Obavijesti

Sport

Komentari 171

Ivica Kostelić: Ovo je bila moja zadnja utrka u Svjetskom kupu

Ivica Kostelić: Ovo je bila moja zadnja utrka u Svjetskom kupu
1

U Wengenu, na skijalištu gdje je postizao najveće uspjehe, Ivica Kostelić odvozio je zadnji lauf u Svjetskom kupu. Osvojio je bodove u kombinaciji. Nakon ulaska u cilj potvrdio je: Gotovo je

VIDEO

U Wengenu, na skijalištu gdje je postizao najveće uspjehe u karijeri, Ivica Kostelić odvozio je zadnju utrku u karijeri u Svjetskom kupu. Osvojio je bodove u kombinaciji. Nakon ulaska u cilj je potvrdio: 'Gotovo je, ovo je bila zadnja utrka u mojoj karijeri u Svjetskom kupu'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:14

Ivica Kostelić potvrdio je to za televiziju ARD između dvije utrke kombinacije u švicarskom Wengenu i tako zaokružio bogatu karijeru.

Karijeru koju bi svaki skijaš mogao poželjeti, a neki samo sanjati.

- Jako sam želio opet doći u Wengen. Ova staza je 'majka svih slaloma', jedino ova staza ima sve, strminu, ravni dio i dio na kojem staza visi samo na jednu stranu. Unatoč boli u koljenu, želio sam svakako doći do cilja pa nisam previše riskirao u slalomu. Ja skijam više od 30 godina i za mene je skijanje oduvijek bilo čak i više od ljubavi. Bez obzira na 14 operacija u mojoj dugoj karijeri - rekao je najbolji hrvatski skijaš u povijesti pa u razgovoru za HTV otkrio da možda ipak još nastupi na SP-u:

- Vjerojatno je to u Svjetskom kupu posljednja kombinacija. Nažalost, ove sezone nema više drugih kombinacija. Što se tiče Svjetskog prvenstva, o tome ćemo još odlučiti. Ta riječ teško izlazi iz mojih usta i mojeg srca. Ne želim odvoziti svoju posljednju utrku. Reći ću samo: vjerojatno je bila zadnja u Svjetskom kupu.

Unatoč bolnom koljenu, Ivica je odskijao utrku i gotovo sigurno rekao "zbogom" planinama, snijegu i ledu, hladnoći i velebnosti zemaljskih vrhova. Bolno koljeno sada će morati na operaciju, bit će to njegova "jubilarna" 15. operacija u karijeri.

Da je majstor, majstor je. Od 2001. godine kada je u Aspenu osvojio slalomsku utrku Svjetskog kupa sa startnim brojem 64 pa do srebra 2014. godine u superkombinaciji na Olimpijskim igrama u Sočiju. Ivica je uvijek bio sinonim za ustrajnost, volju i želju.

Na skije je stao u najranijoj dobi, a prvu značajniju pobjedu ostvario je 1992. godine pobjedom u veleslalomu u slovačkoj Vratni. Nastavlja s uspjesima, a 1997. godine osvaja brončanu medalju u kombinaciji u Schladmingu. Nakon juniorske karijere zaredale su ozljede, ali Ivica se nije predavao. Zatim je upisao pobjedu, koja je i dan-danas ostala najveća u karijeri. Nitko nikad prije i poslije nije osvojio utrku Svjetskog kupa s tako visokim brojem. Kao kad je Goran Ivanišević osvojio Wimbledon s pozivnicom, tako je i Ivica pobijedio u trenutku kad se tome nitko nije nadao.

Iako je prva pobjeda stigla u Aspenu, njegovo najdraže skijalište postao je Wengen, gdje je neprikosnoven. Ima šest pobjeda i čak 13 postolja, više od bilo kojeg drugog skijaša u povijesti. Wengen je bio i ostao njegov teren, vjerojatno ga je zato i izabrao za oproštaj.

Zadnja velika medalja stigla je na ZOI-u u Sočiju 2014. gdje je osvojio srebro u kombinaciji i skupo ga platio. Da bi bio spreman za ZOI godinu dana ranije podvrgnuo se još jednoj operaciji koljena, koje nakon toga više nikad nije bilo isto.

Ante Kostelić nedavno je izjavio da bi Ivica 15. operacijom koljena u karijeri mogao nastaviti skijati, ali Ivica je odmah odbacio takvu mogućnost. Desetak dana kasnije odlučio je završiti karijeru. 

Odlazi kao sedmi najbolji slalomaš svih vremena po FIS-u i 17. najbolji skijaš u povijesti.

  1. Ingemar Stenmark
  2. Alberto Tomba
  3. Benjamin Raich
  4. Marcel Hirscher
  5. Mario Matt
  6. Marc Giradelii
  7. IVICA KOSTELIĆ

Sve pobjede Ivice Kostelića:

Svi trofeji Ivice Kostelića:

  • veliki Kristalni globus ukupnog pobjednika Svjetskog kupa 2011. godine
  • srebrna olimpijska medalja u kombinaciji ZOI Torino 2006.
  • srebrne olimpijske medalje u slalomu i superkombinaciji ZOI Vancouver 2010., u superkombinaciji ZOI Soči 2014.
  • 26 pobjeda na utrkama FIS Svjetskog kupa u alpskom skijanju
  • 60 plasmana na pobjednički podij na utrkama FIS Svjetskog kupa (39 u slalomu)
  • mali Kristalni globusi slalomskog pobjednika Svjetskog kupa 2002. i 2011. godine
  • mali (super)kombinacijski Kristalni globusi 2011. i 2012. godine
  • svjetski slalomski prvak sa SP-a u St. Moritzu (SUI) 2003. godine, srebro u superkombinaciji sa SP-a u Schladmingu (AUT) 2013. godine, bronca u superveleslalomu sa SP-a u Garmisch-Partenkirchenu (GER) 2011. godine
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 171
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani