Obavijesti

Sport

Komentari 205

Ivanova životna drama: Otišao je iz Hrvatske da spasi obitelj

Ivanova životna drama: Otišao je iz Hrvatske da spasi obitelj
4

Junak utakmice protiv Španjolske odselio se u Francusku sa 17 godina. Kao dječak je za dlaku izbjegao smrt... A uz priču o hrvatskom junaku, u današnjem izdanju 24sata dobit ćete i poster reprezentacije

VIDEO

Znate, on vam je znao uzeti loptu od golmana, krenuti naprijed pa uz nekoliko dribling i duplih pasova doći do protivničkoga gola i zabiti. Tako kaže jedna od priča iz ranih nogometnih dana Ivana Perišića. A tako nekako popularni Koka izgleda i na ovom Euru. Moćno i nezaustavljivo.

Dugo su Ivana Perišića (27) smatrali još jednim u nizu promašaja Hajdukove struke. Kao, pustili su ga da ode sa 17... Sve dok njegov otac Ante nije objasnio da je Ivan - spasitelj.

- Imao sam velikih poslovnih problema, ogromne dugove, i za obitelj je bilo najbolje da se maknu od mene i mojih muka. Odluka je bila teška, ali uvjeti su bili odlični. S Ivanom su otišli i kći te supruga - objasnio je godinama poslije Ivanov otac.

Iako mu je bilo tek 17, Perišić je tog ljeta 2006. trebao postati jedan od ključnih igrača Hajduka. No zvali su ga Anderlecht i Sochaux, nudili velik novac, a kad su Francuzi po njega poslali privatni avion, odluka je pala.

- To što su poslali avion po mene bio mi je dovoljan znak, time su me zapravo kupili - kazao je Ivan.

Obitelj se godinama izvlačila iz financijskih problema, ali sve je to ništa u usporedbi s događajem iz 1999. Tad je Ivan izvukao živu glavu, i to za djelić sekunde.

- Uh, kao da se drugi put rodio u tom trenutku. Nedostajalo je desetak centimetara da nastrada. S prijateljima je ušao na nekakvo gradilište, a radnici su sa zgrade bacali žbuku i građevinski materijal. Nasreću, samo ga je okrznulo po ramenu. I danas se naježim kad pričam o tome - ispričao je otac Ante.

Svjestan svega što je prošao u životu i karijeri, Ivan će danas i u trenucima predviđenim za euforiju ostati skroman.

- Dobro sam igrao? Pustite sad to, važna je Hrvatska - kazao je nakon rušenja Španjolske.

Croatia v Spain - EURO 2016 - Group D

A takav je i izvan terena. Oženjen svojoj srednjoškolskom ljubavi Josipom, otac kćerkice Manuele i sina Leonarda, sin koji pomaže ocu i unuk koji je obožavao pokojnu baku. Od nje se oprostio emotivnom porukom:

“Riječi ne mogu opisati kako se trenutno osjećam. Srce mi se slama zbog toga što znam da te više neću vidjeti, tebe - osobu koja mi je dala tako puno. Otišla si bez pozdrava i pokazala mi koliko je život nepredvidljiv. Ali nastavit ćeš živjeti u mojim mislima i duhu, draga moja bako. Moj anđele čuvaru. Počivaj u miru dok ja radim sve kako bih te činio ponosnom. Tvoj unuk”.

Ako ga gleda negdje s neba, baka je danas ponosna. Kao i cijela nacija. Ivan Perišić, onaj mali kojeg nisu željeli u Sochauxu, izrastao je u izvanserijskog igrača. Možda čak i najboljeg igrača dosadašnjeg Eura. Put mu je bio težak, kompliciran, ali nakon ovog ljeta mogao bi ga dovesti na sam vrh. Javila se navodno i Barcelona, što i ne čudi posebno. Ovakav Perišić može igrati gdje god hoće. No prvo treba dovršiti posao na Euru...

  • 1999. Preživio nesreću pa u Omladinac

Malo je nedostajalo da kao desetogodišnjak pogine u igri na gradilištu u Omišu, ali izvukao se za milimetar. Ubrzo nakon toga je iz Omiša prešao u Omladinac pa zatim u Hajduk.

  • 2006. Umjesto u prvih 11 - u Francusku

Zoran Vulić računao je na njega kao prvotimca već sa 17, ali odlučio je otići u Sochaux. Poslali su avion po njega, sve je izgledalo idealno, ali nije ispalo tako.

  • 2009. Karijeru spasio odlazak u Belgiju

Otišao je na posudbu u Roeselare, a zatim i potpisao za Club Brugge. Postalo je jasno da je onaj tko ga je otpisao u Sochauxu - budaletina.

  • 2011. Ni kod Kloppa on ne sjedi na klupu

Došao je do Borussije, popeo se na vrh, ali nije dovoljno igrao. A nije želio čekati. Otišao je u Wolfsburg i izborio transfer u Inter.

  • 2015. Kralj Milana i hrvatski broj 1

I u Interu je njegova vrijednost nastavila rasti, ključan je igrač u klubu, a to je već godinama i u reprezentaciji. Spreman je odvesti nas do kraja, to otvoreno kaže...

Koka je zbog očeve farme, a koka je i s loptom na nozi...

Kako se njegov otac bavio uzgojem kokoši nesilica, Ivana su prijatelji u djetinjstvu prozvali Koka. U međuvremenu je otišao iz svog Omiša, u kojem je počeo igrati s pet godina, preko Hajduka i Sochauxa otišao je na nogometni Mont Blanc, ali na kokoši ga podsjeća tetovaža na desnoj nozi - kokoš s loptom u nogama.

Uz 24sata u današnjem ćete izdanju dobiti i poster reprezentacije Hrvatske koja je srušila Španjolsku u Bordeauxu...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 205
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Srpski mediji ismijavaju: 'Hrvati slavili kao prvaci, a nitko nije čuo za to natjecanje u Egiptu...'
UMJESTO DA SE BAVE 'ORLOVIMA'

Srpski mediji ismijavaju: 'Hrvati slavili kao prvaci, a nitko nije čuo za to natjecanje u Egiptu...'

I Srbija je u ožujku odigrala dvije utakmice. U prijateljskoj u Moskvi protiv Rusije, čiji su klubovi i selekcije izbačeni iz Uefinih i Fifinih natjecanja, Srbija je izgubila 4-0. Potom je Srbija jedva pobijedila Cipar (1-0)