na leđima, no tek si ga je u svom drugom maksimirskom mandatu mogao istinski "prisvojiti".

Dinamovu ju desetku od 1996. godine do danas na službenim utakmicama nosilo jako malo igrača. To je i najbolji dokaz koliko je "cener" štovan u modrim odajama. Marka Mlinarića je u plavom dresu s brojem 10 na leđima 1997. godine naslijedio Edin Mujčin koji je sve do 2005. godine sigurno držao svoj dres. A Mujčin je, u "Mlinarićevo doba", nosio - broj 14. U vrijeme kada se Mujčin nakratko otisnuo prema japanskom JEF Unitedu (2001/02.) "desetka" je bila slobodna.

Nasljednik legende modroga kluba s brojem 10 na leđima bio je - Luka Modrić. Današnja zvijezda Real Madrida preuzeo je broj 10 u sezoni 2005/06. i taj broj čuvao na leđima do svog odlaska iz Dinama. Hrvatski reprezentativac i ponajbolji veznjak svijeta Maksimir je napustio u sezoni 2007/08., onda je "cenera" zadužio - Sammir!

U svom prvom boravku u Dinamu Sammir je napravio mnogo stvari. Vratio Ligu prvaka u Zagreb, stigao do reprezentacije, bio daleko najbolji igrač HNL-a. Veliki miljenik Zdravka Mamića imao je dobrih i loših dana, no nikada nije ispustio "svoju" desetku. Sammir je Dinamo napustio u siječnju 2014. godine, a broj 10 je bez vlasnika bio sve do ljeta. A tada je stigao - Paulo Machado. Koji je "desetku" čuvao do ovoga ljeta. Taj je broj sada promijenio vlasnika, stigao na leđa mladog aduta zagrebačkog kluba. Ante Ćorić sigurno je dobar izbor za taj broj, još samo da ga Petev vrati na prirodnu poziciju polušpice.

Dinamove desetke

Marko Mlinarić (1995. - 1996.)
Edin Mujčin (1996. - 2001.; 2002. - 2005.)
Luka Modrić (2005. - 2008.)
Sammir (2008. - 2014.)
Paulo Machado (2014. - 2017.)
Ante Ćorić (2017. - ?)
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'
ANALIZA TOMISLAVA IVKOVIĆA:

'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'

Kad je zdrav, Pjaca može biti prevaga. Dio utakmice bio je i druga špica, jako je opasan, surađuje sa suigračima, ima udarac, sve, tvrdi nekadašnji golman i trener