Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

'Igrali smo šah šest sati, po tri kilograma izgubili i - remizirali'

Hrvatski velemajstor Ante Brkić (29) i srbijanski šahist Nikola Sedlak odigrali su 129 poteza, a partija je trajala šest sati. Brkić zato igra tenis, trči, ide u teretanu...

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
6 komentara

Igračima utrnu noge od sjedenja, pa i vrat... Izgubi se i nekoliko kilograma, no to su čari višesatnog igranja šaha, kaže hrvatski velemajstor Ante Brkić (29).

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Brkić je na nedavnom turniru protiv srbijanskog šahista Nikole Sedlaka igrao šest sati u partiji sa 129 poteza. A u takvim dvobojima sama titula velemajstora nije dovoljna, trebate mentalno i fizički biti iznimno jako, lukavi i taktički prepredeni. Jer to je zapravo šest sati šahovskog “rata”.

- Pet-šest puta sam ustao od stola. Išao sam na zahod, ali i pojesti nešto, bananu i čokoladicu. Zbog šećera i energije. Suparnik je češće uzimao pauzu, no on je pušač, pa je valjda izlazio zbog cigareta. Na stanku ne možete dok ste vi na potezu. Ja sam svoje stanke odradio u prvih dva i pol sata, pa sam iduća tri i pol sjedio - kaže Brkić, član ŠK Vinkovci.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Sa Sedlakom je nakon šest sati podijelio bod.

- I iscrpljivanje je legitimna taktika. Ja sam u odličnoj formi, boljoj od većine, tako da nemam nekih većih problema igrati pet-šest sati. Evo, najdulje sam u partiji za jedan potez razmišljao 21 minutu i 21 sekundu. Iskreno, mislio sam da će Sedlak posustati zbog umora, no izdržao je - rekao je Brkić.

Naš velemajstor zbog toga igra tenis, trči, ide u teretanu, radi zgibove, trbušnjake... Eto, to je zapravo šah kad se zastor spusti.

- Na fizičkoj spremi radim pet-šest dana tjedno, i to najmanje po sat i pol. Prehrana? Ne pazim toliko, no dobar dio igrača pazi. Prvih 20 ili 30 najboljih na svijetu nema problema s masom - rekao je Ante.

Nama je na pamet pala ideja kako bi tijekom pauze igračima mogao pomoći i trener sa savjetom za najbolji potez.

- To nije dopušteno. Ako vas vidi sudac, onda ćete dobiti upozorenje, a vaš trener više neće moći u dvoranu - kaže Brkić.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

I pametni telefoni mogli bi biti idealni šalabahteri.

- Mobitele možete imati, ali ne smiju biti upaljeni. Ako vam tijekom partije zazvoni telefon, odmah vas diskvalificiraju. Postoje programi koji vam, nakon što fotografirate poziciju, predlažu najbolji mogući potez, pa se iznimno pazi.Svoj uvijek ostavljem kod kuće ili u hotelu, ne želim riskirati da ga zaboravim ugasiti - rekao je velemajstor Brkić.

U šahu nema “trash talka”, odnosno nikakve komunikacije sa suparnikom.

- Ne znam postoji li pravilo o razgovoru za stolom, no nas dvojica smo šest sati šutjeli - rekao je Brkić.

Tu je i pitanje dopinga.

- Kod nas u Hrvatskoj nema dopinške kontrole, no vani ima. Šah želi postati olimpijski sport i zato je došla kontrola. No nisam čuo da je netko pao.

Naši partneri pišu
Message