Obavijesti

Sport

Komentari 72

Igrao protiv Hrvatske na SP-u, a sada je postao nogometašica

Igrao protiv Hrvatske na SP-u, a sada je postao nogometašica
1

Mouncey je za australsku rukometnu reprezentaciju odigrao 22 utakmice i nastupio je na svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 2013. godine na kojem su Australci bili u skupini s Hrvatskom

VIDEO

Bivši australski rukometni reprezentativac Callum Mouncey (28) postao je prvi transrodni sportaš kojem je vodstvo Australske nogometne lige (AFL) dozvolilo igranje za žensku ekipu u najvišem stupnju natjecanja.

Mouncey je za australsku rukometnu reprezentaciju odigrao 22 utakmice i nastupio je na svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 2013. godine na kojem su Australci bili u skupini s Hrvatskom.

Naši rukometaši su dobili utakmicu 36-13, a Callum, koji je sa 190 cm visine i 90 kg igrao na poziciji pivota, nije se upisao među strijelce.

Prije četiri godine Mouncey je počeo rodnu transformaciju promijenivši ime u Hannah. Započeo je s hormonalnom terapijom i pokušao karijeru nastaviti kao rukometašica, međutim nije dobio dozvolu Australskog rukometnog saveza.

POGLEDAJTE VIDEO

 

Hannah se potom okrenula australskom nogometu, najpopularnijem sportu u 'Down Under'. Do sada je australski nogomet igrala na lokalnoj razini, ali će od 2018. moći igrati i u najjačem razredu u nekoj od saveznih država. Mouncey će igrati u prvenstvu Victorije.

- Mislim da bi bilo neprimjereno zahvaliti se vodstvu AFL-a što mi je dozvolio raditi nešto što je dozvoljeno svakome u Australiji - navela je Hannah Mouncey u otvorenom pismu.

Usprkos odluci u slučaju Mouncey, AFL još nije definirao okvir za rodnu raznolikost.

- Želimo da svi Australci mogu sudjelovati u našoj igri. Međutim, ovo su složena pitanja i mi razmatramo stručna mišljenja i međunarodne okvire koji utječu na naše odluke - poručili su iz AFL-a.

 

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je prije dvije godine usvojio nove smjernice prema kojima se transrodne osobe neće morati podvrgnuti operaciji promjene spola kako bi nastupale na Olimpijskim igrama i drugim međunarodnim natjecanjima, javlja Guardian.

Nove smjernice ne stavljaju nikakva ograničenja pred žene koje se žele natjecati u muškoj kategoriji (naravno uz “uvjet” da se osjećaju muškarcima), dok muškarci koji se žele natjecati u ženskoj kategoriji moraju dokazati kako im je razina testosterona u krvi 10 nmol/L barem 12 mjeseci prije prvog natjecanja na kojem žele nastupiti.

Dosadašnja pravila, usvojena 2003. na sastanku u Stockholmu, zahtijevala su da se muškarci koji se osjećaju kao i žene (i obrnuto) podvrgnu operaciji promjene spola te barem dvije godine hormonalne terapije kako bi se mogli natjecati u suprotnoj kategoriji.

Australski nogomet je ekipni sport koji se igra sa 18 igrača u polju, a igra se na igralištu za kriket ili sličnom ovalnom igralištu, koje mora biti dugo 135-185 metara, a široko 110-150 metara.

Igra se loptom jajastog oblika, ali je ona različita od one kojom se igra ragbi ili američki nogomet. Sličan je ragbiju, američkom nogometu i keltskom nogometu (Gaelic football), a koristi i neke elemente iz nogometa.

Po prosjeku gledanosti AFL je četvrta najgledanija liga na svijetu.

Utakmice australskog nogometa u prosjeku gleda više od 35,000 gledatelja. Gledaniji su tek NFL s prosjekom od 69,400 gledatelja, njemačka Bundesliga s prosjekom od 41.500 gledatelja, te engleski Premiership s prosjekom od 35.800 gledatelja.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani