Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
134 komentara

Jakov Fak ipak odlazi u slovensku reprezentaciju!

Iako je HBS dogovorio suradnju s Fakom, nagli obrat se dogodio u biatlončevom timu. Jakov će odsad nastupati za slovensku reprezentaciju

Željko Lukunić/Pixsell
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
134 komentara

Najbolji hrvatski biatlonac će nastupati za Sloveniju! Iako je Jakov Fak načelno dogovorio suradnju s Hrvatskim biatlonskim savezom, stvari su se najednom promjenile. Njegov slovenski trener Uroš Velepec. želi Faka trenirati u Sloveniji, a Mrkopoljac se još nije oglasio jer je otišao s djevojkom na more.
- Sve smo mu osigurali, Mateša je čak s ministrom obrane dogovorio da u listopadu dobije posao u hrvatskoj vojsci. Pronašli smo mu i trenera, Bjelorusa Vladimira Korolkeviča, koji je otac biatlona u Sloveniji, te cijeli popratni tim, servisera, fizioterapeuta... - ispričao je predsjednik saveza Nikola Županić.
Jakov nije pristao. Inzistirao je na Velepecu.
- Velepec je u srijedu bio kod Faka i nagovorio ga da prijeđe u Sloveniju - kaže Županić.
- Ma gluposti, nisam bio bi blizu Mrkoplja. Pa, odmaram se na Pagu - javio se Velepec.
Slovenski trener kaže da se čuo s Jakovom.
- Poslao sam mu nekoliko poruka. Pitao sam ga kako sve ovo podnosi psihički i fizički
Nakon što je javnost saznala za Fakov ispis iz hrvatske reprezentacije oglasio se predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.
- Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatski biatlonski savez poduzeli su sve što je u granicama naših mogućnosti. Jakov Fak je kod nas imao isti tretman kao i olimpijac Ivica Kostelić; osigurali smo mu sve potrebne uvjete, a u okviru naših kriterija i propisa. Imao je tretman vrhunskog sportaša, olimpijca, osigurali smo mu sponzore, a na jesen je trebao potpisati ugovor s još nekim sponzorima, no to sve očito nije bilo dovoljno - rekao je Mateša koji ne zamjera ništa Slovenskom olimpijskom odboru već njihovom skijaškom savezu.
- Kako smo znali da Jakov želi nastaviti suradnju s trenerom Urošom Velepecom, razgovarali smo i sa Slovenskim skijaškim savezom, u okviru kojeg djeluje biatlonski odbor, i ponudili ugovor o suradnji kojim bi dodatno platili trenera, no oni su takvu mogućnost odbili i nisu htjeli takvu vrstu sporazuma - rezignirajuće je Mateša najavio Fakov odlazak što je i potvrdio Jakovljev otac Mario.
Fakov trener je biranim riječima izrazio zadovoljstvo njegovim dolaskom.
- Tajnik slovenskog saveza pitao me što mislim o dolasku Jakova pod naš stijeg. Rekao sam mu da ga s veseljem treba uzeti. To je velika stvar za Sloveniju - kaže Velepec.
Na kraju su ga i uzeli. Jakov je od hrvatskog biatlonskog saveza uzeo sve potrebne papire. Nitko mu nije stvarao probleme. Trening u ponedjeljak bit će mu kao i svaki prethodni. Jedino, na sebi više neće imati “kockasto” odijelo. Bit će potpuno zelen.

HRVATSKOM BRONCOM U SLOVENIJU
Jakov Fak je na Olimpijskim igrama u Vancouveru ove zime ostvario najveći uspjeh nordijskog skijanja u Hrvatskoj osvojivši broncu na 10 km. Nakon velikog uspjeha Slovenci su ga odmah prisvojili kao svoga jer trenira sa njihovim stručnjakom Urušom Velepecom. Jakovu je kasnila plaća, a Slovenci su htjeli iskoristiti priliku te su mu ponudili slovensko državljanstvo.
Nakon što se činilo da je nastup za Hrvatsku riješen, pitanje oko Fakovog državljanstva ponovno se zakompliciralo, a Slovenci su na kraju dobili ono što su željeli.

Naši partneri pišu
Message