Sport

Komentari 171

Ivica Kostelić: Ovo je bila moja zadnja utrka u Svjetskom kupu

Ivica Kostelić: Ovo je bila moja zadnja utrka u Svjetskom kupu

U Wengenu, na skijalištu gdje je postizao najveće uspjehe, Ivica Kostelić odvozio je zadnji lauf u Svjetskom kupu. Osvojio je bodove u kombinaciji. Nakon ulaska u cilj potvrdio je: Gotovo je

U Wengenu, na skijalištu gdje je postizao najveće uspjehe u karijeri, Ivica Kostelić odvozio je zadnju utrku u karijeri u Svjetskom kupu. Osvojio je bodove u kombinaciji. Nakon ulaska u cilj je potvrdio: 'Gotovo je, ovo je bila zadnja utrka u mojoj karijeri u Svjetskom kupu'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ivica Kostelić potvrdio je to za televiziju ARD između dvije utrke kombinacije u švicarskom Wengenu i tako zaokružio bogatu karijeru.

Karijeru koju bi svaki skijaš mogao poželjeti, a neki samo sanjati.

- Jako sam želio opet doći u Wengen. Ova staza je 'majka svih slaloma', jedino ova staza ima sve, strminu, ravni dio i dio na kojem staza visi samo na jednu stranu. Unatoč boli u koljenu, želio sam svakako doći do cilja pa nisam previše riskirao u slalomu. Ja skijam više od 30 godina i za mene je skijanje oduvijek bilo čak i više od ljubavi. Bez obzira na 14 operacija u mojoj dugoj karijeri - rekao je najbolji hrvatski skijaš u povijesti pa u razgovoru za HTV otkrio da možda ipak još nastupi na SP-u:

- Vjerojatno je to u Svjetskom kupu posljednja kombinacija. Nažalost, ove sezone nema više drugih kombinacija. Što se tiče Svjetskog prvenstva, o tome ćemo još odlučiti. Ta riječ teško izlazi iz mojih usta i mojeg srca. Ne želim odvoziti svoju posljednju utrku. Reći ću samo: vjerojatno je bila zadnja u Svjetskom kupu.

Unatoč bolnom koljenu, Ivica je odskijao utrku i gotovo sigurno rekao "zbogom" planinama, snijegu i ledu, hladnoći i velebnosti zemaljskih vrhova. Bolno koljeno sada će morati na operaciju, bit će to njegova "jubilarna" 15. operacija u karijeri.

Da je majstor, majstor je. Od 2001. godine kada je u Aspenu osvojio slalomsku utrku Svjetskog kupa sa startnim brojem 64 pa do srebra 2014. godine u superkombinaciji na Olimpijskim igrama u Sočiju. Ivica je uvijek bio sinonim za ustrajnost, volju i želju.

Na skije je stao u najranijoj dobi, a prvu značajniju pobjedu ostvario je 1992. godine pobjedom u veleslalomu u slovačkoj Vratni. Nastavlja s uspjesima, a 1997. godine osvaja brončanu medalju u kombinaciji u Schladmingu. Nakon juniorske karijere zaredale su ozljede, ali Ivica se nije predavao. Zatim je upisao pobjedu, koja je i dan-danas ostala najveća u karijeri. Nitko nikad prije i poslije nije osvojio utrku Svjetskog kupa s tako visokim brojem. Kao kad je Goran Ivanišević osvojio Wimbledon s pozivnicom, tako je i Ivica pobijedio u trenutku kad se tome nitko nije nadao.

Iako je prva pobjeda stigla u Aspenu, njegovo najdraže skijalište postao je Wengen, gdje je neprikosnoven. Ima šest pobjeda i čak 13 postolja, više od bilo kojeg drugog skijaša u povijesti. Wengen je bio i ostao njegov teren, vjerojatno ga je zato i izabrao za oproštaj.

Zadnja velika medalja stigla je na ZOI-u u Sočiju 2014. gdje je osvojio srebro u kombinaciji i skupo ga platio. Da bi bio spreman za ZOI godinu dana ranije podvrgnuo se još jednoj operaciji koljena, koje nakon toga više nikad nije bilo isto.

Ante Kostelić nedavno je izjavio da bi Ivica 15. operacijom koljena u karijeri mogao nastaviti skijati, ali Ivica je odmah odbacio takvu mogućnost. Desetak dana kasnije odlučio je završiti karijeru. 

Odlazi kao sedmi najbolji slalomaš svih vremena po FIS-u i 17. najbolji skijaš u povijesti.

Sve pobjede Ivice Kostelića:

Svi trofeji Ivice Kostelića:

Najčitaniji članci